Nu credeţi că e timpul să deschideţi un dosar penal privind arhiva SIPA?

Centrul de Resurse Juridice îi adresează procurorului general Augustin Lazăr o solicitare privind deschiderea unui dosar penal privind arhiva SIPA.

„Nu credeți că este timpul să deschideți, totuși, un dosar penal cu privire la infracțiunile comise în legătura cu arhiva SIPA/DGPA?
Nu credeți că trebuie să investigați felul în care s-a făcut/se face poliție politică în România, subiecții pasivi fiind magistrați?

Nu credeți că trebuie să investigați felul în care s-a manipulat conținutul arhivei fostei SIPA (copieri, distrugeri, sustrageri, lipsa totală a documentelor de acces în arhivă pe o perioadă de 1 an și jumătate, respectiv între 26 ianuarie 2006 și 1 iunie 2007)? Nu credeți că sunteți dator să faceți lumină, din înalta demnitate publică pe care o aveți, pentru colegii magistrați? Și pentru justițiabilul român.

CSAT nu vă poate ajuta pentru simplul motiv că nu poate face urmărire penală și nici să decidă dacă aceasta este oportună sau nu. Parchetul (independent) este deasupra acestui for administrativ, iar dumneavoastră sunteți în fruntea lui.
Cred că un astfel de dosar, fie ne poate rupe definitiv de trecut, fie ne lasă în această mizerie morală. Mai cred că un astfel de dosar poate fi piatra de încercare a carierei dumneavoastră!”, spune organizația într-un comunicat remis presei.

Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc.

La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

Asociaţia 21 Decembrie 1989, preşedinte acesteia, Teodor Mărieş, şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei au cerut, de asemenea, miercuri, Procurorului General alRomâniei Augustin Lazăr să deschidă din oficiu un dosar penal pentru a anchetă modul în care s-a stabilit că sunt secrete informaţiile culese şi stocate în arhivă ŞIPA despre magistraţi, avocaţi, miniştri, politicieni etc.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat joi că discuțiile despre posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA „sunt speculațiile unora”.

Întrebat de jurnaliști la CSM dacă au fost șantajați magistrați cu informații din arhiva SIPA, Augustin Lazăr a răspuns: „Mă îndoiesc. (…) Sunt speculațiile unora”.
El a adăugat că, în cazul în care va fi depusă o plângere, ea va fi rezolvată.
„Arhiva aparține Ministerului Justiție și vor lua, nu mă îndoiesc, măsurile legale pentru a rezolva problema. (…) Procurorul general nu poate să rezolve această problemă. (…) Dacă cineva dorește să depună o plângere, ea va fi rezolvată”, a declarat Augustin Lazăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.