Nu putem să te uităm, Demis Roussos! Când muzica devine poezie

Artemios Ventouris Roussos, muzicianul şi interpretul grec al unor melodii ca My reason sau Quand je t’aime, a vândut peste 60 de milioane de albume în întreaga lume, impresionând lumea cu vocea sa.

”Fac această meserie de prea mult timp pentru a mai avea surprize, chiar dacă ştiu că albumul meu va uimi”, mărturisea el în 2009, cu bastonul şi pălăria în mână, arborând mina bucuroasă a unui puştan mândru de ultima lui ispravă, scria Olivier Nuc.

Demis a plecat să cânte în ceruri

Demis Roussos a fost un mare Om. Un mare Artist. I-am iubit cântecele sale, piesele splendide. A avut o viaţă plină de evenimente dureroase, dar şi fericite, pe care le-a înfruntat cu surâsul său legendar… O persoană rară, cu o voce unică…

Mulţi au rămas fără cuvinte. Demis a plecat sâmbătă noapte spre ceruri, tocmai înaintea alegerilor din Grecia, poate pentru a cânta despre o nouă viaţă a Greciei. El a răspândit frumuseţe, dragoste şi melodii angelice.

Demis Roussos şi prietenii săi, Vangelis (la stânga) şi Lucas Sideras (la dreapta), în 1971

Avea o capacitate supraumană de a aborda acutele, o voce de aur a cărei catifelare îi fermeca pe adolescenţii între 7 şi 77 de ani. Cântecele lui aparţin de acum istoriei.

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit weekendul trecut într-un spital particular din Atena, la vârsta de 68 de ani, după o lungă suferinţă. De-a lungul carierei, cântăreţul a primit peste 100 de discuri de aur, platină şi diamant. Ultimul său album datează din 2009. Retras de mai mulţi ani, el a apărut pe prima pagină a ziarelor în septembrie 2013, când a primit distincţia Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare din mâinile ambasadorului Franţei. Demis Roussos va fi înmormântat vineri la Atena.

Demis, alături de Nana Mouskouri, interpretând melodia To Be An Island

Muzica lui Demis trimitea la cele mai bune momente ale rockului anglo-saxon din anii ’60-’70. ”Chiar dacă sunt tineri, aceşti muzicieni iubesc muzica la fel ca mine”, exclama Demis Roussos. Cele mai multe cântece fuseseră compuse de un nume nou, Piccinini, într-o ambianţă Summer of Love.

”Am înregistrat în Anglia ca şi cum am fi făcut un film. Primii mei paşi, în calitate de cântăreţ, înainte de Aphrodite’s Child, au fost făcuţi alături de grupuri de souls şi blues necunoscute”, afirma cântăreţul care a ştiut să se adapteze epocii sale.

Coperta unui album Demis Roussos

Născut la Alexandria, în Egipt, în 15 iunie 1946, dintr-o familie grecească, întorcându-se în ţara sa după criza Canalului de Suez din 1956, afost extrem de cunoscut publicului, mai ales celui european, pentru trei caracteristici: vocea puternică şi delicată, prezenţa scenică, cu barbă lungă şi tunici cu sugestii exotice, şi grupul său, Aphrodite’s Child.

După ce a studiat solfegiul, chitara şi trompeta, unde avea o deosebită abilitate, cu stilul său particular, a început să se lanseze alături de grupuri precum The Idols şi We Five, publicate într-o serie de single-uri pop, dând naştere apoi grupului Aphrodite’s Child, de rock progresiv, cel mai faimos în peninsula elenă, unde era şi baterist. Cariera sa a fost deosebit de prolifică până la sfârşitul anilor ’90. Ca solist a imprimat multe hituri de savoare ”europeană”, cucerind şi ringurile de dans cu melodiile sale.

De pe albumul său Voce d’anima

Cel mai important şi invariabil instrument al său a fost vocea, impunându-se ca solist în Corul unei biserici bizantine din Alexandria.

La vârsta de 15 ani, Demis Roussos a început să cânte la trompetă în ţara sa natală, Grecia. La 22 de ani triumfa la Paris cu Aphrodite’s Child, alături de Vangelis, cu hitul Rain and Tears, ce a devenit preferatul său.

