„Nu este verdictul final” în cazul deciziei despre doctoratul lui Victor Ponta

Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru Educație a Senatului și fost ministru al Educației în mai multe mandate, a declarat, întrebată dacă este dezamăgită de verdictul final în cazul plagiatului lui Victor Ponta, că ”nu este un verdict final și că fostul premier a acționat în judecată decizia, urmând să invoce legea din momentul în care e redactată teza”.

Fostul ministru a făcut referire la o modificare legislativă propusă la Legea Educației Naționale, în Camera Deputaților, prin intermediul ordonanței care aruncă și mai mult în umbră studiile doctorale desfășurate în România. ”Ordonanța plagiatelor”, cum a fost ea numită în presă, a fost întoarsă în Parlament de președintele Klaus Iohannis, unde Comisia de învățământ din Camera Deputaților (prima cameră), a venit cu o singura modificare pe fond a proiectului, care spune că o lucrare suspectată de plagiat ar trebui analizată după legislația în vigoare în momentul susținerii ei: „Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNADTCU și tezele de doctorat care au fost susținute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislația în vigoare la data susținerii respectivelor teze de doctorat.” – „Pentru a reglementa procedura conform căreia se finalizează analiza tezelor de doctorat susținute deja la intrarea în vigoare a ordonanței”, este adăugirea din raportul de admitere asupra cererii de reexaminare votat de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților.

Votul în Camera Deputatilor, pe cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 4/2016, privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale a fost amânat în data de 13 septembrie, din lipsă de cvorum. Senatul este camera decizională pe acest proiect.

Este vorba despre proiectul Legii de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 4/2016 și operează în Legea Educației Naționale mai multe schimbări pe care fostul ministru Adrian Curaj anunțase că ar vrea să le facă și pentru care a fost criticat: ”Universitățile vor acorda de acum înainte titlurile de doctor. În cazul titlurilor deja acordate obținute prin plagiat, universitățile trebuie să reanalizeze teza de doctorat, să dea verdict și decizie de retragere pe care o va semna rectorul, aceasta va fi trimisă la CNATDCU pentru avizare, după care ministrul Educației va retrage titlul prin ordin.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.