Noul președinte al Austriei

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, susținut de Verzi, a câștigat alegerile prezidențiale din Austria în fața contracandidatului său de extremă dreaptă, Norbert Hofer (foto stânga). Conform primelor exit-poll-uri publicate de presa austriacă după închiderea urnelor, Van der Bellen este creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Norbert Hofer.

Norbert Hofer și-a recunoscut înfrângerea

„Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne”, a scris Hofer într-un mesaj pe Facebook. „Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră”, mai spune acesta. Politicianul a anunțat totodată că va candida din nou la scrutinul prezidențial care va avea loc peste șase ani.

Șeful Partidului Libertății din Austria (FPO, extrema dreaptă) a exclus duminică contestarea în justiție a victoriei lui Alexander Van der Bellen, așa cum a făcut-o în primăvară, transmite AFP.

„De data aceasta nu va exista o contestație (…) Astăzi, putem fi siguri că voturile cetățenilor au fost tratate în mod corespunzător”, a declarat Heinz-Christian Strache.

În opinia acestuia, „frica față de Hofer, care era candidatul schimbării, a dat rezultat”.

„Nu se poate ca 46% sau 47% din populație să aibă legătură cu regimul criminal (naziștii). Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Strache, pe tema extremismului de care este acuzat partidul său.

Noul președinte a declarat că atitudinea sa proeuropeană l-a ajutat să câștige duminică alegerile.

„Am luptat pentru Uniunea Europeană de la bun început”, a spus Van der Bellen într-o primă reacție.

Peste 6,3 milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne pentru a alege preşedintele țării, într-un scrutin controversat marcat de temerea că va aduce primul lider de extremă-dreapta după sfârşitul cel de-al doilea război mondial în Europa. Este al doilea scrutin prezidenţial din ultimul an, după ce judecătorii au anulat primele alegeri din cauza unor nereguli, așa că s-a decis reluarea turului doi.

În luna mai, Norbert Hofer a pierdut la limită alegerile prezidenţiale obținând 49,65% din voturi față de 50,35% contracandidatul său Alexander Van der Bellen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.