În faţa unui afiş ce-i anunţa un mare concert

În mai 1968, grupul s-a refugiat în Franţa, după un mare succes la Londra. ”Andy Warhol poseda un exemplar al discului ce obţinuse un succes mondial, 666, pe care îl ţinea în discoteca sa. Eram ca un pictor care picta în diferite perioade: jazz sau pop şi eram fericit că peste 60 de milioane de oameni aveau discurile mele”, mărturisea Demis Roussos.

Era considerat ca făcând parte din patrimoniul cultural al Greciei şi dădea peste 80 de concerte pe an.

Împreună cu prietenii săi muzicieni, Vangelis, Sideras, Papas şi Kouroulis, apoi solo, a interpretat câteva din marile hituri de la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70

Lumea muzicii îl plânge pe Demis

În timpul unui concert din Italia, ţară pe care o iubea foarte mult

Alături de Nana Mouskouri, de Sheila şi de Boris Bergman, cei care i-au stat aproape, şi alţi interpreţi i-au adus un omagiu. Dave, cântăreţul olandez cunoscut pentru hitul său Vanina, a salutat imensul său talent artistic, afirmând: ”Era gigantic, era singurul cântăreţ pe care l-am cunoscut care mânca doi pui la micul dejun. Era cel mai strălucit cântăreţ mediteranean. Avea un umor nebun. Călătorea pentru a ţine concerte în America de Sud, în Orient, în Australia, toate continentele îi cunoşteau cântecele”.

Împreună cu Aznavour în sudul Franţei

Boris Bergman, autorul pieselor We Shall Dance şi Rain And Tears, spunea: ”Avea un talent imens, o voce excepţională, unică, era magic”.

Celebra Nana Mouskouri, prietena lui de-o viaţă, cu care a împărţit mai multe duo-uri de-a lungul carierei, precum To Gelakaki, se confesa: ”Era un extraordinar prieten. Avea o voce superbă care a cucerit întreaga lume. Iubea tot ceea ce făcea. Era optimist, aşa cum sunt grecii, avea un imens talent, era iubit de public şi muncea întotdeauna imens. Vorbea multe limbi şi ştia să respecte cultura fiecăruia. Sper ca acum să fie într-o lume mai bună”.

Într-un concert la Stockholm în 1973

Sheila a cântat şi ea cu Demis Roussos. Cântăreaţa îşi aminteşte de colaborarea lor la melodia Aimer avant de mourir. ”A fost ceva ce m-a marcat. Avea o voce ieşită din comun, extraordinară pe care n-a pierdut-o niciodată. Acum trei ani am cântat într-un turneu împreună şi cânta la fel de fermecător. Cu cât înaintezi în vârstă, vocile se schimbă puţin, dar a lui a rămas aceeaşi”, afirmă ea referindu-se la turneul Âge tendre et tête de bois. Sheila a păstrat şi amintirea unui ”bon vivant căruia îi plăcea să mănânce bine”.

Împreună cu fiica sa, Emily

Opera lui Demis Roussos este indisociabil legată de talentul lui Vangelis, sufletul muzical al grupului Aphrodite’s Child. În 1968 şi 1969, Rain and Tears şi It’s five o’clock au urcat în vârful topurilor din lumea întreagă. Muzica lui Vanghelis amestecă savant clasicismul şi modernitatea, interpretarea vocală a acestui solist cu păr lung de păstor grec exercita un farmec irezistibil. Cinefilii au recunsocut timbrul lui inimitabil pe banda originală a filmului-cult Blade Runner, în 1982, muzica fiind semnată de Vangelis.

Solo a semnat şi alte trei titluri de neuitat: We shall dance, Forever and ever, Goodbye my love, goodbye. Acest simbol al anilor ’70 a susţinut peste 80 de concerte pe an timp de mai mult de trei decenii. Un record.

