×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Nou raport subliniază pericolul global al fracturării hidraulice

Un nou avertisment dat elitelor globale înainte de a fi mult prea târziu

Un nou raport, publicat în ultima zi a rundei de negocieri climatice globale din Peru, subliniază extinderea lentă a industriei de fracturare în aproape fiecare continent, atrăgând atenţia nu numai asupra pericolelor potenţiale legate de poluarea toxică, aprovizionarea cu apă şi cutremure, ci şi asupra ameninţării pe care o reprezintă industria de fracking asupra schimbărilor climatice globale. Pentru a opri distrugerea iminentă a planetei, se impune luarea imediată de măsuri pentru a opri goana după gaz declanşată la nivel mondial de inconştienţa exploatării hidrocarburilor neconvenţionale.

Raportul, publicat de Friends of the Earth Europe, analizează planurile privind fracturarea hidraulică din 11 ţări din Africa, Asia, America Latină şi Rusia, avertizând în legătură cu pericolele specifice în fiecare locaţie, împreună cu riscul schimbărilor climatice în ţările în care statul de drept este relativ slab. "Peste tot pe glob oamenii şi comunităţile plătesc deja preţul crizei climatice cu mijloacele de subzistenţă şi cu viaţa", a declarat Susann Scherbarth, responsabilă pe probleme de justiţie climatică şi energie în cadrul Friends of the Earth Europe. "Fracturarea va înrăutăţi lucrurile şi nu are ce căuta într-un viitor energetic curat."
Documentul de 80 de pagini descrie planurile de fracturare de pe întreg globul, de la pădurea amazoniană din Brazilia (şi despădurirea, care merge mână în mână cu forajul), evidenţiază pericolul pe care acest proces care foloseşte cantităţi enorme de apă îl prezintă pentru zone cu acvifere aflate pe cale de dispariţie în state din Africa, şi constată că licenţe pentru foraj de gaze de şist au fost emise în zone seismice, precum cea de la poalele munţilor Himalaya din India şi China.

Raportul vine într-un moment în care reprezentanţii a 195 de ţări s-au reunit la Lima, pentru a negocia noi limite privind emisia de gaze cu efect de seră şi pentru a preveni schimbări climatice catastrofale. Perspectivele pentru aceste discuţii erau destul de sumbre, cu “The New York Times” care spunea că ar fi imposibil să se oprească încălzirea globală cu 2 grade Celsius.

De fapt, o încălzire cu cel puţin 3,6 grade pare "inevitabilă", conform “The New York Times”, scopul negocierilor fiind, de fapt, să prevină creşterea temperaturii globale cu între 4 şi 10 grade Celsius până la finalul secolului, punct de la care planeta ar deveni nelocuibilă. Cu o miză extraordinar de mare, unii se tem că negocierile se vor transforma într-o soluţie superficială, care ar putea face mai mult rău decât bine pentru climă: gazul de şist, care elimină mai puţin CO2, în centrul discuţiilor climatice, dar care, de fapt, produce foarte mult metan, un alt tip de gaz cu efect extrem de puternic asupra schimbărilor climatice, încât beneficiile privind emisiile de CO2 ar putea fi uşor umbrite.

"Realitatea este că toţi poluatorii climatici majori fac în continuare prea puţin pentru a aborda criza climatică", a declarat Jagoda Munic, preşedinte al Friends of the Earth International. "Guvernele noastre sunt în mare parte axate pe soluţii false şi energie murdară, cum ar fi fracturarea hidraulică."

Lobby-ul american şi expansiunea globală a goanei după hidrocarburi neconvenţionale

Gazul de şist are deja un sprijin puternic din partea administraţiei Obama în SUA: "Extras în condiţii de siguranţă, gazul de şist este combustibilul de tranziţie care poate alimenta economia noastră cu mai puţină poluare cu carbon, care provoacă schimbările climatice", a declarat preşedintele Obama în cursul discursului său din acest an privind Starea Naţiunii.

Din păcate, aceasta este o afirmaţie care a fost demascată în repetate rânduri de studiile de ştiinţifice referenţiate (peer reviewed), cu mai multe studii care arată că în prezent se scurge atât de mult metan în SUA de la sonde, din conducte şi din alte infrastructuri încât arderea gazului de şist are un efect asupra climei mult mai puternic decât ceea ce a fost considerat până acum cel mai murdar combustibil fosil: cărbunele.

