Noul Bac include evaluarea orală la două limbi străine

Bacalaureatul, în ultima variantă, va cuprinde evaluări la ambele limbi de circulaţie internaţională studiate pe parcursul liceului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu.Astfel, examenul va cuprinde probe de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, precum şi de evaluare a competenţei lingvistice la cele două limbi de circulaţie internaţională studiate pe parcursul învăţământului liceal, conform Mediafax.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

A patra probă va fi cea de evaluare a competenţelor digitale. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi la echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Probele scrise de evaluare a competenţelor formate pe durata învăţământului liceal vor fi comune sau diferenţiate în funcţie de profil sau filieră.

Astfel, proba scrisă la limba şi literatura română este comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, iar proba scrisă la limba şi literatura maternă este comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

Examenul va continua cu două probe scrise, diferenţiate.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, examenul va cuprinde proba de matematică şi cea transdisciplinară din ştiinţele naturii (fizică, chimie și biologie).

Pentru profilul umanist din filiera teoretică, examenul va cuprinde proba la geografie şi cea transdisciplinară din ştiinţe socio-umane (istorie, economie, sociologie, filozofie, psihologie).

Pentru filiera tehnologică, examenul va cuprinde proba scrisă la disciplina specifică profilului şi proba transdisciplinară specifică domeniului de pregătire.

Pentru filiera vocaţională, examenul va avea proba practică sau scrisă, după caz, specifică profilului sau specializării şi proba transdisciplinară specifică profilului sau specializării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.