Proteste în toată țara: „Ne-ați mințit și ne-ați furat”, „Arafat, un român adevărat”

Mii de persoane au venit sâmbătă în Piața Universității pentru a-l susține pe medicul Raed Arafat, dar și pentru a-și exprima nemulțumirea față de modul cum au ajuns să trăiască. Protestatarii spun că nu sunt deloc intimidați de amenințările că ar putea fi amendați.

Proteste similare au loc și la Constanța, Cluj, Timișoara, Reșița și Craiova. Pe pancartele protestatarilor se poate citi „Arafat, un român adevărat”, „România, trezește-te”, „Ne-ați mințit și ne-ați furat”, „Ne-ați ciuruit”, „Jos nenorociții care ne fură și noi murim de foame cu o pensie de 500 de lei”, „La toamnă lacrimile vor fi portocalii”.

„Faptul că ieri Traian Băsescu a retras această lege este prima victorie. Societatea românească dărâmă mituri, că noi nu putem face nimic, miturile astea au început să cadă”, a declarat unul dintre protestatarii prezenţi sâmbătă în stradă.

În Cluj, peste 100 de persoane s-au adunat pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Traian Băsescu, dar şi susţinerea pentru Raed Arafat.

Totodată, în Craiova, mai multe zeci de persoane s-au adunat în mijlocul oraşului pentru aceleaşi cauze.

Zeci de oameni au ieşit în stradă cu mașinile și la Deva pentru a-şi arăta susţinerea pentru fondatorul SMURD. Protestatarii au plecat spre Prefectură, au trecut prin faţa sediului PDL şi au mers spre sediul Asociaţiei Salvital, care coordonează activitatea SMURD în Hunedoara, anunță Antena 3.

UPDATE Huiduieli la adresa TVR în Piața Universității

Carul televiziunii publice care a venit sâmbătă în Piața Universității a fost alungat de protestatari.

Jurnaliștii TVR nu au apucat să stea decât câteva minute în Piață, fiind alungați de huiduielile oamenilor. Unii dintre ei au aruncat cu pietre în carul TVR.

UPDATE 2 Alegeri anticipate, printre doleanțele protestatarilor

Protestatarii din Bucureşti, dar şi din alte localităţi din ţară au acum o agendă complexă. Pe lângă nemulțumirile legate de traiul zilnic, ei se pronunţă categoric împotriva comasării alegerilor în luna noiembrie și cer alegeri anticipate. „Un guvern care nu mai are nici 12% credit în rândul cetăţenilor, un guvern care ocoleşte Parlamentul prin repetate angajări a răspunderii pe legi capitale, nu mai poate funcţiona. Din acest motiv oamenii cer alegeri anticipate”, a declarat pentru Cotidianul.ro unul dintre participanţii la manifestarea din Piaţa Universităţii. Protestatarii militează şi pentru o lege „corectă şi eficientă a sănătăţii”, pentru o nouă lege a educaţiei, şi cel mai nou punct de pe agendă îl reprezintă respingerea proiectului Roşia Montana. (Lucian Gheorghiu)

UPDATE 3 Protestatar: La mitingul din 2007 al lui Băsescu a fost amendat cineva de Jandarmerie?

Ştirea referitoare la vânătoarea de manifestanţi şi amendarea de către Jandarmarie a unor dintre ei a agitat şi mai mult spiritele în Piaţa Universităţii.

