Noi minciuni „marca” Băsescu şi alte „minuni” de la Nana

Preşedintele României spune că la Nana restituirile au fost făcute de primari PSD şi PNL. Documentele AEP îl contrazic flagrant. Circulaţie mai mult decât ciudată a unor terenuri ajunse în final la Ioana Băsescu. În viziunea preşedintelui, ce este suspect în Timiş, nu este suspect la Nana.

O minciună prezidenţială spusă la Palat…

Marţi în ieşirea sa televizată, Traian Băsescu a declarat, printre altele, legat de subiectul Nana că, „A treia variantă lansată şi din interiorul comisiei, dar şi de premierul mincinos Victor-Viorel Ponta a fost că s-au făcut restituiri ilegale. Eu nu am de unde să ştiu acest lucru, dar în cazul în care acest lucru s-a întâmplat primarii şi prefecţii care au făcut astfel de restituiri trebuie să fie anchetaţi şi să răspundă în faţa legii, eventual mergând la închisoare. Amintesc, prefecţii au fost întotdeauna şi primarii din timpul restituirilor de la PSD.

Verificând afirmaţiile preşedintelui în documentele Autorităţii Electorale Permanente a rezultat următoarea situaţie în comuna Nana privind primarii din ultimii 18 ani:

1996 – Dumitru Budeşteanu USD/PD

2000 – Dumitru Budeşteanu PD 

2004 – Dumitru Budeşteanu PC

2008 – Gheorghe Dobre PDL

2012 – Gheorghe Dobre APC/PDL

Deci, suntem în faţa unei noi minciuni „marca” Băsescu. Niciun primar PSD-ist. Dumitru Budişteanu (decedat după terminarea mandatului – n.a.) a migrat la PC, dar a rămas un apropiat al PDL. În ceea ce priveşte restituirea celor 26 de suprafeţe de teren care compun masa compactă de aproape 300 de ha pe care Ioana Băsescu le-a cumpărat de la firma fantomă SC Berfige SRL, avem următoarea situaţie: o suprafaţă a fost restituită în 2002, 17 suprafeţe au fost restituite în 2007 şi alte 8 suprafeţe în 2009.

 

…şi alte două la Digi24

La 3 ore după ieşirea în presă de la Palatul Cotroceni, la Digi 24 Traian Băsescu a reluat subiectul: „restituirile s-au făcut în perioada 1995 până în 2007, este ultima restituire, cum de nu aţi observat până acum? Dar, dacă nu aţi observat, anchetaţi-i şi arestaţi-i pe primarii şi prefecţii voştri, că au fost numai primari şi prefecţi PSD şi PNL. Ei au dat titlurile, arestaţi-i, fraţilor! Dar această tranzacţie s-a făcut în 2013, fără nicio legătură cu restituirile”.

Vedem că în „ecuaţie”, la primari, a apărut şi PNL. În ceea ce priveşte „ultima restituire”, nu este vorba de 2007 ci de 2009 şi, acest lucru reiese chiar din documentele puse la dispoziţia presei de Ioana Băsescu. Într-adevăr, dacă Ioana Băsescu a fost cumpărător de bună credinţă, atunci nu se poate face nicio legătură între tranzacţia din 2013 şi eventualele restituiri ilegale. Dar „afacerea Nana” nu vizează calitatea de cumpărător de bună credinţă a Ioanei Băsescu, ci cu totul alte aspecte: trafic de influenţă, presiuni, proprietate mascată, terenuri restituite ilegal special pentru a fi vândut „cui trebuie” etc.

Au primit pâmântul şi l-au vândut după o lună !!!

În ceea ce priveşte restituirile din comuna Nana, analizând contractul de vânzare/cumpărare, SC Berfrige SRL – Ioana Băsescu, descoperim chiar şi o „minune” în cazul restituirilor celor 8 suprafeţe din 2009. Alţii ar utiliza sintagma „stranie coincidenţă”, dar mai realist ar fi termenul  „suspect”. Cele 8 restituiri în suprafaţă totală de 44 de ha au avut drept beneficiari 6 persoane (dintre care 4 aveau calitatea de moştenitori), iar titlurile de proprietate au fost eliberate pe 17 august 2009. Urmează „minunea” sau o afacere „suspectă”. Pe 22 septembrie 2009, deci la o lună şi 5 zile, cele 6 persoane vând terenul restituit firmei italiene SC Berfige SRL. Iată despre cine este vorba:

–          19. Niculae Drăgulin vinde pe 22.09 – 118.800 m.p.

