Noi figuri șterse la conducerea instituțiilor UE

După eșecul summitului de pe 16 iulie, liderii UE se vor întâlni sâmbătă, 30 august, la Bruxelles, pentru a stabili succesorul lui Herman Van Rompuy în fruntrea Consiliului European și pe cel al baronesei Catherine Ashton la șefia diplomației europene.

Compromisul la care se va ajunge riscă să nu aducă niciun plus de autoritate și competență la nivelul inalt al UE, scrie aprpoape la unison presa occidentală. Multitudinea de criterii ce trebuie îndeplinite de viitorii lideri (diversitatea de zone geografice reprezentate, egalitate de șanse între sexe, orientare politică) a făcut ca sorții să pară favorabili unei italience și unui polonez: actualul ministru de Externe al Italiei, Federica Mogherini este favorită pentru șefia diplomatiei UE, iar premierul polonez Donald Tusk pare a fi favorit pentru a-i succede lui Herman Van Rompuy.

Potrivit The Wall Stret Journal, dacă opțiunea Mogherini este aproape o certitudine, asupra numirii lui Donald Tusk mai planează îndoieli.

Însă Mogherini are o experiență limitată în politica externă și nu oferă garanții că se va ridica peste prestația ștearsă a baronesei Ashton. Mogherini, în vârstă de 41 de ani, a fost numită ministru de Externe în guvernul de stânga condus de Matteo Renzi. Experiența sa este limitată strict la gestionarea relațiilor politice externe ale Partidului Democrat și la conducerea unor organizații de tineret socialiste. Este de înțeles astfel de ce Mogherini nu este simpatizată de Angela Merkel, cea care a insistat cel mai mult ca la nivelul de top al UE să acceadă cât mai multe femei.

În cazul în care Mogherini va fi respinsă sâmbătă, la Bruxelles, șansele sunt de partea bulgăroaicei Kristalina Gheorghieva, pana acum un șters comisar pentru Ajutor Umanitar.

Cât îl privește pe Donald Tusk, premierul cu un discurs foarte dur la adresa Rusiei, Financial Times scrie ca acesta nu provine dintr-o țară din zona euro, ceea ce-i poate reduce șansele. Mai mult, Tusk nu este fluent in limba engleză și nici în franceza, un lucru obligatoriu pentru funcția pe care o poate ocupa. Însă Tusk se bucura de sprijinul declarat al premierului britanic David Cameron și de simpatia puternică a Angelei Merkel. Mai mult, numiea unui adversar al Rusiei ar contrabalansa numirea unui italian, considerat mai apropiat de Moscova, la șefia diplomatiei UE și ar transmite un semnal de sprijin pentru statele din flancul estic al UE.

Un scenariu alternativ este cel in care în locul lui Tusk este preferată Helle Thorning-Schimdt, premierul social-democrat al Danemarcei. Thorning-Schmidt este o poliglotă desăvârșită, are sprijinul Marii Britanii și al Germaniei și astfel are șanse de a prelua președinția Consiliului European. Numai că, în hățisul algoritimului de la Bruxelles, un președinte de stânga al Consiliului va impune ca șefia diplomației europene să fie oferită unui personaj de dreapta. Potrivit Financial Times, complicația ar putea fi rezolvată prin numirea ca succesor al lui Van Rompuy a fostului premier de dreapta al Finlandei, Jyrki Katainen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.