Noi dezvăluiri despre călăul Statului Islamic

Călăul grupării teroriste Statul Islamic, Mohammed Emwazi, cunoscut ca „Jihadi John”, ar fi condamnat în 2009 atentatele de la 11 septembrie 2001 și orice formă de extremism, conform unei înregistrări audio date publicității marți, transmite AFP.

Emwazi a fost identificat zilele trecute ca fiind „Jihadi John”, bărbatul îmbrăcat mereu în negru, mascat și cu un cuțit în mână, care apare în înregistrările video cu decapitările ostaticilor occidentali de către Statul Islamic..

O organizație care apără drepturile musulmanilor, Cage, a publicat documente în care Emwazi, născut în Kuweit și crescut la Londra, a afirmat că a făcut obiectul începând din 2009 a unei hărțuiri din partea serviciului de informații interne britanic MI5.

Marți, Cage a difuzat o înregistrare audio în care Emwazi îi relatează unui oficial al organizației, Asim Qureshi, o conversație pe care ar fi avut-o cu un bărbat, identificat de ziarul Guardian ca fiind un agent secret britanic.

În legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, Emwazi a afirmat: „I-am spus: Acest lucru este greșit. Ce vreți să vă spun? Dacă aș avea șansa să readuc aceste persoane la viață, aș face-o”.

De asemenea, în legătură cu atentatele de la Londra din 7 iulie 2005, acesta spune: „Au murit persoane nevinovate. Ce credeți? Eu cred că este vorba despre extremism”

Discuția ar fi avut loc la scurt timp după o încercare a bărbatului în 2009 de a se deplasa în Tanzania unde, conform presei britanice, ar fi trebuit să se alăture insurgenților islamiști somalezi shebab.

Organizația Cage a fost puternic criticată în Marea Britanie după ce a afirmat că radicalizarea lui Emwazi s-a produs din cauza „hărțuirii la care acesta a fost supus de către serviciile de securitate britanice”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.