Noul PDL şi Bobocica redivivus

Scenetă politică în mijlocul Bucureştilor: Elena Udrea, cu bretonul aliniat ca o bişoniţă proaspăt ieşită din frizerie, în cămaşă şi blugi, jucând rolul de şcolăriţă militantă, strigând de mama focului de pe o margine de scenă:

– Jos Ponta! Jos Ponta! Jos Ponta!

Din difuzoare nu se auzea decât vocea ei chiţăită, înghiţită de zgomotul străzii. În spatele ei, ca nişte locotenenţi aşezaţi în poziţie de drepţi, muţi şi gravi, oamenii din noua linie de activişti ai partidului gestat la Cotroceni. Activiştii aduşi cu microbuzele pe post de cetăţeni nemulţumiţi se codeau să-i ţină hangul. Un soi de miting regizat încerca să ţină locul unui protest veritabil, lăsând să se vadă şi contrafacerea, şi lipsa de elan. Făceau probabil parte dintre cei care nu o duc atât de rău sau pur şi simplu rămâneau indiferenţi la ţipetele enervante ale Elenei Udrea. Simţeau şi ei că se aflau în faţa a ceva artificial. De ce să protestezi alături de Elena Udrea, care nu-şi mai poate număra proprietăţile şi economiile din precedenta guvernare? Ce o doare pe ea în afara faptului că a rămas pe margine şi n-o mai bagă în seamă salvamarii şi salvamontiştii? Ce revoltă poate conduce cucoana în afară de una împotriva demodării pantofilor şi a genţilor de croco? Pe cine mai poate ea convinge că va relansa dezvoltarea României după ce şi-a bătut joc de pârtii, gondole, terenuri de sport, parcuri şi patinoare? De ce să o urmeze pe Elena Udrea într-un partid făcut exact pentru a pierde urma isprăvilor sale din precedentul guvern, pentru a lăsa în urmă o piele de şarpe politic încă necântărit de justiţia din ţara noastră? Doar pentru a-i face plăcere lui Traian Băsescu, doar pentru a rupe dintr-un partid blegoman cum a devenit PDL-ul de când n-a avut curajul să-i dea afară pe Adriean Videanu, pe Elena Udrea, pe Anca Boagiu sau pe Liviu Negoiţă şi pe madam? Cine ştie! Sau alte cauze sau toate la un loc, deşi uneori îmi vine să cred că unii s-au deranjat din cauza umorului. Vor să vadă ce iese şi din această comedie pe care Traian Băsescu vrea să o joace cu pupila sa.

Explicaţia protestului neconvingător din Piaţa George Enescu nu este simplă, mai ales că huiduitorii şi fluierătorii erau dintre cei tineri. Iar tinerii n-au nici bani, nici programe, nici locuri de muncă. Şi nici Elena Udrea şi nici Traian Băsescu nu au nici o idee şi nici o pârlită de soluţie salvatoare. Sunt gata să bănuiesc că nehotărâţii demonstranţi au fost împinşi cu de-a sila, fiind ameninţaţi sau momiţi cu cine ştie ce şi că au ajuns acolo pe bază de listă nu pentru a da glas nemulţumirilor lor care, altfel, ar trebui considerate ca fiind întemeiate. Sau că au fost duşi cu zăhărelul. Poate că nu erau chiar aşa de străini de situaţia din PDL. Ştiau bine cu ce s-a mâncat cât a fost la putere şi sunt convinşi cum va fi orice altă guvernare cu orice alt PDL, indiferent cum s-ar numi acesta. Aveam în faţă tineri care nu deveniseră peste noapte băsişti şi udrişti. Nu erau nici înamoraţi de PSD şi nici de liberali. Dacă ar fi fost dintre cei dislocaţi de la fostul PDL şi ar fi încercat să se dumirească despre ce este vorba în PDL-ul cel nou, tot ar fi trebuit să aibă mai multă vlagă. Se prea poate să fi simţit şi ei că Noul PDL şi mitingul din Piaţa George Enescu nu-s decât o afacere a celor doi. A preşedintelui Traian Băsescu, căzut în acest fix logic numit ”viitorul politic al Elenei Udrea”. Şi a madamei, muncită de dorinţa de afirmare, chitită să rupă gura târgului şi încrezătoare în viitorul ei luminos.

Altfel, de ce să fi poposit în respectiva piaţă cele două-trei mii de tineri (nu şapte sau zece cum au încercat să umfle recolta de protestatari la hectar cele două televiziuni angajate să promoveze evenimentul)? A decontat PDL-ul în vreun fel prestaţia catastrofală din timpul guvernărilor Boc şi Ungureanu? A făcut Traian Băsescu minuni democratice sau economice? S-a ocupat regimul acestuia într-un fel sau altul de afacerile cu energie, cu petrol şi de colectele lui Sorin Blejnar? Dar de recuperările şi restituirile de proprietăţi? Dar de afacerile făcute pe partea PDL-ului dinspre Cotroceni? Nu cumva mitingul din Piaţa George Enescu nu avea nimic cu protestul veritabil? A fost doar o reţetă proastă pentru o prăjitură publică servită Elenei Udrea de Traian Băsescu. Şi pe care n-a înghiţit-o prea multă lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.