„Nocturne”, o emisiune realizată de Marina Constantinescu la TVR

Vineri seară, la Nocturne continuă şirul poveştilor depănate în miez de noapte. De această dată cu pianistul Vassilis Varvaresos.

Un pianist tânăr, o personalitate puternică, bine formată, cu tehnică şi pasiune, Vassilis şi-a deschis sufletul de grec şi a acceptat să povestească din „culisele” unei cariere strălucitoare, zidită pe temelia studiului.

Iată ce mărturisea: „Trebuie să faci şi lucruri plictisitoare până ajungi să iubeşti poezia şi cuceririle la care ai ajuns”.

Întâlnirea NOCTURNĂ a fost prilejuită de recitalul susţinut de Vassilis la Ateneul Român, după ce anul trecut a obţinut locul III la „Concursul Enescu”, secţiunea pian – „Singurul lucru pe care-l poţi face ca artist este să fii sincer. La «Concursul Enescu» am cântat aşa cum mi-a cerut sufletul, care mă durea”, povesteşte emoţionat invitatul, făcând referire la o suferinţă petrecută în preajma acestui eveniment.

Artistul, care a cântat pentru Barack Obama şi Joe Biden la Casa Albă, a studiat la prestigioasa Juilliard School, la Conservatorie Nationale et Superieur de Musique et de Danse – Paris şi este doctor în interpretare pianistică al Juilliard School.

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că n-am conştientizat, la momentul acela, importanţa şcolilor la care am dat examen sau a festivalurilor la care am participat. Altfel aş fi clacat”, se destăinuia Vassilis.

Invitatul emisiunii a vorbit cu toată plăcerea şi despre familia sa, despre care spune că este „absolut normală”, poate de aceea a înţeles cât era de important pentru copilăria lui să joace şi fotbal sau să meargă la mare, pe lângă timpul dedicat „îmblânzirii” pianului – „să cânt la pian n-a venit niciodată în contradicţie cu altceva”.

Foarte important, pe toată durata înregistrării, Vassilis Varvaresos nu a pomenit nicio secundă de renunţări sau sacrificii. Asta nu înseamnă că ele nu au existat, ci că au fost uitate sau că, poate, succesul le-a acoperit – „Când o să am 80 de ani, dacă voi trăi, aş vrea să pot spune că am avut 5 minute în care am schimbat viaţa unor oameni”.

De la Salonic, unde s-a născut, şi până la cele mai râvnite scene ale lumii (Salle Gaveau (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), Lincoln Center şi Carnegie Hall (New York), unde a ajuns până la 31 de ani, drumul a fost schiţat de profesori, mentori, modele, de mari întâlniri. Despre un om şi destinul său, cu toată sinceritatea, vineri, de la ora 24.00, cu Marina Constantinescu şi Vassilis Varvaresos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.