–          20. Marius Gelu Neagu (moştenitor), vinde pe 22.09 – 77.700 m.p.

–          21. Elena Ştolea (moştenitor), vinde pe 22.09 – 26.800 m.p.

–          22. Stanca Moise (moştenitor), vinde pe 22.09 – 40.000 m.p.

–          23. Georgeta Dobre (moştenitor), vinde pe 22.09 – 46.300 m.p.

–          24. Dobriţa (Niculae) Rotaru, vinde pe 22.09 – 35.000 m.p.

–          25. Marius Gelu Neagu (moştenitor), vinde pe 22.09 – 40.000 m.p.

–          26. Elena Ştolea (moştenitor), vinde pe 22.09 – 56.000 m.p.

Notă: numerele (19-26) corespund poziţiilor din istoricul terenurilor aşa cum este el prezentat în contractul de vânzare-cumpărare încheiat de Ioana Băsescu şi firma italiană SC Berfige SRL. Suprafeţele restituite în 2007 au fost vândute către SC Berfige în 2009 şi 2010.

Suspiciuni şi întrebări la care trebuie răspunsuri

Legat de situaţia mai sus prezentată, una care la prima vedere este dubioasă şi generatoare de suspiciuni multiple, sunt necesare unele clarificări:

  1. De ce s-au eliberat titlurile de proprietate aşa de târziu? De regulă, la nivel de sate, comune, restituirile au fost mult mai uşor de făcut decât în zonele urbane. Legile funciare au fost: 18/1991, 1/2000 şi 247/2005. În plus repetăm, în alte 17 situaţii (tot suprafeţe care au ajuns la Ioana Băsescu via SC Berfige SRL) restituirile s-au finalizat în 2007.
  2. De ce – dacă tot au aşteptat aşa de mult să-şi primească proprietăţile – cele 6 persoane au vândut terenul după o lună de zile? Ştim, la nivelul întregii ţări, numeroşi foşti proprietari sau moştenitori, din motive obiective – lipsa posibilităţilor de a lucra terenuri, de a le arenda, de a întreţine imobile, sau din dorinţa de a obţine cât mai repede bani lichizi – au vândut într-un timp relativ scurt proprietăţile restituite. Totuşi este nefiresc ca 6 persoane, posesoare a 8 terenuri, aflate toate într-un areal geografic foarte mic (aria unei comune) să-şi vândă toate, într-un timp record proprietăţile. Şi aici nu a fost vorba de samsari. Cel puţin aşa rezultă din documente
  3. Cum se explică faptul că toate cele 8 suprafeţe au fost vândute aceluiaşi cumpărător?  S-au făcut cumva presiuni asupra celor 6 persoane?
  4. Au existat în comuna Nana beneficiari ai restituirilor care au vândut teren şi altor persoane decât SC Berfige SRL?

Nu ştim dacă parlamentarii din Comisia „Nana” sau Corpul de control al premierului care a efectuat o anchetă la faţa locului şi care – cel puţin aşa se susţine – a depistat ilegalităţi în ceea ce priveşte unele restituiri a găsit ilegalităţi şi la cele 8 suprafeţe restituite în 2009 şi vândute după o lună şi 5 zile.

 Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului

Tot marţi seara la Digi24, Traian Băsescu a făcut unele referiri la senatorul Ilie Sâbu, socrul premierului Ponta: „Ar fi de asemenea foarte interesant să ştim ce s-a întâmplat în Timiş, tata-socru, cât a fost de implicat în marile retrocedări de prin judeţul Timiş. Un soi de samsar de terenuri a fost Ilie Sârbu pe toată perioada când s-au constituit marile suprafeţe consolidate, pentru că în Timiş o să găsiţi foarte multe suprafeţe de 600, de 900 de hectare cu grad de comasare 100%. Or, tata socru a fost bine implicat acolo. Nu ştiu dacă a făcut ceva ilegal sau nu, dar broker de aranjamente, în mod categoric, a fost”.

Acum, în ceea ce-l priveşte pe Sârbu, nu deţinem informaţii dar nici nu excludem să fi avut implicări în ceea ce a spus preşedintele. Dar altceva este de semnalat. Lui Traian Băsescu i se pare suspectă existenţa în Timiş a unor mari suprafeţe de teren cu grad de comasare 100%. Dar suprafaţa de aproape 300 de ha cumpărată de Ioana Băsescu nu avea tot un grad de comasare de 100%? Aici nu i s-a părut nimic suspect lui Traian Băsescu?.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.