Noii dictatori – pumnul de fier în mănușă de catifea

Imaginea obișnuită a dictaturii este cea a unui guvern care se menține la putere prin violență. În sistemele totalitare ale secolului XX, tirani precum Stalin, Hitler sau Mao au ucis milioane de oameni în numele unor ideologii stranii.

Însă în ultimele decenii s-a afirmat un nou top de guvernare autoritară, mai adaptată erei globalizării, interdependenței economice și tehnologiei informației. Dictatorii ”soft” concentrează puterea, înăbușă opoziția și elimină sistemul de control al puterii aproape fără să folosească violența”, scriu profesorul de economie Serghei Guriev și profesorul de științe politice Daniel Treisman într-un editorial publicat de The New York Times.

Acești lideri neliberali – Alberto Fujimori în Peru, Vladimir Putin în Rusia, Viktor Orban în Ungaria, Recep Tayyip Erdogan în Turcia, Mahatir Mohamad în Malaezia și Hugo Chavez în Venezuela – amenință să reconfigureze ordinea globală după chipul și asemănarea lor, înlocuind principiile libertății și legii – a căror aplicare de către puterile occidentale este perfectibilă – cu cinismul și corupția. Vestul trebuie să înțeleagă cum funcționeaza aceste regimuri pentru a le putea combate.

Noii autocrați ajung la putere în urma unor alegeri suficient de corecte. Spre exemplu, domnul Chavez a câștigat alegerile din 1998, considerate de observatorii internaționali drept unele dintre cele mai transparente din istoria Venezuelei. Popularitatea ridicată este o cale mult mai puțin costisitoare către putere decât teroarea. Domnul Erdogan a exploatat popularitatea de care se bucura pentru a modifica Constituția prin referendum și pentru a da o lovitură Curții Constituționale.

Noii autocrați folosesc propaganda, cenzura și alte trucuri informaționale pentru a-și spori popularitatea și pentru a-i convinge pe cetățeni de superioritatea lor și de lipsa alternativei. Ei mizează pe un sentiment anti-occidental amorf: domnul Orban a pus sub semnul întrebării corectitudinea politică a Europei și a evidențiat competitivitatea să redusă, însă pe de altă parte a solicitat un ajutor pentru dezvoltare.

Când economiile lor merg bine, acești lideri încearcă să-i atragă pe potențialii critici oferindu-le recompense materiale. În perioade mai dificile, ei folosesc cenzura. Noii autocrați mituiesc patronii trusturilor de presă prin contracte de publicitate, îi amenință cu procese de calomnie și încurajează investitorii favorabili puterii să cumpere publicații importante.

Ei domina internetul blocând accesul la site-urile independente și angajând ”trolli” care sa inunde cu comentarii pro-regim paginile online sau plătind hackeri care să distrugă site-urile opoziției.

Noile dictaturi păstrează o opoziție democratică ”de buzunar”, care să stimuleze concurenta. Alegerile nu fac decât să demonstreze cât de mare e popularitatea șefului. În Kazahstan, președintele Nursultan Nazarbaiev a fost reales recent cu 97,7% din voturi.

Tehnicile publicitare inventate pentru a vinde mașini Ford sau doze de Pepsi sunt refolosite. Domnul Putin a angajat o companie de PR ocidentală de top, Ketchum , pentru a face lobby Kremlinului în Vest. Alții recrutează consultanți din rândul foștilor lideri occidentali – Nazarbaiev a apelat la serviciile lui Tony Blair – sau donează sume importante fundațiilor acestor foști lideri.

Înainte de toate, noii autocrați folosesc rareori violența. Este inovația lor principală. Hitler s-a impus prin lichidarea rivalilor. Mobutu și-a spânzurat dușmanii în fața mulțimii, în timp ce Idi Amin a aruncat cadavrele la crocodili.

Noii autocrați îi pot reprima în mod insidios pe protestatarii care nu au nici măcar bâte. Insa violența revelează adevărata față a regimului și îi transformă pe susținători in critici. Dictatorii de azi sunt foarte atenți să nege implicarea în asasinarea opozanților sau jurnaliștilor. Cazul fostului președinte ucrainean Leonid Kucima este un exemplu. O înregistrare în care ar fi ordonat răpirea jurnalistului Gheorghi Gongadze, găsit apoi mort, a alimentat Revoluția Portocalie din 2004, care i-a adus la putere pe rivalii lui Kucima.

Violența nu doar că este costisitoare – nu este nici necesară. În schimb, noii autocrați își imobilizează rivalii politici prin nesfârșite procese, interogatorii și alte formalități legale. Nu e necesar să creezi martiri când poți să-ți învingi oponenții doar făcându-i să-și irosească timpul și energia. Agenții lui Putin au deschis nenumărate dosare penale pe numele opozantului Aleksei Navalnîi. A fost acuzat de fraudă la o companie de cosmetice din Franța și că a furat lemn, ba chiar a fost interogat pentru împușcarea unui elan.

Occidentul trebuie în primul rând să privească la rolul pe care l-a avut în ascensiunea acestor autocrați. A face lobby pentru dictatori ar trebui considerat o încălcarea grava a eticii afacerilor. Democrațiile occidentale ar trebui să ofere surse de informare în limbile statelor respective pentru a contrabalansa propaganda și cenzura. Având în vedere că dictaturile care se bazează pe informatie sunt vulnerabile la modernizare și esecuri economice, este nevoie de răbdare.

Pe lângă propagandă, oamenii își obțin informația prin intermediul fluturașului de salariu – în Rusia se spune că poți alege fie ’televizorul, fie frigiderul’”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.