Nou atac cibernetic masiv

Update: Companii și instituții din România și din alte țări din regiune, printre care Ucraina și Rusia, au fost afectate marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, a anunţat marţi producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.

„Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări la nivel global, printre care România, Ucraina și Rusia. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, precizează compania.

Potrivit sursei citate, toți clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața noii amenințări.

În context, Bitdefender recomandă realizarea unor copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora, actualizarea în regim de urgență a sistemului de operare la cea mai recentă versiune, actualizarea tuturor programelor de pe calculator și evitarea folosirii de software perimat.

Presa străină a transmis marți că Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic masiv, care a doborât reţeaua informatică a Guvernului şi a blocat mai multe sisteme ale aeroportului internaţional de la Kiev.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anunțat că rețeaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prăbușit din cauza unui atac informatic.

Compania care administrează principalul aeroport al capitalei ucrainene a transmis de asemenea că acesta a fost victima unui „atac de tip spam” care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor.

Totodată, Banca Centrală a Ucrainei a anunțat într-un comunicat că mai multe bănci și companii ucrainene au fost ținte ale unui atac cibernetic care a produs disfuncționalități.

Din cauza acestui atac, pasagerii metroului din Kiev nu au mai putut plăti călătorii cu cardul bancar, iar băncile au fost nevoite să își suspende unele servicii pentru clienți.

Compania Nova Poșta a precizat că atacul a folosit virusul Petya.A, un ‘ransomware’ (un virus prin care se solicită o recompensă).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.