Nora Iuga şi „cîinele ud e o salcie”, la Librăria Bastilia

Miercuri, 26 iunie, la ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, scriitoarea Nora Iuga va citi poeme din cel mai recent volum al său, “cîinele ud e o salcie”, apărut la Editura “Cartea Românească”, şi în ediţie digitală. Invitaţii serii sunt criticii literari Mircea Martin, Sorin Lavric şi Daniel Cristea-Enache.

Volumul Norei Iuga este scris cu creioane albe, la Viena, în primăvara anului trecut. Doar iniţiaţii îl pot citi, doar cei ce o iubesc şi o admiră, doar cititorii autentici de poezie. “cîinele ud e o salcie” e cheia dragostei şi a urii pentru aproape şi strigătul de ajutor al poemului rămas singur.

„Rădăcinile mele de poet s-au născut în spaţiul acela, unde trăiam închisă, de fapt, în mânăstire, unde aveam profesoare-maici germane şi unde, la subsol, se întindeau catacombe care mi se păreau nesfârşite, unde, în nişe săpate în pereţi, erau îngropate maicile răposate şi unde era veşnic întuneric, încât trebuia să umblăm cu lumânări aprinse.

E de înţeles, cred, că acolo s-a născut în mine acea poezie formată dintr-o cumplită frică şi, în acelaşi timp, dintr-o irezistibilă propensiune către mister. Permanent eram înconjurată de miraculos şi, totodată, de frica de necunoscut. De fapt, cred că, în ce-l priveşte pe copilul de atunci, la început a fost frica, iar frica a devenit poezie”, mărturiseşte Nora Iuga.

„…e limpede că n-are dreptate Nora să spună că nu-i cunoaştem limba – de vreme ce, după cum se vede, cunoaştem (şi recunoaştem, şi ne recunoaştem în) limba ei, precum şi (în) limba celor ce au scris despre scrisul ei, admiriându-l. Pasionaţii (şi pasionalii) literaturii vorbesc încă toţi aceeaşi limba…”, afirmă Radu Vancu.

Scriitoarea Nora Iuga

Nora Iuga s-a născut la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Germanistică, în 1948. Scriitoare liber-profesionistă şi traducătoare, este autoarea unor volume de poezii, printre care: “Vina nu e a mea”, “Opinii despre durere”, “Inima ca un pumn de boxeur”, “Piaţa cerului”, “Dactilografa de noapte”, “Fetiţa cu o mie de riduri”, “Petrecere la Montrouge”. Romanele ei au atras, de asemene, admiraţia citorilor şi a criticii, dacă ne gândim la “Săpunul lui Leopold Bloom”, “Sexagenara şi tînărul”, “Lebăda cu două intrări”. Nici genul diaristic nu i-a rămas străin: “Berlinul meu e un monolog”.

Nora Iuga a oferit cititorilor români traduceri inspirate ale unor autori de marcă ai literaturii germane: “Toba de tinichea” de Günter Grass, “Animalul inimii”, “Vulpea era încă de pe atunci vînătorul” şi “În coc locuieşte o damă” de Herta Müller, “Pianista” de Elfriede Jelinek. Iar literatura ei a fost apreciată în străinătate, unde i-au apărut cărţile “Sexagenara şi tînărul”, “Săpunul lui Leopold Bloom”, “Inima ca un pumn de boxeur”, “Autobuzul cu cocoşaţi” şi antologia “Capricii periculoase”.

A fost distinsă cu Premiul „Friedrich Gundolf”, acordat de “Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung”, cu cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006, şi cu numeroase alte premii ale unor oraşe şi reviste din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.