„Nu putem lucra cu Assad pentru o soluţie pe termen lung pentru viitorul Siriei”

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc azi la Luxemburg, la care participă miniştrii de Externe ai UE, va analiza situaţia din Siria şi va urmări să finalizeze un acord politic pentru formarea unui guvern de uniune naţională în Libia. Totodată, pe agenda discuţiilor figurează şi dosarul migraţiei. Tema migraţiei va fi abordată în perspectiva Summitului de la Valletta (Malta), care va avea loc în noiembrie 2015.

Reprezentanţii statelor membre UE au divergenţe pe marginea includerii sau nu a actualului preşedinte sirian, Bashar Al Assad, în soluţionarea conflictului din Siria. Unele state europene se exprimă din ce în ce mai deschis pentru începerea unor negocieri cu preşedintele sirian Bashar Al Assad, variantă diplomatică respinsă ferm de Franţa şi Marea Britanie. Londra insistă că Bashar Al Assad nu mai poate rămâne preşedintele Siriei, dar diplomaţii britanici se arată flexibili în ceea ce priveşte modul şi calendarul unei eventuale retrageri de la putere a acestuia. Șeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, a spus că la reuniune vrea să se ajungă la un compromis între statele europene care susţin că preşedintele Al Assad trebuie să plece imediat şi statele care vor ca acesta să părăsească puterea după un proces de tranziţie. “Nu putem lucra cu Assad pentru o soluţie pe termen lung pentru viitorul Siriei. Dar putem fi flexibili în ceea ce priveşte felul şi calendarul retragerii sale de la putere”, a spusHammond.

Frederica Mogherini a punctat la sosirea la reuniune că toţi cei care au un rol în criza din Siria şi în asigurarea unei tranziţii politice din această ţarăar trebui să se aşeze la masa negocierilor. “Problema unei tranziţii politice în Siria trebuie definită împreună cu comunitatea internaţională, cu actorii regionali, şi cu populaţia siriană”, a adăugat ea. Pe de altă parte, coaliţia opoziţiei siriene din exil a anunţat ieri că nu va participa la discuţii preliminare propuse de ONU, în vederea pregătirii de negocieri de pace, din cauza campaniei de lovituri aeriene ale Rusiei.

Intervenţia în Siria a Rusiei, prin susţinerea regimului lui Bashar Al Assad pe plan militar şi politic, schimbă datele problemei. Și această schimbare devine preocupantă pentru noi”, a declarat şefa diplomaţiei europene. Mogherini a avertizat că intervenţiile exetrne în conflictul din Siria ar trebui să fie coordonate, în caz contrar existând un grad mare de risc militar. Ea a cerut Moscovei ca loviturile aviaţiei militare ruse pe teritoriul sirian să ţintească în mod clar obiective ale Daesh (acronimul arab al organizaţiei teroriste Statul Islamic), precum şi ale altor organizaţii pe care ONU le defineşte ca fiind teroriste. Ieri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia ar putea utiliza arme de înaltă precizie în Siria, iar că partenerii săi internaţionali trebuie să ştie acest lucru. Flotila rusă din Marea Caspică a lansat rachete de croazieră cu o rază de acţiune de1.500 km.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.