Raportul realizat de Friends of the Earth evidenţiază rolul pe care Departamentul de Stat al lui Obama l-a jucat în încurajarea extinderii fracturării în întreaga lume. În aprilie 2010, SUA au lansat o Iniţiativă Globală privind Gazele de şist, cu scopul de a ajuta alte ţări să identifice şi să dezvolte combustibilii fosili neconvenţionali, precum gazele de şist. Această iniţiativă continuă sub un nume nou, "Programul tehnic de angajament privind gazele neconvenţionale (UGTEP)" (sintagma "de şist", care dădea bătaie de cap din cauza protestelor, a fost scoasă din titulatură - n.red.) şi are un buget pentru 2015 de 5,9 milioane dolari, care se va împărţi cu Biroul Departamentului de Stat al resurselor energetice.

Acest program a jucat un rol major în încurajarea de foraj în spatele scenei, a concluzionat raportul. "UGTEP foloseşte canalele oficiale ale guvernului şi banii contribuabililor americani" pentru a promova fracturarea hidraulică orizontală de mare volum la nivel mondial, deschizând uşa pentru principalii actori globali din industria de petrol şi gaze", se arată în raport. Prin UGTEP, SUA sunt de asemenea implicate activ în remodelarea reglementărilor juridice străine existente pentru a crea cadrul juridic dorit pentru dezvoltarea de petrol şi gaze de şist în ţările vizate.

Ce se întâmplă când corporaţia face legislaţia?

În primul rând, raportul avertizează asupra pericolelor de mediu în ţările în care statul de drept este relativ lax.
"Extinderea planificată emergentă a industriei gazelor de şist în afara UE şi a Americii de Nord ridică probleme serioase din cauza impactului de mediu, social şi de sănătate, aproape inevitabile, deja observate la situri de fracturare existente", consideră Friends of the Earth.

"Având în vedere că aceste probleme s-au dovedit greu de evitat în ţările cu reglementări relativ puternice privind protecţia mediului, cum poate fi monitorizată această industrie în mod adecvat în ţările în care standardele de mediu sunt adesea mai scăzute (şi uneori inexistente), şi/sau în cazul în care capacitatea de aplicare a legisaţiei de mediu este frecvent limitată şi unde corupţia poate fi o realitate de zi cu zi?"

În Mexic, raportul s-a concentrat pe ameninţarea legată de consumul de apă. "Majoritatea zăcămintelor de şist din Mexic se suprapun cu zonele care sunt deja afectate de un nivel ridicat de stres în ceea ce priveşte resursele de apă", a constatat raportul, adăugând că două treimi din resursele de gaze şist se află sub zone care se confruntă cu probleme privind aprovizionarea cu apă. În plus, formaţiunea de şist se află sub Parcul Naţional Cumbres de la Monterrey, care găzduieşte ecosisteme fragile şi formaţiuni geologice şi cascade de o frumuseţe aparte.

Rezervele de gaze de şist din Brazilia se află sub unul dintre cele mai mari acvifere din lume, care se extinde şi în 3 ţări vecine, ridicând problema ca, în cazul contaminării, efectele s-ar întinde în Argentina, Paraguay şi Uruguay.

Și Argentina se confruntă cu probleme similare privind rezervele de apă în continuă scădere, problemele masive identificate de raport fiind drepturile populaţiilor indigene, care sunt încălcate masiv de companiile de foraj. Aici există temeri masive privind contaminarea acviferului Guarani, unul din cele mai mari din lume. Argentina are planuri măreţe privind fracturarea hidraulică şi colaborează intens cu companii americane în proiectele de fracturare hidraulică aflate în diferite zone ale ţării.

Raportul notează faptul că se estimează că Algeria deţine cel de-al treilea zăcământ de gaze de şist din lume, adăugând că, în luna iulie, compania naţională petrolieră a anunţat planuri de investiţii de peste 100 miliarde dolari, în forajul gazelor de şist în următorii cinci ani.

Însă toată această activitate de fracturare va necesita cantităţi mari de apă - în unul dintre locurile cele mai aride de pe glob. "Deficitul de apă a atins deja un punct critic în regiune, cu Algeria, Tunisia şi Maroc deja considerate ca suferind de o lipsă severă de apă (mai puţin de500 m³ pe cap de locuitor pe an), în viitor estimându-se secete severe în viitor", constată raportul, avertizând în legătură cu tulburări sociale în cazul în care preţurile la alimente şi la apă cresc.

