Norvegia ocupată de Rusia

Un serial ce imaginează situația în care Rusia ar prelua prin forță controlul prețioaselor resurse petroliere ale Norvegiei a stârnit mânia autorităților ruse, cărora nu le convine să fie prezentate în rolul agresorului, chiar dacă este vorba doar despre un film de ficțiune, relatează marți AFP preluată de AGERPRES.

Superproducția intitulată ‘Okkupert’ (Ocupat) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului înfățișat de scriitorul norvegian Jo Nesbo — autorul romanului ‘The Snowman’ (Omul de Zăpadă), care l-a inspirat pe Martin Scorsese în pelicula omonimă—, în urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunța la producția de petrol și gaze și astfel se va declanșa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene și după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producția de hidrocarburi.

‘Este foarte regretabil că la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Război Mondial, autorii unui serial, care par să fi uitat contribuția eroică a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupația nazistă, au decis în spiritul celei mai rele tradiții a Războiului Rece să sperie publicul norvegian cu o amenințare nefondată venită dinspre est’, a reacționat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski.

În replică, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproșează rușilor că manifestă o ‘opoziție de principiu’ și ‘comentează un serial pe care încă nu l-au văzut’. Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.