Nu avem epidemie de gripă!

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie declară că nu este vorba despre o epidemie de gripă la nivel național, ci despre manifestări de tip epidemic la nivel local. El a precizat că este vorba, mai ales despre partea de sud a țării, în special București și Constanța.

„Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național, dar putem discuta de manifestări de tip epidemic la nivel local, pentru că circulația virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a țării, mă refer în primul rând la municipiul București și județul Constanța. Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, însă ceea ce este de semnalat e faptul că numărul total al virozelor respiratorii a înregistrat o creștere foarte mare și nu este atât de important față de săptămâna precedentă, cât mai degrabă în comparație cu săptămâna similară a anului trecut. O creștere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstrează că discutăm despre o situație care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecțioase, la camerele de gardă. Este mare și la noi la Institutul „Matei Balș“ în această perioadă“, a explicat Rafila, într-o declarație pentru Agerpres.
El a precizat că deja s-au izolat, în cadru sistemului „santinelă“ al Institutului Național de Sănătate Publică, 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulația în cursul anului trecut, înregistrându-se deja și șase decese din cauza gripei, printre care și un bebeluș. Niciuna din cele șase victime nu era vaccinată împotriva gripei. „Vaccinarea este eficientă. Studiile care au fost făcute în diverse țări arată că protecția împotriva gripei este undeva între 70 — 80% și, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluție către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate. În unele țări este obligatoriu ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei“, spune președintele SRM.
Potrivit microbiologului, grupele la risc sunt în primul rând persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar și copiii sau femeile gravide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.