Anul trecut, fracturarea de gaze de şist a ajuns şi în India. "Prima sondă de explorare de succes a gazelor de şist în India a fost forată în octombrie 2013, în apropiere de Jambusar, în bazinul Cambay", se arată în raport. Dar marea îngrijorare în regiune se concentrează asupra riscului seismic. "India este situată la intersecţia a două plăci tectonice foarte active (placa indo-australiană şi placa eurasiatică), a căror coliziune a creat lanţul montan Himalaya. Deoarece această zonă de orogen este încă activă, India se află într-o regiune cu un risc seismc deosebit, ceea ce ridică întrebări serioase în legătură cu riscurile asumate în momentul în care se permite executarea de operaţiuni de fracturare în regiune.

De asemenea, şi proiectele privind fracturarea hidraulică din China dau fiori autorilor raportului. Pe de o parte, este invocată criza iminentă a apei, cu care se confruntă numeroase regiuni din China, pe de altă parte, este vizat pericolul enorm care decurge din fracturarea hidraulică în zone extrem de sensibile din punct de vedere seismic. De asemenea, zonele prospective pentru gaze de şist din China se suprapun pe zone extrem de populate, ceea ce va duce la competiţie puternică pentru apă şi terenuri între agricultură şi industria de fracturare hidraulică. De asemenea, în unele zone cu resurse de gaze de şist, s-a descoperit prezenţa hidrogenului sulfurat, un gaz extrem de toxic, care se eliberează în atmosferă. China are deja un istoric cu astfel de incidente. În decembrie 2003, un puţ de foraj a explodat, eliberând în atmosferă cantităţi de hidrogen sulfurat, ducând la moartea a 243 de persoane şi rănirea a 9.000 de persoane, în regiunea Sichuan, care este şi o regiune cu un risc seismic extrem de ridicat - aici a avut loc şi cutremurul din 2008, care a cauzat 70.000 de victime şi 20.000 de persoane dispărute. Fracturarea hidraulică se poate dovedi catastrofală pentru regiunea Sichuan, dar şi pentru întreaga Chină. Să ne imaginăm o populaţie 1,5 miliarde de locuitori care nu mai are sursă de alimentare cu apă şi hrană şi conflictele sociale de scară globală care pot să decurgă dintr-un asemenea scenariu probabil.

În Indonezia, unde până la 90% din faliile din unele zone sunt considerate potenţial active, pericolul de cutremur se suprapune pericolului privind dispariţia faunei săbatice. "Un număr de bazine de gaze de şist potenţiale din Indonezia se suprapun zonelor de pădure care deja se confruntă cu presiuni serioase de mediu. Având în vedere gradul ridicat de utilizare a terenului specific industriei de exploatare a gazului şi petrolului de şist şi a gazului provenit din cărbunele de mină, orice dezvoltare potenţială masivă duce la noi defrişări, nu în ultimul rând din cauza necesităţii de dezvoltare a infrastructurii pentru industrie. Acest lucru ar agrava situaţia unor animale, cum ar fi urangutanii de Sumatra şi Borneo, care sunt deja în pericol de dispariţie."

Raportul pune sub lupă şi planurile de fracturare din Rusia, acuzată, fără dovezi, de finanţarea protestelor globale împotriva fracturării hidraulice, unde momentan se fac explorări în mai multe zone, cu implicarea unor companii americane, alături de cele ruseşti, în special în Siberia.

Toate aceste efecte posibile enumerate de raport se adaugă scurgerilor de metan cu impact asupra schimbărilor climatice şi dioxidului de carbon eliberat prin însăşi arderea gazelor naturale. "Gazul natural nu a fost şi nu va fi niciodată un combustibil fosil curat", a spus raportul Friends of the Earth. "Perioada de timp pe care o avem pentru a evita o creştere a temperaturii cu 2 grade Celsius ne obligă să căutam urgent soluţii cu adevărat durabile. Investiţia în şi mai multe surse de energie bazate pe combustibili fosili va ajuta la atingerea acestor obiective."

Quo vadis?

Raportul concluzionează, mai degrabă optimist, decât realist, dacă e să ne uităm la noul comisar pentru Energie şi Schimbări Climatice, Miguel Canete, precum şi la noul preşedinte al UE, Donald Tusk, fostul prim-minstru polonez, un mare suporter al fracturării hidraulice, că Uniunea Europeană este capabilă şi ar trebui să fie dispusă să îşi asigure rolul de lider când vine vorba de eforturile atât de necesare ca răspuns la provocările cauzate de schimbările climatice. Inovaţiile create în Europa privind energiile regenerabile şi eficienţa energetică ar putea fi folosite nu doar pentru a genera creştere economică, ci şi pentru a oferi soluţii sustenabile statelor care se chinuie să găsească ieşirea din crizele energetice, climatice şi economice.

