Atentatul de la Istanbul: 41 de morți

Update: Numărul celor care și-au pierdut viața în atentatul de pe aeroportul Ataturk a ajuns la 41. Totodată, a crescut și numărul răniților, ajungând la 239, a anunțat miercuri Biroul guvernatorul metropolei turce.

Potrivit sursei citate, 13 victime sunt cetățeni străini (cinci saudiți, doi irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian și un chinez), iar dintre acestea trei dețin și cetățenia turcă.

Sursa citată mai menționează că 109 dintre răniți au fost deja externați.

Trei atentatori sinucigași au deschis focul înainte să se arunce în aer în zona terminalului „Sosiri” al Aeroportului Internaţional Ataturk din Istanbul. Un bilanț inițial al atentatului de marți seară arăta cel puțin 36 de morți și 147 de răniți.

Potrivit serviciului în engleză al TRT, între persoanele decedate sunt cinci polițiști locali și un cetățean rus.

Dacă, la scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate, potrivit unor pasageri citați de canalul de televiziune CNN Türk, miercuri la primele ore, aterizarile au fost reluate.

Marti seară, mulți cetățeni români au ramas blocați în zona liberă a aeroportului Ataturk din Istanbul, iar o echipă de la Consulatul României s-a deplasat în zona aeroportului încercând să îi preia.

Primelor indicii arată că atentatul a fost comis de gruparea jihadistă Stat Islamic, a informat agenția de presă Dogan, citând surse din cadrul poliției, transmite Reuters.

Un martor ocular a povestit că, înainte de producerea celor trei explozii, unul dintre atacatori ar fi „deschis focul la întâmplare” în interiorul terminalului.

„(…)l-am văzut pe individ trăgând la întâmplare. Împușca pe oricine se afla în fața lui. Era îmbrăcat în negru. Nu avea mască pe față. Mă aflam la 50 de metri în spatele lui”, a spus Paul Roos, un bărbat de 77 de ani, turist sud-african care voia să se întoarcă la Cape Town cu soția.

Premierul turc a declarat, chiar la locul tragediei, intervenția fiind transmisă în direct de NTV și citată de EFE, că Dáesh este probabil responsabil al acestui atentat, negâd totodată existența unor falii de securitate.

El a mai arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate. Binali Yildirim a explicat, potrivit AFP, că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naționalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

Oficialul a mai precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport și a dezmințit zvonul că unul dintre teroriști ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilitățile.

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

„Există o amenințare globală și obiectivul este uciderea de oameni nevinovați. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toți”, a spus el.

„Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relațiile cu vecinii noștri”, a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relațiilor diplomatice, semnat marți, și la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.

Aeroportul Ataturk, vizat de atentatul de marți seara, este cel mai mare din Turcia și unul din cele mai tranzitate din lume, anul trecut numărând 61 de milioane de pasageri.

Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigașe, atribuite rebelilor kurzi și grupării jihadiste Statul islamic.

Momentul în care are loc una dintre explozii a fost suprins de o cameră de supraveghere


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.