Noi „colonii” independente pe harta Europei

Kosovo va obţine luni ‘suveranitate deplină’, după ce Grupul de Orientare pentru Kosovo (ISG, International Steering Group) va pronunţa la Pristina dizolvarea sa, o sărbătoare uriaşă fiind prevăzută în capitala kosovară, la patru ani şi jumătate după proclamarea unilaterală a independenţei sale faţă de Serbia, informează AFP, citată de Agerpres.

Duminică însă, Belgradul a anunţat că deţine martori care pot confirma procedurile medicale de recoltare a organelor de la prizonierii sârbi din Kosovo, care au avut loc în nordul Albaniei în perioada 1998-1999, potrivit unui comunicat al procurorului sârb pentru crime de război, Vladimir Vukcevici. Raportorul Consiliului Europei Dick Marty a afirmat, în 2010, că în traficul cu organe umane a fost implicat şi actualul premier kosovar, Hashim Thaci.

La Pristina, pregătirile pentru acest eveniment erau în curs duminică seară, în special prin instalarea unei scene gigantice unde vor evolua artişti din Kosovo, dar şi din Albania vecină, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina.

ISG a făcut cunoscut că dizolvarea sa va fi anunţată luni la sfârşitul după-amiezii, marcând astfel ‘accesul Kosovo la suveranitate deplină’, dovadă a ‘sprijinului său ferm pentru un stat democrat şi multietnic’.

Încetarea ‘supravegherii internaţionale’ a Kosovo a fost decisă de ISG la începutul lunii iulie, cu ocazia unei reuniuni ce a avut loc la Viena.

Grupul de Orientare privind Kosovo este alcătuit din 25 de ţări, printre care Statele Unite şi Turcia, care au susţinut independenţa fostei provincii sârbe, proclamată pe 17 februarie 2008, în pofida opoziţiei vehemente a Belgradului, după războiul din perioada 1998-1999 în care s-au confruntat gherila separatistă kosovară şi forţele sârbe.

Potrivit Der Spiegel, o nouă formaţiune politică foarte activă, Autodeterminarea, numeşte Statele Unite drept „putere colonială”, în timp ce ambasadorul SUA, Christopher Dell şi-a câştigat deja numele de Zeus.

Înainte de a vizita decisiva din Romania, emisarul Washingtonului Philip Gordon a fost în Kosovo pentru a le declara noilor lideri de la Belgrad că “SUA sprijină independenţa şi suveranitatea Kosovo”, dar şi pentru a transmite clasei politice kosovare că trebuie să respecte o decizie a Curţii Constituţionale care prelungeste mandatul preşedintei Kosovo de la 9 luni la 5 ani. Deciya s-a respectat. Opoziţia, care ajunsese la un gentlemen’s agreement cu puterea, fără de care alegerea preşedintelui ar fi esuat, a pierdut.

Philip Gordon nu a făcut decât să consolideze ceea ce ambasadorul SUA a edificat în Kosovo. Der Spiegel scria anul acesta că ambasadorul american Chrsitopher Dell este supranumit “Zeus” la Priştina. El l-a sprijinit la preşedinţia Kosovo pe miliardarul Bhgjet Pacolli, deţinător al cetăţeniei elveţiene (care şi-a obţinut averea făcând afaceri cu clanul fostului preşedinte Boris Elţîn). Presa a publicat fotografii în care Zeus stă pe treptele parlamentului, în timpul alegerilor prezidenţiale din februarie, şi îi trimite indicaţii favoritului Washingtonului.

Generalul american în retragere Wesley K. Clark, comandant suprem al trupelor NATO din Europa în timpul războiului din Kosovo, fost candidat la primarele democrate pentru Casa Albă în 2004 şi actual consilier al premierului Victor Ponta, este un mare susţinător al independeţei Kosovo, un stat în care are deja afaceri. Potrivit declaraţiilor lui Clark, afacerea priveşte obţinerea de carburanţi sintetici din cărbune şi ar putea aduce guvernului kosovar un profit de 300 de milioane de dolari anual. Clark are şi o stradă care îi poartă numele în oraşul kosovar Dakovica (localiatea de baştină a preşedintei Atifete Jahjaga), la fel cum preşedinţii George W. Bush şi Bill Clinton au străzi care le poartă numele în capitala Priştina.

Misiunile în Kosovo s-au dovedit un punct de plecare pentru viitoare afaceri în statul auoproclamat pentru mulţi oficiali occidentali. Madeleine Albright, generalul Wesley Clark sau foşti oficiali ai ONU câştigă bani frumoşi din afacerile cu autorităţile kosovare.

Bernard Kouchner, fostul şef al misiunii ONU în Kosovo, este căsătorit acum cu o albaneză, însă, potrivit unor surse, nu acesta este singurul motiv al frecventelor sale vizite în Kosovo. Se presupune că şi Kouchner are mai multe afaceri în statul care si-a proclamat unilateral independenţa, în 2007.

Fostul adjunct al misiunii ONU UNMIK din nordul majoritar sârbesc al Kosovo, Steven Schook, este acum consilier al liderului kosovar naţionalist Ramush Haradinaj. Acesta din urmă a fost lider al UCK (Armata de Eliberare din Kosovo) şi a fost acuzat de crime de război. A fost achitat în 2008, însă în 2010 procesul sau a fost redeschis, suficient pentru ca şansele partidului sau să scadă, în favoarea actualului premier, Hashim Thaci, şi el fost lider al UCK. Colegul lui Schook, Jock Covey, a avut o poziţie înaltă în cadrul companiei Bechtel (vicepreşedinte), care construieşte acum autostrăzi în Albania şi Kosvo.

Nu in cele din urma, fostul secretar de Stat Madeleine Albright se află în spatele reţelei de telefonie mobilă şi internet Ipko Net, care îşi desfăşoară activitatea în Kosovo. Albright consiliază Ipko Net prin The Albright Group.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.