Între timp, în Bruxelles şi în lume, lobby-ul companiilor petroliere pare să capete din ce în ce mai mult teren, iar multitudinea de studii care subliniază necesitatea schimbării modelului energetic la nivel global sunt ignorate, în timp ce planuri de investiţie de sute de miliarde de dolari în exploatarea petrolului şi gazelor de şist sunt puse la punct. Peste tot, cetăţenii protestează împotriva exploatării de petrol şi gaze, însă guvernele plătesc din ce în ce mai mult pentru finanţarea unui aparat represiv şi de control al mişcărilor privind justiţia climatică. Catastrofele globale nu prididesc pe tot globul, iar elitele mondiale par să aibă un văl din ce în ce mai gros peste ochi. Oare conferinţa COP20 de la Paris, din 2015, are vreo şansă să readucă vederea elitelor globale?

Maria OlteanuPublicat Marţi, 09 decembrie 2014
8763
 | 21
 | 16
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Anti
+5
EXTRAGEREA gazelor prin metoda OTRAVITOARE, CRIMINALA a fracturari TREBUIE OBLIGATORIU INTERZISA!!!
Publicat Vineri, 12 decembrie 2014
+Răspunde
Boule(fr.) @ Anti
0
Băi, anti-şcoală, înainte de a jigni, nu uita că cine spune se autocalifică("ăla e" - în limbajul tău) ca... semiananlfabet şi amoral ce te dovedeşti a fi, căci nu e propoziţie în care să nu faci o greşeală de scriere! ("fracturării" este corect la abecedar!)
Publicat Sâmbătă, 13 decembrie 2014
+Răspunde
florin @ Anti
0
Ja ! Ja ! That is good !
Publicat Duminică, 14 decembrie 2014
+Răspunde
alex Platon
0
To: Iluzii@. Ma bazez pe rezultate publicate in timp, in lteratura de specialitate de diverse grupe de cercetatori de la: Laussane, Academia de stiinte a Rusiei, Universitatea Davis SUA,.....care confirma posibilitatea reconversiei gazelor de ardere in hidrocarburi sau precursori de hidrocarburi(alcooli) .
Publicat Miercuri, 10 decembrie 2014
+Răspunde
Contra
+12
Deja a disparut apa din vaduri si au aparut cutremure nespecifice!
Publicat Miercuri, 10 decembrie 2014
+Răspunde
viitorul
+9
din nefericire traim cea mai grava criza, cea morala...desi de doua mii de ani Iisus ne-a avertizat sa nu adunam comori pe Pamant ci in cer, adica, studiu si o viata pozitiva, in lume goana dupa imbogatire si putere sunt cele care vor reduce lumea noastra la cativa supravietuitori in locurile greu accesibile asa zise lumii civilizate de care si noi apartinem...in zeci de mii de ani sau poate sute de mii de ani omenirea nu a invatat nimic...de aceea azi ni se par mistere/urme ale unor civilizatii extraterestre cand de fapt sunt urmele unui trecut pe care setea de putere l-au distrus...o mare tregedie se contureaza...cutremurile din Vrancea erau la 150km...acum devin din ce in ce mai de suprafata, 38km...cand aceasta cifra se va diminua un cutremur de 5 grade va fi la fel de distrugator ca unul 7 sau 8 grade...le-a pasat celor care au crezut ca daca subsolul tarii este al statului ei pot dispune de el...vor avea pe constiinta victimele? Nu pentru ca sunt prea preocupati cu lucruri egoiste...nu schimbarea climatica va fi drama ci criza apei potabile...cu ploi devastatoare sau seceta cumplimlita poti supravietui daca ai apa buna, dar fara ea mori incet, asa cum nu vom putea trai fara aer, iar fracturarea este insotita emanatiile de hirogen sulfurat un gaz mortal, nu se va putea trai la nivel de regn animal, poate unele forme de viata primitiva... Lumea viitorului va fi a celor pe care exploratorii nu i-au descoperit si unde industrializarea si exploatarile poluante n-au ajuns...cand Dumnezeu i-a dat omului Pamantul si l-a facut stapan i-a dat si responsabilitatea de a se ingriji de el. Caci stapanul nu poate stapani fara supusi si nu poate trai daca nimic nu ..asa ca ei ce se cred inteligenta tehnologica/cercetarea de varf ar trebui sa aiba grija de fiecare pas pe care-l fac...altfel vor pieri odata cu inventiile lor...
Publicat Miercuri, 10 decembrie 2014
+Răspunde
Taifun Balt
