Norvegia: Ambasadorul României la Oslo protestează faţă de stigmatizarea românilor

Lidera Partidului Progresului din Norvegia, Siv Jensen, şi adjunctul său, Per Sandberg, au cerut expulzarea tuturor”cerşetorilor români” din Norvegia, chiar dacă aceştia nu au comis vreo infracţiune. Apelul lor a fost denunţat drept o generalizare pripită, iar ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, şi-a exprimat nemulţumirea, informează miercuri web site-ul norvegian ”Views and News from Norway”, citat de Agerpres.

„Acest gen de generalizare creează mari probleme pentru ţara mea”, a declarat Daniel Ioniţă pentru postul naţional norvegian NRK, adăugând că poate afecta imaginea ţării. „România este prezentată ca o naţiune plină de cerşetori”, a adăugat diplomatul român. Acest lucru nu este adevărat, a subliniat înaltul diplomat român, sugerând că compatrioţii săi sunt stigmatizaţi.

Jensen şi Sandberg au părut să aibă obiecţii faţă de numărul tot mai mare de romi care vin în Norvegia, pe care îi acuză că lasă în urma lor gunoaie, campează ilegal şi folosesc străzi, grădini, parcuri publice şi chiar o grădiniţă de copii, ca toalete în aer liber.

Sandberg a susţinut că Armata Salvării locale estimează că există aproximativ 750 persoane de etnie romă sau „români”, înregistraţi la Oslo. El i-a acuzat de comiterea unor delicte şi răspândirea de mizerie în oraş. Chiar dacă nu a avut nicio dovadă imediată privind presupusele delicte, Sandberg a părut să-i considere vinovaţi pe cerşetori.

„Din cei 750, nu ştiu dacă exista unul sau 13 (delincvenţi), dar toţi ar trebui daţi afară din ţară”, a declarat el reporterilor, având sprijinul deplin al lui Jensen. „Ceea ce vedem este că ceea ce ei numesc ‘cerşit’ conduce, de asemenea, la provocări infracţionale majore, în special la Oslo. Aceasta este o problemă în creştere constantă pentru lege şi ordine”, a declarat Jensen.

Ambasadorul Ioniţă a subliniat că nu toţi românii sunt romi, denumiţi anterior ţigani, care provin din diferite ţări. „Numai unii dintre ei sunt cetăţeni români şi doar unii dintre ei trăiesc pe străzi”, a spus el.

Diplomatul român vrea o clarificare cu privire la ce înţelege Jensen cu adevărat prin „cerşetori români” care „poluează” Oslo. NRK a relatat că miercuri ambasadorul Ioniţă a contactat biroul Partidului Progresului şi a solicitat o întâlnire cu Jensen. „Cred că trebuie să clarificăm câteva lucruri”, a declarat el pentru NRK.

Ioniţă a afirmat că în Norvegia trăiesc 4.541 de români, potrivit unor date de anul trecut. „Cei mai mulţi dintre ei sunt deplin integraţi şi contribuie la societatea norvegiană”, a spus el. „Este o mare greşeală să-i pui laolaltă pe toţi românii. Acest lucru îi stigmatizează pe românii care locuiesc aici şi îşi aduc o contribuţie importantă”, a subliniat diplomatul român.

Oficiali ai Partidului Progresului au confirmat că au primit un e-mail de la ambasador, în care acesta a cerut o întrevedere. Jensen a plecat însă în vacanţă şi nu va fi în măsură să se întâlnească cu diplomatul român până după vacanţa ei, au declarat ei pentru NRK. După cât se pare, Jensen nu a vrut să facă comentarii ulterioare, potrivit web site-ului norvegian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.