Noua Ordine MURALĂ colorează Bucureştii

Ce vedem? O formă care colorează lumea. Nu doar frumos. Culorile puternice sunt pentru simboluri la fel de puternice. Street art. Felul în care se exprimă artişti din toată lumea, artişti ale căror lucrări, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, sunt deseori vândute cu zeci de milioane de euro.

Obie Platon, Irlo Doidoi şi Kero Zen sunt autorii celei mai recente lucrări de pe peretele din Strada Arthur Verona. Grupul lor, în artă, este cunoscut sub numele ”Noua Ordine MURALĂ”. Sunt într-un fel artişti nomazi, care au lucrat mai ales noaptea, cărora Berlinul, Parisul, Barcelona şi Londra le sunt la fel de cunoscute ca oraşele de aici. Ce ne spun? Că suntem tributarii unor manipulări grosolane care au început cu mii de ani in urmă. Că stă în mâinile noastre să conştientizăm că informaţia şi studiul sunt la fel de preţioase ca aerul care ne trece prin plămâni. Că doar de noi depinde să ne căutăm senurile existenţei fiecaruia dintre noi, iar cheile nu se află deloc în buzunarele altora, ci doar în ale noastre.

Da, unul dintre ei a fost invitat în expoziția „Freedom for Lazy People!”, de la New York, cea care a cuprins și „Poneiul Roz” creat de Linda Brakasz. Însă toate sensurile lucrării lui au fost răstălmacite şi confiscate de un dicurs sau altul, de o intenţie politică sau alta, de un interes financiar sau altul. şi toţi trei au creat anul trecut acea lucrare uriaşă, ”Sfântul Gheorghe şi Dragonul jucăuş”, pe care biserica a decis să o cureţe a doua zi.

Nimeni însă nu i-a căutat. Nimeni nu a stat de vorba cu ei. Ar fi aflat că sunt patrioţi. Dar nu prin declaraţii, ci prin încredinţări, în suflet. Ar fi aflat că prin tot ceea ce fac strigă împotriva ”noii ordini mondiale”, a teoriilor conspiraţiilor, a răului întreţinut prin cele mai mici bugete pentru cultură, educaţie şi sănătate.

Nu, nu sunt neştiutori şi nici iresponsabili prin ceea ce fac. De la fragmente de zid, în aproximativ 15 ani, azi decorează şcoli, universităţi, centre de cultură. Organizează evenimente care să ne atragă atenţia asupra devierilor. Aşa au făcut la penitenciarul din Vaslui. Şi ”protestul” lor prin cultură a dat rod. A contribuit.
Acum, Don Quijote e ocupat cu un selfie. Bradul de Crăciun adună în el toate devierile pe care omul ataşat consumerismului le-a ales în locul smereniei, în faţa naşterii lui Isus Hristos, pământul e pârjolit. Camionale sunt purtătoare de tone şi tone de trunchiuri de copac, Casa Poporului e în flăcări, pe dinăuntru. Fundaţia ei e totuna cu menghinele care încleştează simboluri din masonerie, şi cineva, la o fereastră a colosului din beton, îşi încearcă puterile în lupta cu focul. Mai e un telefon. Şi un laptop (pe viu, ai impresia ca ele sunt lipite acolo şi nu desenate). Doar în calea lui Sancho Panza. Morile de vânt au dispărut.

Există autorizaţii pentru această pictură murală uriaşă. De altfel şi anul trecut au existat autorizaţiile şi încuviinţarea proprietarului clădirii.
E felul celor 3 artişti de a sărbători împreună cu noi toţi 1 decembrie. Şi nu şoptesc. Dar ne roagă. Să ne deschidem inimile, să ne întoarcem la noi, să fim înţelepţi şi să păstrăm toate darurile care ne-au fost date.

Fotografii: Roza Zah

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.