×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 25 aprilie 2017, 21:19
EUR (€)
-0.0090 ↘
4.5250 RON
USD ($)
-0.0146 ↘
4.1556 RON
• • •
Norvegia: Ambasadorul României la Oslo protestează faţă de stigmatizarea românilor

Lidera Partidului Progresului din Norvegia, Siv Jensen, şi adjunctul său, Per Sandberg, au cerut expulzarea tuturor"cerşetorilor români" din Norvegia, chiar dacă aceştia nu au comis vreo infracţiune. Apelul lor a fost denunţat drept o generalizare pripită, iar ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, şi-a exprimat nemulţumirea, informează miercuri web site-ul norvegian ''Views and News from Norway'', citat de Agerpres.

"Acest gen de generalizare creează mari probleme pentru ţara mea", a declarat Daniel Ioniţă pentru postul naţional norvegian NRK, adăugând că poate afecta imaginea ţării. "România este prezentată ca o naţiune plină de cerşetori", a adăugat diplomatul român. Acest lucru nu este adevărat, a subliniat înaltul diplomat român, sugerând că compatrioţii săi sunt stigmatizaţi.

Jensen şi Sandberg au părut să aibă obiecţii faţă de numărul tot mai mare de romi care vin în Norvegia, pe care îi acuză că lasă în urma lor gunoaie, campează ilegal şi folosesc străzi, grădini, parcuri publice şi chiar o grădiniţă de copii, ca toalete în aer liber.

Sandberg a susţinut că Armata Salvării locale estimează că există aproximativ 750 persoane de etnie romă sau "români", înregistraţi la Oslo. El i-a acuzat de comiterea unor delicte şi răspândirea de mizerie în oraş. Chiar dacă nu a avut nicio dovadă imediată privind presupusele delicte, Sandberg a părut să-i considere vinovaţi pe cerşetori.

"Din cei 750, nu ştiu dacă exista unul sau 13 (delincvenţi), dar toţi ar trebui daţi afară din ţară", a declarat el reporterilor, având sprijinul deplin al lui Jensen. "Ceea ce vedem este că ceea ce ei numesc 'cerşit' conduce, de asemenea, la provocări infracţionale majore, în special la Oslo. Aceasta este o problemă în creştere constantă pentru lege şi ordine", a declarat Jensen.

Ambasadorul Ioniţă a subliniat că nu toţi românii sunt romi, denumiţi anterior ţigani, care provin din diferite ţări. "Numai unii dintre ei sunt cetăţeni români şi doar unii dintre ei trăiesc pe străzi", a spus el.

Diplomatul român vrea o clarificare cu privire la ce înţelege Jensen cu adevărat prin "cerşetori români" care "poluează" Oslo. NRK a relatat că miercuri ambasadorul Ioniţă a contactat biroul Partidului Progresului şi a solicitat o întâlnire cu Jensen. "Cred că trebuie să clarificăm câteva lucruri", a declarat el pentru NRK.

Ioniţă a afirmat că în Norvegia trăiesc 4.541 de români, potrivit unor date de anul trecut. "Cei mai mulţi dintre ei sunt deplin integraţi şi contribuie la societatea norvegiană", a spus el. "Este o mare greşeală să-i pui laolaltă pe toţi românii. Acest lucru îi stigmatizează pe românii care locuiesc aici şi îşi aduc o contribuţie importantă", a subliniat diplomatul român.

Oficiali ai Partidului Progresului au confirmat că au primit un e-mail de la ambasador, în care acesta a cerut o întrevedere. Jensen a plecat însă în vacanţă şi nu va fi în măsură să se întâlnească cu diplomatul român până după vacanţa ei, au declarat ei pentru NRK. După cât se pare, Jensen nu a vrut să facă comentarii ulterioare, potrivit web site-ului norvegian.

Publicat Joi, 28 iunie 2012
2770
 | 5
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nu expulzarea
+1
ne stigmatizeaza, domnule ambasador! Cersetoria ne stigmatizeaza! Apropo, cine v-a numit ambasador, basescu cumva? Ar fi cazul sa va intoarceti acasa, daca astea sunt opiniile dumneavoastra!
Publicat Joi, 28 iunie 2012
+Răspunde
IQ100
+2
pai a cersetorilor romani..care e problema?
Publicat Joi, 28 iunie 2012
+Răspunde
tataia
+2
Dl ambasador bate campii, vrea sa iasa in evidenta si vorbeste aiurea. Norvegienii sunt oripilati de jegul adus de cersetori. Ei doresc expulzarea tiganilor si atat. Nu a generalizat nimeni. Apropo, zilele trecute citeam ca Norvegia a deschis piata muncii ptr romani. Asa ca.... amabasadorul sta la umbra si face valuri ... ptr propria imagine. Jalnic.
Publicat Joi, 28 iunie 2012
+Răspunde
Recomandate
Comuna Brebu - o bucurie pe lângă Câmpina
Publicat acum 7 ore şi 35 minute
Decizia CEDO privind penitenciarele din România
Publicat acum 10 ore şi 5 minute
Legea grațierii, modificată
Publicat acum 4 ore şi 33 minute
Minciunile PSD – pericole pentru țară
Publicat acum 2 ore şi 27 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
7 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 40 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
16 articole/ Actualizat Duminică, 16 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
110 articole/ Actualizat Vineri, 21 aprilie 2017

România se va schimba cînd o altfel de elită va exista care va cîştiga alegerile cu un program alternativ şi va guverna.

Alina Mungiu-PippidiPublicat acum o oră şi 37 minute