„Nu e bine, Victoraș, nu e bine”!

Zarvă mare joi, 25 septembrie, ora 9 dimineața, în fața clădirii situate la intersecția 38 Street cu 3 Avenue, sediul Consulatului General al României la New York, unde a avut loc întâlnirea premierului Victor Ponta cu membri ai Comunității Româno-Americane și cu câțiva jurnaliști români locali, invitați în dublă calitate… dar nu sub acoperire!

“Din constrângeri de timp și de spațiu, presa nu va avea acces la eveniment. În aceste condiții, pentru aplicarea unor reguli uniforme, membrii comunității care au și calitatea de reprezentanți ai presei locale vor participa exclusiv în prima calitate – aceea de membri ai comunității, nefiind permis accesul la întâlnire cu reportofoane, camere de fotografiat sau filmat”, ne avertiza invitația concepută de staff-ul primului-ministru și pusă în aplicare – cu exces de zel și heirupism de fruntaș pe ramură – de doamna Consul General, Ioana Gabriela Costache. Ordinul a fost executat, camerele foto/video și reportofoanele reținute la intrare, de parcă fiecare dintre noi avea în buzunar câte un pistol cu glonț pe țeavă sau vreo bombă artizanală. Situația a fost cu atât mai hilară cu cât niciodată în ultimii 24 de ani nu s-au luat asemenea măsuri, deși la astfel de întâlniri au participat toți președinții, primii-miniștri și miniștrii de Externe ai României.
Ajunși la locul faptei, am avut o altă surpriză: Comunitatea Română era reprezentată de circa 20 de persoane, restul sălii fiind umplută cu diplomați sau personal al Consulatului, Misiunii României la ONU sau Ambasadei de la Washington, cam 50 la număr, veniți să-l salute pe șeful Guvernului! După o scurtă introducere făcută de ministrul de Externe Titus Corlățean, premierul a dat mâna cu toată lumea, apoi a fost tras repede, conform strategiei, spre sala alăturată, unde se afla o masă plină cu bunătăți pentru micul dejun. În final, situația jenantă a fost rezolvată chiar de Victor Ponta, care, spre surprinderea asistenței și a noastră, a părăsit corul aplaudacilor și ne-a invitat să discutăm despre problemele comunitare – scopul acestei întâlnirii. În plus, premierul ne-a ridicat și interdicția da a filma sau înregistra ce s-a discutat, punând bomboana pe coliva unei întâlniri mai mult formale. Am apreciat gestul primului-ministru de a-i baga în seamă pe cei pentru care venise, nu și organizarea. Cred că premierul s-ar fi descurcat mai bine fără “ajutorul” unui staff de recruți încă necopți și a consulului general Ioana Gabriela Costache, depășit de situație. Așa s-a desfășurat, în mare, întâlnirea lui Victor Ponta cu membrii Comunității Române din New York. “Nu e bine, Victoraș, nu e bine”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.