Noul „Ghid” de bună purtare al SRI sau ce-i lipsește chelului… (Document)

Serviciul Român de Informații (SRI) bifează încă o acțiune de imagine în campania sa de retușare a reputației grav afectate de scandalul Florian Coldea și de acuzațiile de ingerință în justiție.

Ultima găselniță – anunțată de SRI încă de când a fost lovit de tsunami-ul „Ghiță-Coldea” – un Cod de conduită al ofițerilor, deși Serviciul nu era lipsit de reguli de deontologie profesională.

Zis și executat însă. Serviciul și-a făcut „Ghid de conduită etică al personalului”.

Ghidul se constituie într-o colecție de ziceri, în care ofițerilor li se explică cum trebuie să dea dovadă de „patriotism”, „onoare” și „profesionalism”, definite ca „valori” ale Serviciului.

Spre exemplu, la capitolul „Respect”, văzut ca unul dintre principiile „patriotismului”, SRI-iștii află abia acum, odată cu noul Ghid, că: „Dăm dovadă de respect când: respectăm legea în litera și în spiritul ei; acceptăm opiniile celorlalți și abordăm constructiv diferențele care pot exista între punctele de vedere; prețuim viața privată, onoarea și reputația colegilor și cetățenilor”.

Capitolul „Profesionalism” cade și el necruțător. „Dăm dovadă de profesionalism când: îndeplinim atribuțiile de serviciu în mod competent, conștiincios, eficient și responsabil, în deplină conformitate cu prevederile legale; depunem toate eforturile pentru a ne perfecționa cunoștințele profesionale și a asigura respectarea angajamentelor și obligațiilor profesionale; respectăm propria muncă și pe cea a colegilor”, le explică „Ghidul” ofițerilor SRI.

Potrivit Serviciului, scopul Ghidului „este reprezentat de consolidarea și promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului în domeniul securității naționale, prin integrarea într-o formulă coerentă a regulilor și obligațiilor, a căror respectare garantează că personalul Serviciului este demn de considerația și încrederea impuse de profesia pe care o exercită, atât în comunitatea profesională din care face parte, cât și în fața cetățenilor României”. „Respectarea lui promovează o imagine pozitivă a instituției, contribuie la reputația Serviciului și la respectul pe care cetățenii îl au pentru activitățile desfășurate de instituție. Arată angajamentul de principiu al conducerii Serviciului față de valorile și normele de etică profesională, responsabilitate socială și îi orientează acțiunile și deciziile”, mai lămurește SRI.

Cireașa de pe tort vine însă la final. Serviciul Român de Informații avertizează că vor fi sancțiuni pentru cei care nu respectă Ghidul. „Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia”, amenință instituția. Adevărata surpriză abia urmează însă. „Sancțiunile” SRI lasă loc de interpretări și de scăpare de pedepse severe. Astfel, Serviciul precizează că „în stabilirea sancțiunilor se va ține seama de: natura și circumstanțele în care a avut loc fapta comisă; îndatoririle și responsabilitățile persoanei în cauză; justificarea acțiunilor; efectele pe care le-a produs comportamentul respectiv”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.