Adio Roussos: de la rockul progresiv la pop şi disco

Tunică, barbă şi păr lung şi multe kilograme

Excelent basist, comparat pentru stilul său foarte personal cu Paul McCartney, cântăreţul de rock progresiv de la sfârşitul anilor ’60, inspirat de temele antichităţii patriei sale, Grecia, s-a făcut cunoscut în toată lumea. În grupul său cânta împreună cu un viitor star al coloanelor sonore, Vangelis. În timp ce Vangelis s-a dedicat explorării muzicii electronice şi new age, Roussos a continuat să propună melodii pop specifice primilor săi paşi în muzică, prezente în topuri şi pe ringurile de dans, teme cu savoare romantică şi melodii pop.

Avea un suflet mediteranean

Cu vocea lui inconfundabilă şi timbrul cald, de o extremă extensiune, a reuşit să contopească tradiţia cântecului elen cu exigenţele melodice ale muzicii pop prin genuri diferite, de la rockul progresiv al formaţiei Aphrodite’s Child, în discuri ca 666 din 1972, un disc-cult pe plan internaţional, la muzica disco.

Între cântecele sale cele mai renumite fredonate de noi toţi să amintim: Forever and Ever, Rain and Tears, We Shall Dance, I Want to Live şi, bineînţeles, Goodbye my love, goodbye.

Roussos în ultimii ani

Din grupul său făceau parte Vangelis Papathanassiou, bateristul Lucas Sideras şi chitaristul Silver Koulouris, împreună producând un număr impresionant de hituri care au cucerit piaţa internaţională. Melodii de la It’s Five O’clock la Rain And Tears, apoi Spring, Summer, Winter And Fall, până la I Want To Live

Coperta discului unde apare alături de Nana Mouskouri

Aventura grupului Aphrodite’s Child a durat cinci ani, între 1968 şi 1972, ani frenetici, timp în care au produs patru albume, ultimul fiind 666, şi numeroase alte single-uri de succes până la ruptura provocată de conflictul personalităţii sale puternice. La un moment dat, s-a aflat în conflict cu Vangelis, care reuşise deja să se impună ca important compozitor de coloane sonore de film: Momenti di gloria, Blade Runner, Alexander.

Într-un concert, în 2012, la Kiev

Un alt succes al său a fost muzica dance a anilor ’70 şi ’80, cu The Four Horsemen, una dintre cele mai cunoscute piese ale Aphrodite’s Child, apoi Race to the End, adaptarea vocală a temei muzicale din Momenti di gloria.

În Italia a fost învingător al Festivalbar din 1971 cu We shall dance, în timp ce single-ul Forever and Ever s-a aflat între clasificările diferitelor festivaluri din întreaga lume. În 2002, după un turneu în Anglia cu cântăreaţa Ivana Spagna, cu hitul Tears of Love, publică albumul Woman.

Demis Roussos la Baku în 2013

Între alte hituri: My Friend the Wind, My Reason şi Lovely Lady of Arcadia, până la Lost in Love, melodii cu care a cucerit şi publicul românesc, prima dată la Sala Polivalentă, înainte de ’80, când era în plină glorie, iar lumea s-a bătut pentru un bilet, revenind apoi de nenumărate ori, ultima dată în 5 decembrie 2013, oferind seri magice.

Generaţii întregi l-au adulat şi i-au cântat melodiile: Artemios Ventouris Roussos, cunoscut sub numele de Demis Roussos, a murit, lăsând în urmă cântece greu de uitat şi poveşti legate de personalitatea sa marcantă.

A trăit o experienţă dramatică, aflându-se în zborul TWA 847 Atena-Roma, sechestrat de un comando de terorişti legaţi de Hezbollah, în 14 iunie 1985.

Împreună cu Emily, fiica sa, la Paris

În 1990 publică albumul cu Immortal, Serenade şi In Holland, amestecând melodii de o extraordinară varietate cu instrumente etnice tradiţionale şi cu cele electronice ale noii generaţii.

Fostă soţie a cântăreţului, Pamela Roussos Raţiu, va participa la înmormântarea lui Demis Roussos, ceremonie ce, potrivit unor surse din cadrul Casei Raţiu, va avea loc vineri, 30 ianuarie, la Atena.

Drum bun printre stele!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.