×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 11 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:27
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Polonezii pleacă, ai noștri vin
Noua destinație preferată de migranții români

După Brexit-ul de anul trecut, incertitudinea a cuprins atât țările Uniunii Europene, cât și autoritățile britanice. Emigranții din Regatul Unit s-au văzut în pericol de a-și pierde locurile de muncă. Între timp, lucrurile s-au mai domolit, iar românii care merg să lucreze acolo sunt din ce în ce mai mulți.

După referendum, Michel Barnier, șeful echipei de negociere pentru Brexit a Comisiei Europene, declara că mai ales asistentele românce, studenții polonezi și pensionarii britanici din Spania se află într-o stare de incertitudine cu privire la accesul pe piața muncii, burse pentru învățământ, pensii și reședință. „Garantarea drepturilor lor ca cetățeni europeni, pe termen lung, va fi prioritatea noastră absolută de la începutul negocierilor“, spunea el atunci, într-un discurs ținut la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

Cetățeni ai altor state vestice sunt mai puțin interesați

De la liberalizarea pieței muncii în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, numărul persoanelor care își caută de lucru crește de la an la an.
În perioada aprilie - iunie 2017 se aflau la muncă pe teritoriul britanic 2,37 milioane de persoane, cu 25% mai mulți față de anul trecut. Numărul lor a crescut cu 337.000 comparativ cu 2016. Cei mai mulți provin din Bulgaria și România.
În timp ce tot mai mulți români se îndreaptă spre Regatul Unit, cetățeni ai altor state vestice, precum Letonia, Lituania, Polonia, care au avut acces pe piața muncii încă de la aderarea lor la UE, în 2004, sunt mai puțin interesați să lucreze pe teritoriul britanic. Numărul acestora a scăzut, în a doua jumătate a anului 2016, la 997.000 de persoane.

Românii, angajați mai ales pentru munca de jos

Deși mulți emigranți au studii superioare și își găsesc locuri de muncă bine plătite în Anglia, 33% din cetățenii celor 10 state est-europene lucrează mai ales în domenii precum alimentație, construcții și curățenie, comparativ cu doar 10% din britanici, potrivit unui studiu CIPD. Chiar și așa, salariile primite în Regatul Unit sunt suficient de motivante pentru a-i face pe mulți români să prefere viața departe de casă. „Economia britanică generează în continuare un număr mare de locuri de muncă, iar salariile acordate lucrătorilor români şi bulgari sunt încă semnificativ mai mari în comparaţie cu cât ar primi în ţara lor“, spunea analistul britanic Gerwyn Davies.
Mai mult de 50% din emigranții estici lucrează peste cele 40 de ore de lucru pe săptămănă, iar 1/3 din aceștia sunt supracalificați pentru munca pe care o desfășoară.
În prezent, circa 233.000 de români cu drept de muncă se află în Marea Britanie. În timpul sărbătorilor de iarnă din decembrie 2016, românii din Regatul Unit au trimis în țară peste 6 milioane de euro, prin platforma online TransferGo, de șase ori mai mult față de 2015.

Restricții viitoare pentru cetățenii UE

Măsurile pe care Marea Britanie le va lua după ce procesul de ieșire a țării din UE va fi finalizat vor fi anunțate oficial în această toamnă. Guvernul va pune la punct o serie de reglementări referitoare la accesul cetățenilor europeni pe teritoriul regatului și condițiile în care se pot angaja aceștia.
În acest sens, premierul britanic, Theresa May, le-a dat asigurări șefilor statelor Uniunii Europene că cetățenii statelor membre care muncesc în Regatul Unit de peste 5 ani vor primi permise de ședere. Acestea vor permite accesul cetățenilor UE din Marea Britanie la educație și sănătate, iar după ce Brexit-ul își va produce efectele, pe bază de reciprocitate pentru cetățenii britanici în Europa.
Persoanele care ajung în țară de acum încolo, însă înainte de martie 2019, vor beneficia de o perioadă de probă de 2 ani, până să aibă parte de aceste drepturi. Aceasta a mai precizat că toate litigiile privitoare la drepturile cetățenilor Uniunii după referendum sunt doar de competența tribunalelor britanice și că respinge orice ingerințe ale Curții de Justiție Europene.
„Cu cât mai repede Regatul Unit și UE 27 sunt de acord asupra cetățenilor, soldului contului și Irlandei, cu atât mai bine putem discuta despre vămi și relația viitoare“, scria Michel Barnier, pe Twitter.

6 milioane de euro au trimis acasă românii în timpul sărbătorilor de iarnă din decembrie 2016

233.000 de români muncesc în Marea Britanie, potrivit Bloomberg

Giulia AnghelPublicat Vineri, 18 august 2017
5731
 | 2
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
albanezu simona
+8
"cetățeni ai altor state vestice, precum Letonia, Lituania, Polonia, "?? Dacan e aia "vestice" bhaaaa Europa Libera, de ce suntetzi rasisti contra poporului, bhaa supapa de pressiune capitalista.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
van kiparos @ albanezu simona
+1
Ce mai conteaza un V in plus ? Si poate ca are dreptate daca luam ca referinta "Gavarit Maskva!"
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
c.g.
+10
Populatia din Marea Britanie este imbatranita ..., atunci meseriasii din ROMANIA au sa fie bine primiti si destul de bine platiti, restul sunt vorbe ! Probabil ca si celelate state dezvoltate ale continentului dar care stau prost la varsta populatiei au sa absoarba meseriasii din tara ROMANIA ! Pe termen lung, pe langa alte cauze si exodul asta de romani spre Europa occidentala are sa duca intr-un final nu prea indepartat la faramarea statului national unitar ROMANIA ! '' Ghinion ... '' vorba sotului doamnei Carmen !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+9
Daca cetatenii europeni romani, sant inca numiti migranti, cum naiba sai numim pe milioanele de africani, asiatici , care vin in UE? Vreau sa intreb, Patronii britanici, care sant in Romania, tratand romanii ca sclavi la ei acasa, cu binecuvantarea Arendasilor romani, CE SANT, migranti sau stapani de sclavi? Charles, care vrea sa cumpere mii de ha de PADURI , PAMANT, in inima TRANSILVANIEI, ce e MIGRANT sau STAPAN? Inainte de a mai slugarii, umili in fata Monarhiei Britanice, vedeti ce Genocid au facut 200 de ani in INDIA, poate va mai POTOLITI. Am scapat de nevoia de aduce LAUDE si LINGUSELI, zilnice lui Ceausescu, ca acum sa fie transmise toate parturile PRUNCILOR REGALI, cu care nu avem noi nimic in comun. Lasati-ne asa saraci dar liberi si demni, eu nu cred ca sangele conteaza, ci BUNATATEA UMANA.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
mariuta
+15
care este noua destinatie a migrantilor romani, daca MB nu-i mai primeste, ca nu am priceput?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Claudia @ mariuta
+9
Sa-si atraga cititori, folosesc astfel de ... înselatorii...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 44 minute