Nu sunt „vierme”, sunt un cetăţean cu drepturi!

Purtaţi pancarta pe care scrie „O cetăţeancă hotărâtă”. De ce hotărâtă?

Consider că democraţia este în mare pericol în România. Sunt hotărâtă să protestez paşnic, aşa cum am protestat încă de vinerea trecută.

Ce vă deranjează cel mai mult? Ce v-a scos din casă?

Teama că drepturile mele sunt în pericol. M-a scos din casă faptul că drepturile femeilor şi demnitatea noastră au fost grav afectate prin măsurile anticriză. M-a scos din casă supărarea. M-a deranjat lipsa de respect din afirmaţiile preşedintelui şi ale membrilor PDL. Nu sunt vierme, sunt o cetăţeancă cu drepturi! Îmi plătesc taxele şi impozitele şi dacă nu am parte de o creştere a calităţii vieţii, măcar un pic de respect să ni se acorde.

Vorbeaţi de încălcarea demnităţii…

Femeile, în România, fac parte din categorii diverse, însă majoritatea lucrează în sistemul bugetar; în sănătate, în învăţământ… Măsurile anticriză au afectat foarte mult femeile care lucrează la stat. S-a ajuns să nu se mai pună problema unei schimbări a stilului de viaţă, ci a supravieţuirii! Salariile au ajuns de mizerie. Faceţi un calcul şi vedeţi dacă se mai poate trăi cu o reducere de 25 la sută, dintr-un salariu de o mie de lei.

Care ar fi soluţia?

Care ar fi? Demisia preşedintelui Traian Băsescu, demisia guvernului actual, alegeri anticipate şi categoric nu comasate. După opt ani şi-au creat în teritoriu nişte reţele fabuloase, pentru a-şi menţine în continuare puterea.

Dacă s-ar schimba puterea, ce recomandări le-aţi face viitorilor guvernanţi?

Să recitească ce drepturi avem noi, cetăţenii, să nu uite că nu suntem o populaţie, ci un grup de cetăţeni, şi că trebuie să ne reprezinte şi să fie responsabili faţă de noi, pentru că, de obicei aceste lucruri le uită clasa politică românească. Uită ce înseamnă responsabilitatea lor şi reprezentarea intereselor cetăţenilor, interese care sunt diverse. Pur şi simplu, să-şi facă treaba!

Cum apreciaţi atmosfera din Piaţă?

Atmosfera? S-a schimbat mult în decurs de câteva zile. Duminică am protestat paşnic şi ne-au atacat jandarmii, apoi au apărut agitatorii de partid care încercau să denatureze sensul protestului. Nu mi-am imaginat că îmi voi face strategii, ca de exemplu fuga din piaţă, sau strategie de izolare a agitatorilor şi diversioniştilor. În rest, vedeţi şi dumneavoastră!

Cu cine am avut plăcerea?

Oana Băluţă, lector universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.