Non Gaudeamus!

Să nu ne bucurăm de prăbuşirea cărţii! Căutam într-un oraş trist şi întunecat un loc de refugiu intelectual. Se zvonise printre înţelepţii oraşului că ultimul bibliotecar al universităţii ilegale regale organizează un târg cu ultimele volume scăpate din incendiul devastator probagat de gruparea „Adversarii Cărţii”.

„Adversarii Cărţii” se înmulţiseră în cetate rapid în ultimii ani. Ei iubeau la nebunie jocurile pe calculator, ştirile despre modă, manelişti, fotbal şi urmăreau în cinematografe doar filme care aveau happy end.

Deci mi-am asumat acest risc de a străbate uliţele întunecoase pline de maidanezi şi gropi unde sălăşluiau cerşetori buboşi şi agresivi. Din când în când întâlneam un tomberon de unde zburau pe neaşteptate păsări ciudate, care aduceau bezna odată ce deschideau aripile şi croncăneau înfiorător chemându-i astfel pe „Adversarii Cărţii”. Pentru a nu fi văzut de la depărtare am folosit un opaiţ minuscul doar cât să-mi lumineze paşii.

Şi în sfârşit am descoperit târgul într-un imens şantier abandonat. Deşi se ştia că este un târg al Cărţii vânzătorii se fereau să-ţi ofere direct marfa. Suspicioşi te întrebau cine te-a trimis şi de ce. Eu nu aflasem că între timp „Adversarii Cărţii” promulgaseră un decret prin care pedepseau cu amputarea mâinii drepte pe toţi posesorii de cărţi.

Totuşi am riscat şi am cumpărat câteva dicţionare. La ieşirea din târg o patrulă a „Adversarilor Cărţii” m-a percheziţionat. Găsind asupra mea dicţionarele şeful patrulei mi-a propus un târg: „ori îţi tăiem mâna dreaptă, ori cumperi de la noi nişte DVD-uri cu omul păianjen. Şi bineînţeles cărţile le laşi aici, să aprindem focul pe timpul nopţii!”

Îngrozit a trebuit să accept târgul. DVD-ul pe care l-am cumpărat conţinea un film documentar despre neajunsul de a citi. Cititul produce nebunie, frenezie, miopie. Popoarele agramate sunt cele mai fericite şi au toate şansele să supravieţuiască în istorie chiar dacă vor trăi ca nişte viermi printre şantiere neterminate, gropi de gunoaie, câini maidanezi şi tomberoane de unde adesea îşi iau zborul păsări ciudate care aduc bezna odată cu deschiderea aripilor. Şi mai ales croncănitul lor de după.

Vizionând filmul cumpărat de la „Adversarii Cărţii” am intrat într-un târziu în vechea mea bibliotecă, unde am deschis volumul unui mare poet latin. Prima poezie avea titlul următor: „Non Gaudeamus Igitur!”

PS. „Se poate trăi foarte bine fără cultură, presă, umanism. Fără reviste, literatură, arte, spectacole. Fără religie, fără ideologie, fără politică chiar. Şi astfel societatea se împarte între cei care mai au acces la câte un mic secret de stat şi cei care trăiesc aidoma muştelor”. (I.D.Sîrbu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.