Noua destinație preferată de migranții români

După Brexit-ul de anul trecut, incertitudinea a cuprins atât țările Uniunii Europene, cât și autoritățile britanice. Emigranții din Regatul Unit s-au văzut în pericol de a-și pierde locurile de muncă. Între timp, lucrurile s-au mai domolit, iar românii care merg să lucreze acolo sunt din ce în ce mai mulți.

După referendum, Michel Barnier, șeful echipei de negociere pentru Brexit a Comisiei Europene, declara că mai ales asistentele românce, studenții polonezi și pensionarii britanici din Spania se află într-o stare de incertitudine cu privire la accesul pe piața muncii, burse pentru învățământ, pensii și reședință. „Garantarea drepturilor lor ca cetățeni europeni, pe termen lung, va fi prioritatea noastră absolută de la începutul negocierilor“, spunea el atunci, într-un discurs ținut la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

Cetățeni ai altor state vestice sunt mai puțin interesați

De la liberalizarea pieței muncii în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, numărul persoanelor care își caută de lucru crește de la an la an.
În perioada aprilie – iunie 2017 se aflau la muncă pe teritoriul britanic 2,37 milioane de persoane, cu 25% mai mulți față de anul trecut. Numărul lor a crescut cu 337.000 comparativ cu 2016. Cei mai mulți provin din Bulgaria și România.
În timp ce tot mai mulți români se îndreaptă spre Regatul Unit, cetățeni ai altor state vestice, precum Letonia, Lituania, Polonia, care au avut acces pe piața muncii încă de la aderarea lor la UE, în 2004, sunt mai puțin interesați să lucreze pe teritoriul britanic. Numărul acestora a scăzut, în a doua jumătate a anului 2016, la 997.000 de persoane.

Românii, angajați mai ales pentru munca de jos

Deși mulți emigranți au studii superioare și își găsesc locuri de muncă bine plătite în Anglia, 33% din cetățenii celor 10 state est-europene lucrează mai ales în domenii precum alimentație, construcții și curățenie, comparativ cu doar 10% din britanici, potrivit unui studiu CIPD. Chiar și așa, salariile primite în Regatul Unit sunt suficient de motivante pentru a-i face pe mulți români să prefere viața departe de casă. „Economia britanică generează în continuare un număr mare de locuri de muncă, iar salariile acordate lucrătorilor români şi bulgari sunt încă semnificativ mai mari în comparaţie cu cât ar primi în ţara lor“, spunea analistul britanic Gerwyn Davies.
Mai mult de 50% din emigranții estici lucrează peste cele 40 de ore de lucru pe săptămănă, iar 1/3 din aceștia sunt supracalificați pentru munca pe care o desfășoară.
În prezent, circa 233.000 de români cu drept de muncă se află în Marea Britanie. În timpul sărbătorilor de iarnă din decembrie 2016, românii din Regatul Unit au trimis în țară peste 6 milioane de euro, prin platforma online TransferGo, de șase ori mai mult față de 2015.

Restricții viitoare pentru cetățenii UE

Măsurile pe care Marea Britanie le va lua după ce procesul de ieșire a țării din UE va fi finalizat vor fi anunțate oficial în această toamnă. Guvernul va pune la punct o serie de reglementări referitoare la accesul cetățenilor europeni pe teritoriul regatului și condițiile în care se pot angaja aceștia.
În acest sens, premierul britanic, Theresa May, le-a dat asigurări șefilor statelor Uniunii Europene că cetățenii statelor membre care muncesc în Regatul Unit de peste 5 ani vor primi permise de ședere. Acestea vor permite accesul cetățenilor UE din Marea Britanie la educație și sănătate, iar după ce Brexit-ul își va produce efectele, pe bază de reciprocitate pentru cetățenii britanici în Europa.
Persoanele care ajung în țară de acum încolo, însă înainte de martie 2019, vor beneficia de o perioadă de probă de 2 ani, până să aibă parte de aceste drepturi. Aceasta a mai precizat că toate litigiile privitoare la drepturile cetățenilor Uniunii după referendum sunt doar de competența tribunalelor britanice și că respinge orice ingerințe ale Curții de Justiție Europene.
„Cu cât mai repede Regatul Unit și UE 27 sunt de acord asupra cetățenilor, soldului contului și Irlandei, cu atât mai bine putem discuta despre vămi și relația viitoare“, scria Michel Barnier, pe Twitter.

6 milioane de euro au trimis acasă românii în timpul sărbătorilor de iarnă din decembrie 2016

233.000 de români muncesc în Marea Britanie, potrivit Bloomberg

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.