Noua epocă a torţionarilor

Ne aflăm într-un sistem în care foarte multe adevăruri care păreau pentru majoritate, la cumpăna anilor ’90, drept crime la adresa umanităţii se repun în mişcare ca soluţii democratice. De altfel, întregul carusel comunist a fost cosmetizat într-un veritabil Cal Troian în care îi regăsim pe cei care una spun şi altceva fac. Instituţional, România arată catastrofal, prin blocaj şi incompetenţă acoperite cu birocraţie sau lipsă de transparenţă. Banii publici, bugetul statului, reprezintă combustibilul confiscat al acestei monstruozităţi antisociale, axată pe deturnarea instituţiilor. Aceast sistem creat special pentru a contracara dezvoltarea reală, adversarul decisiv al degradării, a înlănţuit toate tarele dobândite în securismo-comunism, evoluând într-o construcţie de-acum previzibilă. Toată legislaţia este conformă Uniunii Europene, spun toţi monştrii apărării situaţiei actuale. Această afirmaţie dă ocol României ca un fel de justificare a contradicţiilor care sfâşie societatea. România este europeană până la un punct, mai departe, în partea ei esenţială, se prezintă copleşitor de securistă. Construcţia instituţională arată făţiş relele practici curente, la o simplă privire.

Într-un asemenea context instituţional, democraţia este imposibilă, iar fără democraţie nimic nu este posibil. Cei care iau în serios actuala situaţie românească, analitic sau în practica social-politică, constată existenţa unor polemici stranii pe multe paliere care nu sunt de negociat. Ideologia totalitară cu nenumăratele ei capcane şi-a regăsit marele său suflu într-un asemenea mediu. Lipsa de relief a partidelor, care nu îşi pot justifica sub nicio formă pretinsa apartenenţă ideologică, menţine lucrurile în stadii primare, contribuind la haosul şi primitivismul administrativ. Avem o politică făcută de avocaţi şi pentru avocaţi, o adevărată industrie a subminării sociale. A devenit insuportabilă prezenţa unor confraţi din high-life-ul intelectual care justifică la nesfârşit eşecurile cu răsfrângere dramatică în societate. Cei care practică acest joc al imposturii îşi au fotoliul lor de oportunişti, nu întâmplător aflaţi în miezul unor dezbateri, spre a le deturna. Lupta pentru democraţie, ca dinamică pentru cele mai bune soluţii, s-a transformat în şuetele unor atacuri împotriva societăţii. România trăieşte în aberaţie construind un viitor prin speranţa în serviciile secrete, revolta pensionarilor militari, lipsa unui sindicalism activ. Un refuz major pentru societatea democratică se poate lesne citi în majoritatea atitudinilor având legături cu viaţa politică. Europenismul în hainele dâmboviţene, în care omul politic român vrea să vieţuiască şi să triumfe, reprezintă doar dozajul care-i permite să opereze toate cosmetizările şi combinaţiile posibile. Dacă am fi avut o Curte Constituţională nepolitizată, constituită după principiile intelectual-morale cele mai înalte, care sunt – indiscutabil – posibile în România, adică onestitate, acest relativism ar fi fost redus spre zero. Efectul implicării Curţii Constituţionale este unul dezastruos, inacceptabil. În aceste condiţii, nimic nu poate avea soliditatea pe care o cere un stat al cetăţenilor.

Speranţa în instituţiile de forţă ar trebui redefinită şi dirijată spre dezvoltare, altfel nu se poate ieşi din acest colaps generalizat. Statul concentraţionar s-a reinstalat continuu, după 1990, însă în prezent s-a ajuns la o sufocarea publică asemănătoare celei din 1950. Cronica judiciară nu poate susţine în exclusivitate interesul public decât cu preţul de-a ne întoarce în epoca torţionarilor, fără prea multe diferenţe. Mişcările au aceleaşi obiectiv, atâta timp cât marile averi permit infractorilor cele mai teribile joncţiuni. Tonul României trebuie să vină din cu totul altă zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.