Noutăți sonore

Repetiţia în muzică este creatoare de formă; în abundenţă, devine obsesie, potenţial inducător de transă. Poate fi stagnantă sau evolutivă.

În muzică, repetiția s-a concretizat, în forma sa cea mai excesivă, în curentul numit „minimalism“, la început al americanilor, apoi extins, sub alte înfăţişări, şi în muzica europeană. Sound Fabric (fabrică de ţesut obsesii) este un concert-spectacol conceput în jurul jocului de cuvinte fabrică (RO)/ fabric (ENG) şi realizat în parteneriat cu CNDB, pe 26 mai 2017.

Ansamblul de muzică nouă SonoMania împreună cu coregrafa şi dansatoarea Cristina Lilienfeld se vor juca cu o ţesătură de obsesii muzicale şi gestuale, juxtapuse sau suprapuse, ca într-o gigantică maşinărie complexă, în care fiecare roată şi rotiţă care se învârte spune o altă poveste.

Concertul face parte din festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN), cel mai important festival de muzică contemporană din România, ajuns în 2017 la cea de-a 27-a ediţie (director artistic: compozitorul Dan Dediu). Sound Fabric va avea loc în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică (Str. Ştirbei Vodă 33), mâine, 26 mai, de la ora 21.15, iar intrarea este liberă.

Ţesătorii de sunete

Dirijoarea Simona Strungaru şi interpreţii Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Raluca Stratulat (vioară), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian) sunt tineri, entuziaşti, talentaţi, visători, versatili şi profesionişti. Unul dintre obiectivele principale al ansamblului SonoMania, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului o iubesc şi o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. SonoMania participă cu precădere în concerte cu o componentă interdisciplinară sau multimedia, fiind şi un promotor al muzicii tinerilor compozitori din România.

Fabricanţii de sunete

Compozitorii străini care își pun în scenă mâine arta sunt Henry Vega, un microminimalist rafinat care reprezintă deopotrivă Olanda și Statele Unite („Slow, slower“), David Lang, considerat reprezentant de vârf al postminimalismului american, proaspăt nominalizat la Oscar („light moving“), Marko Slaviček, compozitor-arhitect croat pasionat de spectralism („Even tomb could’t silence that brat“; dansează C. Lilienfeld), Makoto Shinohara, un venerabil compozitor japonez („Obsession“) și Federico Gardella, cu subtilităţi pe structuri avangardiste, în piesa sa „Im freien zu spielen“. Nu în ultimul rând, doi români care îşi vor prezenta lucrările, scrise special pentru Sound Fabric, în premieră mondială, pe 26 mai: Şerban Marcu aduce „Arachne’s fabric“, iar Dan Popescu pune pe scenă „Neţesut“ (dansează Cristina Lilienfeld).

În deschiderea concertului, o intervenţie improvizatorică de 15 minute pentru cvartet de maşini de scris şi laptop-uri: „Maşinisme pentru 4 mecanici“, cu Irinel Anghel şi Diana Rotaru (maşini de scris), Rufi (Marian Cîtu) şi Alin Zăbrăuţeanu (live electronics).

Mișcare și psihologie

Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia şi psihologia, căutând în permanenţă punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat şi continuă să lucreze cu diferiţi coregrafi şi dansatori, dar şi cu artişti vizuali şi muzicieni, făcând parte din diferite grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei, „Lay(ers)“, „Nu toţi sunt eroi“, precum şi numeroase spectacole în care dansează, continuă sa fie prezentate pe scenele din Bucureşti şi din ţară, dar şi internaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Diana Covrig 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.