D.C. (profesor universitar) ne-a declarat următoarele. „Suntem în faţa unui abuz al Jandarmeriei. La mitingul tot neautorizat, din 19 aprilie 2007, ziua în care a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu, nu am auzit vreun şef al Jandarmeriei sau vreun purtător de cuvânt al acestei instituţii care să fi spus că vor fi amendaţi organizatorii. Şi atunci mitingul respectiv numai spontan nu a fost. Oamenii au fost aduşi pe tabel de către şefii PD de la filialele de sector. Atrag atenţia conducerii Jandarmeriei că în 2007, tot Traian Băsescu a afirmat răspicat – cine nu crede, să solicite înregistrările televiziunilor – Piaţa Universităţii trebuie să fie spaţiul liber de protest, fără nicio autorizaţie, pentru toţi românii care vor să se exprime liberi. Revenind la protestele de acum, stau şi mă întreb, şi nu în glumă, cum poţi căuta organizatori, cânt oamenii au venit aici în urma informaţiilor de pe site-urile de socializare. Poate Jandarmeria are intenţia să amendeze şi Facebook-ul”. (Lucian Gheorghiu)

UPDATE 4 Lovitură dură pentru Anastase: proteste şi la Ploieşti 

PDL a primit o nouă lovitură puternică sâmbătă. În oraşul controlat de Roberta Anastase şi subalternii ei, Ploieştiul, câteva sute de persoane au ieşit în stradă. Protestatari s-au mobilizat tot prin reţeaua de socializare Facebook. Cei ieşiţi în stradă scandează atât lozinci de susţinere a lui Arafat, dar în principal, lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL.

O manifestație de amploare a început şi în centrul municipiului Sibiu, unde se asemenea, preşedintele României şi PDL sunt ţinta scandaărilor protestatarilor, alături de susţinerea pentru fostul subsecretar de stat de la ministerul sănătăţii. Şi la Sibiu, manifestanţii cer insistent organizarea de alegeri anticipate. (Lucian Gheorghiu)

UPDATE 5 Protestatar din Piaţa Universităţii: Un străin a făcut pentru ţară ce nu a făcut niciunul

Printre sutele de protestatari care s-au adunat sâmbătă, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta faţă de regimul lui Traian Băsescu, dar şi pentru a-l susţine pe Raed Arafat s-au aflat și pensionari care, cu lacrimi în ochi, au declarat că au venit să-l susţină pe fondatorul SMURD: „Un străin a făcut pentru ţară ce nu a făcut niciunul”, a declarat unul dintre protestatari pentru Antena 3.

Întrebat ce înseamnă pentru el Raed Arafat, omul a răspuns: „Aurul ţării!”

UPDATE 6 Proteste și în județul Mehedinți și în Galați

Un protest spontan, la care participă peste 100 de persoane, se desfăşoară de câteva ore și în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Protestatarii s-au adunat sâmbătă după ora 14.00, în semn de solidaritate cu medicul Raed Arafat, în faţa Palatului Administrativ al Prefecturii şi au mărşăluit până în faţa sediului organizaţiei locale a Partidului Democrat Liberal, scandând lozinci antiguvernamentale şi cerând demisia Guvernului.

Printre manifestanţi s-au aflat mai multe persoane din localităţile Drobeta Turnu Severin, Şimian şi Orşova.

Conform unei declaraţii a unui reprezentat al Primăriei Municipiului Drobeta Turnu Severin acţiunea respectivă nu este autorizată, transmite Agerpres.

Aproximativ o sută de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat sâmbătă seara și la Galați în faţa sediului Prefecturii, pentru a-l susţine pe doctorul Raed Arafat, dar şi pentru a protesta împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.

După ce au strigat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, protestatarii au pornit în marş pe principalele artere ale Galaţiului, străzile Domnească şi Brăilei, cu scopul de a organiza un miting pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Coloana manifestează paşnic iar pe pancarte sunt înscrise mesaje precum „Jos Băsescu”, „Arafat, adevărat român şi bărbat’, „Jos Guvernul’, „Jos dictatorul’. Protestatarii transmit din mişcare mesajul „Veniţi cu noi’ către trecători, pentru ca şi aceştia se alăture marşului şi mitingului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi, locotenent Costin Barbu, a declarat pentru Agerpres că protestul nu este autorizat, dar că jandarmii nu vor interveni decât dacă lucrurile vor scăpa de sub control. Barbu a mai spus că se va proceda la identificarea organizatorilor protestului, care sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.