Nou-născuții vor fi testați auditiv

Ministerul Sănătății a încheiat achiziția centralizată pentru aparatura de screening auditiv cu care fiecare copil va fi testat la naștere. Procedura a fost declanșată pe 29 noiembrie anul trecut, când ministru al Sănătății era Vlad Voiculescu. Pe 15 iulie, achiziția a fost încheiată, astfel că toți copiii născuți în România vor fi testați auditiv la naștere. Toate maternitățile, secțiile de terapie intensivă pediatrică și secțiile de audiologie din spitale vor fi dotate cu această aparatură. Pentru acest contract, Ministerul Sănătății a cheltuit 2.460.000 lei.

Anual, 600 de copii cu probleme de auz

„Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul, va ști cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz. Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici. Adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. În plus, vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare până la diagnosticare“, a explicat fostul ministru Vlad Voiculescu.

Conform datelor oficiale, în România, din 200.000 de copii născuți anual, aproximativ 600 au probleme de auz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.