„Nu vă bazați pe instituțiile statului când va lovi un mare cutremur”

Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al premierului, scrie pe Facebook că instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și „umflat mușchi”, dar cetățenii nu trebuie să se bazeze pe ele atunci când va lovi un mare cutremur. Valentin Mircea critică, după cutremurul de 5,3 grade, IGSU, Institutul Național pentru Fizica Pământului și cu precădere televiziunile de știri pe care le numește „odioase”, în ceea ce pare o reglare de conturi.

„IGSU – 0 (zero).
Televiziunile de știri – 0 (zero)
Institutul de Fizica Pământului – 1 (unu) – a „crăpat” site-ul iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter!
Concluzia preliminară: instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur.
Mass-media și mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informație elementară despre cutremur și nu au liniștit oamenii. Când s-a făcut ziuă, au început să sperie oamenii și să ofere bazaconiile obișnuite (gen „cum vor tehnocrații să vă ia casele după cutremur”). Deoarece televiziunile așa-zise de știri trăiesc din teamă și cultivă și propagă teamă, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta.
Ceea ce puțini știu este ca televiziunile au OBLIGAȚIA DE A INFORMA populația, mai ales în situații de urgente și catastrofe iar în schimbul acestei obligații beneficiază de facilități, așa cum este obligația cabliștilor de a ne băga pe gât, în pachetul de bază, un număr aberant de mare de televiziuni care nu oferă nimic de calitate („must-carry”).
Dacă tot primesc informațiile necesare de pe internet și de la centre de geofizică din străinătate, o să cer cablistului meu să elimine din pachetul de bază televiziunile care nu își fac treaba și care nu oferă nimic. Este dreptul meu și dacă va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligația de „must-carry” și care încalcă, în loc să garanteze dreptul meu constituțional la informare”, a scris Valentin Mircea pe contul său de Facebook sâmbătă, după cutremur.

Ulterior, șeful Corpului de Control al premierului a postat o declarație a secretarului de stat Raed Arafad, invitându-i pe internauți să o comenteze. Dar n-a stat mult pe gânduri și l-a contrat el însuși pe Raed Arafat, explicându-le internauților cum ar trebui să se deruleze lucrurile în cazul unui cutremur, deoarece acum s-ar fi improvizat.

În declarația la care face referire, Raed Arafat spune: „Noi, în secundă în care a avut loc cutremurul, la nivelul MAI, al IGSU, am început imediat verificările, dacă au fost probleme și, bineînțeles, fiecare Inspectorat pentru Situații de Urgență a fost sunat și întrebat și urmărite apelurile de urgență și solicitările populației. Bineînțeles, nu au fost probleme, dar asta ne îndeamnă să rămânem pregatiti”.

În replică, Valentin Mircea scrie pe Facebook: „Să vă explic: într-o situație cum este un cutremur, imediat după eveniment trebuie să intre în funcțiune un sistem de raportare rapidă a consecințelor și a necesităților, de jos în sus, de la primării către ISU județene și apoi la IGSU. Sistemul ar trebui să fie informatizat, astfel încât informațiile să ajungă în timp real atât la centrul de coordonare (ce a făcut acesta azi noapte?), cât și la cei care ar trebui să intervină. Informațiile ar trebui transmise într-o anumită cadență – 10 minute, de exemplu – în mod obligatoriu. Ce aflăm noi? Că IGSU a început să sune inspectoratele județene, unul după altul, să vadă dacă sunt bine!!?? Adică, improvizăm. Nu există o procedură de comunicare. Elementar.
Plus: trebuie să existe un responsabil al situației iar la fiecare 10-15 minute, la început, sau 30-60 min, mai târziu, să fie informată populația. Dl.Arafat vorbește, corect, de întrajutorare, dar ce faci dacă, treziți brusc în miez de noapte, oamenii nu știu ce se întâmplă și unde este nevoie de ajutor?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.