Nişte ipocriţi

Deputatul PNL Raluca Turcan este în pas cu moda. Nu doar cu cea vestimentară, ci şi cu moda în comunicare şi în politică. Doamna Turcan este activă pe blogul său şi militează pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin: „PNL întăreşte mesajul societăţii cu privire la alegerea primarilor şi cere alegeri în două tururi pentru aceştia. PNL a reuşit să impună votul prin corespondenţă şi finanţarea campaniilor electorale, iar acum face un apel către toţi parlamentarii şi, în mod special, către Guvernul Cioloş să nu permită desfăşurarea alegerilor locale într-un singur tur. Alegerile într-un singur tur vor favoriza partidele mari, vor face ca alegerile să poată fi câştigate cu doar 15% din voturile exprimate, iar la o prezenţă de 50% la vot, în realitate, un primar poate fi ales cu 7-8% din numărul alegătorilor cu drept de vot. Un primar ales în acest mod va avea mari probleme de legitimitate. Cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă, într-un mod democratic, cine le va reprezenta interesele locale şi nu jocurile politicianiste”.

Înainte de alegerile locale din 2012, an în care primarii au fost aleşi într-un singur tur, deputatul PDL Raluca Turcan avea o cu totul altă părere: „Pe lângă simplificarea votului şi reducerea cheltuielilor din banii statului, al doilea argument e legat de punerea în acord a procedurilor de vot pentru funcţiile alese. Avem vot într-un singur tur la preşedinţii de consilii judeţene, avem un vot pentru Parlament, e bine să avem vot într-un singur tur şi la primari. Al treilea argument e legat de interesul pentru eficientizarea şi simplificarea scenei politice. De asemenea, votul într-un singur tur duce la guvernări stabile, fie că vorbim de guvernări locale, fie de guvernări naţionale”.

Pe 22 iunie 2011, preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, preşedintele de facto al PDL, adică şeful Ralucăi Turcan, anunţa că a promulgat legea cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur „şi pot să vă spun că am avut şi nişte semne de întrebare, dar toate partidele, absolut toate, solicită promulgarea legii”. Numai că, la vremea respectivă, social-democratul Valeriu Zgonea critica renunţarea la sistemul de vot în două tururi: „Prin această modificare a legislaţiei electorale se anulează însuşi principiul care stă la baza funcţionării democraţiei, cel al majorităţii. S-ar putea să avem primari aleşi cu numai 15% sau 20% din voturi. Acest model de scrutin majoritar uninominal într-un singur tur pentru alegerea primarilor afectează grav dreptul cetăţenilor de a fi reprezentaţi cu adevărat”.

Astăzi, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, este în favoarea revenirii la sistemul de vot în două tururi, iar preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, este pentru alegerea primarilor într-un singur tur.

Nişte ipocriţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.