Noi dezvăluiri în cazul „Ponta, ofițer acoperit”

Numele lui Victor Ponta, fost procuror, figurează în delegația oficială a României care a participat, în februarie 1999, la formul global pe tema luptei anticorupție din SUA, delegația fiind formată aproape integral din generali și colonei din serviciile secrete, relatează miercuri HotNews.ro.

Unul dintre participanții a declarat pentru portalul citat, sub protecția anonimatului, că Ponta „nu a participat la seminar” și nu-și amintește să-l fi văzut în avion cu restul delegației. Pe de altă parte, în CV-ul oficial al premierului scrie că a fost participant la forumul din 1999 organizat de guvernul SUA. În CV-ul lui Ponta postat atât pe site-ul Camerei Deputatilor cât și pe site-ul Guvernului se menționează: „Februarie 1999, Participant la “Forumul Mondial pentru Combaterea Corupţiei”, Guvernul SUA, Washington D.C.”

Din comunicatul evenimentului inca disponibil pe site-ul Departamentului de Stat (vezi pag 203) rezultă că din delegația trimisă de România la Washington făceau parte: Flavius Baias (pe atunci secretar de stat la MJ, care răspundea de SIPA, fostul serviciu secret din Ministerul Justiției),Victor Ponta, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, generalul Vasile Lupu, adjunct la vremea respectivă în SRI, Bujorel Iamandi, expert în SRI, generalul Virgil Ardelean, la vremea respectivă directorul serviciului secret al MI (DGIPI) și colonelul Mitică Dan de la Ministerul de Interne (tot DGIPI).

De remarcat că de la eveniment lipsește, cel puțin oficial, un reprezentant de la Serviciul de Informații Externe (SIE), scrie HotNews.

Aproape toți cei prezenți la eveniment din partea României aveau legături cu serviciile de informații, mai puțin Ponta care se afla la Washington în calitate de simplu procuror, iar la vremea respectivă avea 27 de ani.

Forumul a fost prezidat de fostul vicepreședinte Statelor Unite, Al Gore (pe atunci candidat la prezidențiale) iar printre vorbitori s-au numărat nume grele din establishmentul american: fostul secretar de stat Madeline Albright, fostul președinte al Băncii Mondiale, James Wolfensohn, Pino Arlaachi, dirctorul centrului anti-drog din cadrul Națiunilor Unite etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.