+20
Somnul n(r)aţiunii naşte monştri! Deşteaptă-te, române!!!
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
Boule, alias Taifun Balt!
+1
Dar cum în România nu există firicel de gaz de şist(Ponta), e musai că ei explorează un alt tip de energie, posibil cea seismică!
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
Boule(fr.)
+13
Fostul "asasin economic" al corporaţiilor usa(care altele?!), ce explorează, dar nuuuuuuu produc cutremurele din Galaţi şi Vrancea, John Perkins, spunea mai deunăzi la... Vocea Rusiei: "Daţi Chevron afară din ţară! Nu puteţi avea încredere în ei!". Ideal ar fi să şi exploateze aceste cutremure induse de ei într-o zonă seismică extrem de vie, de nervoasă!... Noi li le oferim gratis, cu cea mai mare plăcere! Mai ales cei din zonă!...
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
Anti @ Boule(fr.)
0
Esti un mare bou, si ticalos!
Publicat Vineri, 12 decembrie 2014
+Răspunde
alt mircea
+18
Pungestenii i-au platit sa falimenteze Chevron. O sa ne explice The New York Times cum.
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
alex PLaton
+10
Modelul actual de consum a carbonului fosil(carbuni, titei, gaze naturale) este risipitor, folosind resursa doar o singura data. Anume : se extrage din zacamint, se arde cu scop tehnologic si, gazele rezultate(CO2, H2O,N2, ) se evacueaza in mediul ambiant ,desi se cunosc tehnologii de refacere a hidrocarburilor din aceste gaze reziduale !! Deci , in milioane de ani se formeaza resursa, se extrage si, "intr-o clipita" , "munca a miloane de ani" se arunca pe cos ,in aer !!!! S-ar lungi foarte mult ciclul de disponibilitate a resurselor energetice fosile daca modelul ar fi : Extractie, ardere cu scop tehnologic, reconversia gazelor reziduale in material combustibil , arderea combustibilului rezultat din reconversie , completat cu combustibil primar pentru completarea doar a pierderilor motivate termodinamic. Sigur mai trebuie facute cercetari pentru a preciza aceasta tehnologie, fezabila termodinamic. Respactul fata de soarta generatiilor viitoare ar trebui sa ne determine sa le facem. In loc sa ne risipim in razboaie religioase sau ideologice
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
iluzii @ alex PLaton
+4
da minunat, dar ce veti face cu populatia ucisa de cutremure? daca ar fi atat de simplu de ce n-au studiat/folosit energia telurica din zona Cercului de foc al Pacificului, de ce Japonia care parca ar sta intr-un legan dupa numarul de cutremure nu exploateaza aceasta resursa mai ales ca are un deficit de resurse energetice si foloseste formele clasice de energie? iluzii propagandistice...a fi instruit/cult inseamna sa poti gandi interdisciplinar, sa ai un bagaj minim de cunostinte din toate e gazoase, metan, propan, butan...nu sunt doar o sursa pentru ardere, sunt baza industriilor de sinteza organice asa-zisa petrochimie, industria farmaceutica...si chiar a ingrasemintelor bazate pe amoniu si uree, iar ureea este baza pentru alti polimeri...asa ca povestea cu CO2 este un basm...de 30 de ani se stie ca automobilele produc cea mai mare poluare din lume, prin numarul mare de masini si implicit consum de carburanti...drama fracturarii sunt emisiile toxice si distrugerea panzelor freatice de apa potabila...ce se ascunde destul de aproape de noi...daca sunt izvoare termale...un vulcan/o scoarta terestra destul de subtire? ce se poate intampla cand unii se joaca de a Dumnezeu?
Publicat Miercuri, 10 decembrie 2014
+Răspunde
misu
+20
Pt ponta nu valoreaza nici doi bani - el a trimis jandarmii la Pungesti sa-i apere pe ...americani .... Sa vedem cine o sa-l mai apere pe EL !
Publicat Marţi, 09 decembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 24 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 58 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 35 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 24 minute