Noua miză pentru care se bate PSD

PSD se pregătește să iasă din nou la luptă. La nici jumătate de an de la încheierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, partidele își strâng rândurile și își caută cei mai buni candidați să câștige administrarea mai multor orașe și localități.

Dacă la PNL lupta internă pentru structura de conducere care va fi desemnată în iunie este mai importantă decât extinderea influenței la nivel administrativ, la PSD lucrurile stau exact invers. Fără o infrastructură puternică și extinsă la nivel național, dar și din cauza înfruntărilor din interiorul partidului și pe fondul scăderii popularității acestei noi formațiuni politice, nici USR nu este suficient de motivată să investească în alegerile locale parțiale, care se vor desfășura pe 11 iunie. Astfel, PSD pleacă direct din pole-position în această nouă cursă electorală, în special și pentru că șeful PSD, Liviu Dragnea, vede în alegerile din iunie un prilej bun de sporire a controlului partidului asupra cât mai multor administrații locale.

El le-a cerut social-democraților să se concentreze, până luna viitoare, doar pe acest obiectiv și să se mobilizeze cu mic, cu mare. Dragnea le-a trasat ca sarcină responsabililor zonali să uite de orice fel de competiție internă și să înăbușe din fașă orice răbufnire de orgolii, până după jumătatea lunii iunie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a blocat pesediștilor toate jocurile de culise duse pe plan local, mai ales în acele județe în care urma să se desfășoare alegeri în organizații pentru stabilirea noii conduceri. „La nivel central s-a ajuns la concluzia că nu trebuie să ne ocupăm în același timp de alegerile interne în partid și de pregătirea și participarea la alegerile parțiale. Ne vom concentra pentru început pe alegerile parțiale, apoi vom stabili un calendar nou de organizare a alegerilor interne în partid“, a răbufnit liderul interimar al PSD Suceava, senatorul Ioan Stan. Acesta este supus, pe plan local, la fel ca mulți alți lideri ai PSD din țară, la presiuni destul de mari, având în vedere că alegerile interne, în cadrul organizațiilor locale și în cele județene, ar fi stabilit pentru următorii minimum doi ani un nou raport de forțe, ca urmare a scorurilor înregistrate la parlamentarele de la finalul anului trecut. De asemenea, o altă miză la fel de importantă a scrutinelor interne este desemnarea unor oameni-cheie la nivelul instituțiilor deconcentrate, acolo unde nu au fost completate toate posturile. Spre exemplu, la Suceava, alegerile în cadrul Organizației Județene a PSD trebuiau să aibă loc pe data de 27 mai. Conducerea filialei județene Suceava a PSD este asigurată cu titlu interimar de senatorul Ioan Stan, cel care a preluat funcția de președinte după demisia deputatului Cătălin Nechifor. Unele dintre cele mai așteptate alegeri erau și cele din cadrul Organizației Municipale Suceava a PSD, care trebuiau să aibă loc pe data de 7 mai. Organizația este condusă în momentul de față de președintele interimar Dan Ioan Cușnir, după ce funcția a rămas vacantă în urma demisiei lui Ovidiu Donțu, fost senator PSD de Suceava.

Excepție: Conducere PSD Gorj, blocată definitiv

Dacă toate organizațiile care au conducere interimară au primit un calendar de amânare de la centru, unei organizații unde există neînțelegeri i s-a trasat ca principală sarcină evitarea totală a alegerilor interne. Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Gorj, din care face parte și Victor Ponta, nu va mai avea loc în această toamnă, aşa cum se anunţase iniţial. Senatorul PSD Florin Cârciumaru a justificat această hotărâre cum că nu se pune problema schimbării conducerii partidului în acest an. „În momentul de faţă, conducerea Organizaţiei PSD de la Gorj se bucură de aprecieri, de susţinere din partea conducerii de la nivel naţional, datorită rezultatelor obţinute de-a lungul timpului şi mai ales a rezultatelor obţinute la alegerile parlamentare din anul 2016. Nu cred că se pune problema să fie schimbată o conducere care câştigă un post de senator din doi şi patru deputaţi din cinci“, a reiterat Cârciumaru.

Localitățile pentru care se vor da noi lupte

Guvernul a stabilit deja organizarea, în data de 11 iunie, a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă, ca urmare a demisiilor unor titulari, situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate. Alegerile parțiale vor fi organizate în cinci municipii, Moinești (județul Bacău), Craiova (județul Dolj), Târgu Jiu (județul Gorj), Lupeni (județul Hunedoara), Roman (județul Neamț), zece orașe, respectiv Deva, Râșnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinți-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Bușteni, Băicoi, dar și în 35 de comune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.