Noi măsuri pentru ca alegerile să fie fraudate

Pe site-ul MAI a apărut o nouă variantă a legii „Igaş”. Pe fond legea consfinţeşte comasarea alegerilor. Noul text suspendă unele prevederi din legislaţia aflată în vigoare, fapt ce va permite în măsură mai mare fraudarea alegerilor în 2012.

Au dispărut referirile la numărul de colegii

Noua variantă a legii „Igaş” nu mai face nicio referire la numărul de circumscripţii electorale judeţene, la numărul de colegii şi, ceea ce este foarte, foarte grav, nu mai există nici măcar raportul dintre numărul de cetăţeni pentru un mandat de deputat sau de senator. Este foarte grav pentru că nu prin lege adoptată de reprezentaţii cetăţenilor va fi stabilit raportul de reprezentare a unui parlamentar, ci printr-o hotărâre de guvern. Acest lucru este sigur pentru că se suspendă şi din legislaţia aflată în vigoare (Legea 35/2008) articolele referitoare la reprezentarea parlamentară. Au fost suspendate din legislaţia în vigoare şi referirile la circumscripţii, judeţe, colegii etc. Ce demonstrează aceste modificări: după ce luni seara Traian Băsescu s-a răţoit la liderii PDL, noua variantă „Igaş” lasă loc unui foarte larg spaţiu de manevră Guvernului privind numărul de parlamentari şi, atenţie, privind o nouă împărţire teritorial-administrativă a României. În funcţie de cum va rezolva Guvernul regionalizarea şi reducerea numărului de parlamentari, aşa va arăta legea electorală asupra cărora marţi se discuta aprins între liderii PDL şi cei ai UDMR.

Pe fond, principalul articol al noii variante este următorul: „În anul 2012, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale şi alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat au loc la aceeaşi dată”.

Suspendări de articole care favorizează fraudarea alegerilor

Din legislaţia aflată în vigoare s-au suspendat orice referiri la cartea de alegător şi – aici este foarte grav – la registrul electoral. Practic, România rămâne singura ţară din UE care nu are registru electoral, adică documentul în care se ştie cu precizie totul despre alegători, situaţia lor locativă etc.

De asemenea, deloc surprinzător, din legislaţia actuală a fost suspendat articolul care interzice prezenţa în cabina de vot doar a persoanei care votează. Noua variantă a legii „Igaş” mai conţine o anomalie unică în sistemele democratice: s-a eliminat din legislaţia actuală articolul care prevede că birourile electorale lucrează şi iau hotărâri doar în prezenţa majorităţii membrilor lor. Ce consecinţă poate avea această modificare? Practic, reprezentanţii puterii dintr-un biroul electoral (de la orice nivel) se pot întâlni chiar şi pe şestache şi să ia decizii importante. S-a preluat aici modelul total nedemoratic instaurat de PDL şi UNPR la Camera Deputaţilor, unde, acum un an, s-a modificat regulamentul şi pentru şedinţele şi deciziile Biroului Permanent nu mai este necesar cvorumul de şedinţă. Şi s-au înregistrat situaţii în care s-au luat decizii în absenţa celor din Opoziţie. Nu în ultimă instanţă, s-au eliminat din legislaţia actuală şi prevederile tehnice de delimitare a colegiilor parlamentare. Acest aspect presupune că şi aici decizia va aparţine guvernului, şi nu Parlamentului.

Măsuri de contraatacare a acţiunilor Opoziţiei

Din legislaţia actuală au fost suspendate şi articole care nu au, teoretic, nimic de-a face cu procesul electoral clasic. Concret, s-a eliminat articolul care interzicea organizarea de alegeri parţiale în colegii cu 6 luni înaintea datei alegerilor parlamentare la termen. De ce a fost nevoie de această modificare? Pentru ca PDL şi aliaţii din UNPR să poată rezolva o eventuală situaţie critică generată de părăsirea Parlamentului de către reprezentanţii opoziţiei în luna mai sau iunie. Pe legea actuală, o ieşire totală a Opoziţiei din Parlament ar lăsa Puterea singură în Senat şi Cameră, dar fără posibilitatea de a putea să revizuiască şi constituţia. Organizând urgent alegeri parţiale, Puterea ar deţine o majoritate de 100% şi ar putea revizui Constituţia după bunul-plac şi după ce ar visa noaptea Traian Băsescu.

Fără parţiale nesigure

Traian Igaş a mai născocit ceva ce nu are legătură cu democraţia. A eliminat din legislaţia în vigoare şi articolul care instituia obligativitatea ca în 3 luni de la vacantarea unui mandat de parlamentar să se organizeze alegeri parţiale. Raţionamentul echipei lui Igaş este simplu de înţeles: dacă se vacantează un colegiu unde PDL ştie că nu are şanse să câştige parţialele, atunci pur şi simplu acestea nu se mai organizează. Dacă legea „Igaş” va fi adoptată, atunci este posibil ca în colegiul vacant din Bihor (prin plecarea la Curtea de Conturi de deputatului UDMR, Lakatoş Petru) să nu se mai organizeze alegeri parţiale, pentru că aici PDL nu are nicio şansă, iar UDMR Bihor nu se află pe aceeaşi lungime de undă cu PDL. La fel şi în judeţul Cluj, unde este un colegiu fără deputat (din cauza decesului unui deputat UDMR), s-ar putea să nu se organizeze parţiale pentru că aici USL este principalul favorit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.