Noul număr magic pentru industria petrolieră mondială, 50 dolari barilul

Giganții petrolieri British Petroleum, Nabors Industries și Pioneer Natural Resources co. au anunțat în ultimele 24 de ore că în cazul în care prețurile la țiței vor ajunge la 50 de dolari barilul producția de petrol va fi încurajată iar bilanțurile companiilor vor fi impulsionate, scrie Bloomberg.

În prezent, prețul țițeiului s-a apropiat de borna 45 de dolari barilul, iar industria care a trebuit să facă restructurări masive simte nevoia pentru un semn de stabilitate, în condiţiile în care preţurile sunt la jumătate faţă de nivelul mediu din 2014.

La un preț mediu de tranzacționare de 53 de dolari barilul primele 50 companii petroliere cotate la bursă din lume vor putea opri pierderile, conform firmei de consultanță în industria petrolieră Wood Mackenzie Ltd. Nabors, care deține cea mai mare flotă de platforme de foraj pe uscat, a declarat că deja a vorbit cu mai mulți clienți mari cu privire la planurile stimululare a producției în a doua jumătate a anului în cazul în care prețurile cresc „confortabil” peste 50 de dolari barilul.

“Nu este vorba doar despre atingerea pragului de 50 de dolari. Este vorba despre menţinerea şi siguranţa că preţurile vor rămâne peste 50 de dolari, înainte să investeşti în proiecte care sunt fezabile economic, la un preţ de peste 50 de dolari”, a spus Fraser McKay, vicepreşedinte pe analiză corporatistă la Wood Mackenzie.

Industria petrolieră mondială a redus cu mai mult de 100 miliarde de dolari cheltuielile anul trecut și se află în mijlocul unei reduceri suplimentare în acest an pentru a putea supraviețui. Discreta companie Schlumberger Ltd. consideră că acest moment este cel mai rău de când prețul petrolului a luat-o la vale din 2014 și până acum.

În America de Nord, de exemplu, se așteaptă ca în acest an cheluielile de exploatare și explorare să scadă la jumate față de cele din 2015. După revenirea în ultima perioadă a cotațiilor după ce a atins minimul ultimilor 12 ani, BP și Pioneer Natural Resources dau semen de recuperare a piererilor iar estimările analiștilor converg către obținerea de profituri pentru primul trimestru din acest an.

Anul viitor, BP va fi capabilă să echilibreze fluxul de numerar, cu plăți către acționari și cheltuieli de capital dacă prețul petrolului se va încadra între 50-55 de dolari pe baril, chiar dacă estimarea anterioară viza un nivel de 60 de dolari. Pioneer se așteaptă să adaugem cât mai multe instalații de foraj orizontat dacă țițeiul sare de numărul magic de 50, a anunțat compania. Pentru fiecare 5 dolari în plus, peste o valoare ințială de 37 de dolari barilui, Continental Resources Inc va adăuga aproximativ 200 de milioane de dolari la venoturi, a declarat Jack Stark, chief operating office, într-un interviu în New Orleans. „Ne-am angajat să răbdare”, a spus Stark.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.