„Noua aroganţă germană”

Stânga franceză răspunde dur afirmaţiilor făcute de ministrul german de Finanţe la adresa Franţei, în timpul unei vizite in Statele Unite.

Ministrul Wolfgang Schauble a declarat în timpul dezbaterii “Zona euro la răscruce de drumuri”, ţinută la Brookings Institution, că “Franţa ar fi fericită dacă cineva ar forţa Parlamentul, însă acest lucru este dificil, pentru că e democraţie”. Schauble consideră că doar în acest fel în Franta ar putea fi aplicate reformele “foarte reuşite” din Spania, implementate sub supravegherea FMI, a Băncii Centrale Europene şi a Comisiei Europene.
“Dacă vorbiţi cu prietenii mei francezi, oricare ar fi ei – ministrul de Finanţe Michel Sapin sau ministrul Economiei Eammanuel Macron – ei au de povestit multe despre dificultatea de a convinge opinia publică şi Parlamentul de necesitatea reformării pieţei muncii”, a spus Scuable.

“Prietenul” Michel Sapin a răspuns imediat afirmaţiilor ministrului german, spunând că “Franţa urăşte să fie forţată”. Primul secretar al Partidului Socialist aflat acum la guvernare, Jean-Christophe Cambadelis, a scris pe Twitter că “francofobia lui Wolfgang Schauble este insuportabilă, inacceptabilă şi contraproductivă”.

O reactie dură şi din partea Partidului de Stânga. Liderul partidului, Jean-Luc Melenchon, susţine că Schauble ar trebui să “prezinte scuze poporului francez. Afirmaţiile sale ilustrează noua aroganţă germană, în momentul în care domină şi exploatează Europa”. Radicalul Melenchon spune că Schauble este încurajat de “lamentările miniştrilor francezi, care i se plâng de propriii compatrioţi”.

Au profitat de moment şi naţionaliştii din Frontul Naţional, care au transmis că declaraţiile lui Schauble “compromit grav onoarea ţării noastre”. FN propune convocarea imediată a ambasadorului Germaniei la Paris, pentru a i se cere scuze oficiale din partea cancelarului Angela Merkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.