Nu vor fi proteste la 1 decembrie

Klaus Iohannis a semnat ieri legea cu privire la mărirea cu zece la sută a salariilor bugetarilor de la 1 decembrie. Bugetari sunt ceva peste 200.000. Despre pensii incă nimic.

Așadar clasa politică va avea liniște o vreme. Va fi pace socială de sărbătoarea națională, de Craciun și Anul nou, pînă la 1 februarie 2016 cînd se reiau lucrările Parlamenului mult hulit.

În felul ăsta Klaus Iohannis mai întîi și-a salvat cota de popularitate. Ea este în cădere, dar pentru următoarele două luni, dacă nu se întîmplă vreo boroboață, nu mai scade, va stagna. După ce s-a sfătuit, s-a moșmondit cum îi e felul, s-a răzgîndit, a amînat, a ezitat, pînă la urmă tot a semnat. Spre mulțumirea poporului muncitor dependent de buget. Banul public să trăiască și să ne hrănească!

Ar fi fost și culmea să refuze după ce și-a triplat singur salariul- pe al lui și pe altor demnitari, vreo 50. Adică – s-a întrebat capul de locuitor – de ce grangurii da, și talpa țării, nu!! Chestiune de logică. Contradicția l-a facut pe Iohannis să semneze, să nu-și audă vorbe. Avea nevoie ca birocrația să stea cuminte în bănci, să nu-l saboteze, măcar în perioada următoare. Dacă politicienii nu sunt atenți cu birocrația care-i slugărește, atunci cine!? De unde să vină binele bugetarilor!? Lumea săraca a stat cu sufletul la gură, să vadă ce va face Iohannis. Face binemersi, vă asigur. Dar acum i s-a luat o piatră de pe inimă. A semnat! Din ce-o plăti, nu e treaba lui, ci a guvernului. Elegant, nu!?

Să ne amintim, la Camera Deputatilor s-a votat cu 319 voturi „pentru”, 7 abţineri şi un vot „împotrivă”. S-a mers pe principiul „pace și si prietenie, una mie una ție! ” că la anul sunt alegeri. Pînă la momentul votului liberalii curajoși cum îi știm s-au opus. La vot au fost pe o mînă cu PSD, cum știm. A mai fost și ceata de sindicaliști experți în a huidui, a tropăi, a scanda, agățată de balcoanele Parlamentului. Mișto spectacol! Victor Ponta a lăsat (ordonanța de urgență 35/2015 ) o veritabilă bomba cu ceas cînd a plecat din Palatul Victoria. A fost ultim serviciu făcut PSD-ului la plecare. Deocamdată Iohannis şi Cioloș au dezamorsat bomba.

Greul abia începe. Chestiunea este – cu ce plăteste Cioloș cheltuiala asta. Aduce bani de acasă!? Poate pune o pilă la Bruxelles să ne facă o donație, un cadou, ceva. Cioloș are nevoie de 5 miliarde lei. Va trebui să croiască bugetul în jurul acestei gogosi. Un ex – investițiile s-au dus dracului și pe 2016. Nu sunt destui bani pentru una și pentru alta. Trebuie să împartă două paie la trei măgari. In condițiile in care deficitul trebuie să rămîna sub 3%, va face echilibristică. O joacă din pix. În fond Cioloș poate să lase la anul orice deficit vrea. Va zice la final – parcă il aud – că s-a străduit să țină deficitul jos, dar că presiunea străzii și a partidelor aflate în an electoral l-au silit să dea acești 10%. Plus alte pomeni electorale care nu vor intîrzia să apară, vă asigur. Ne va arăta teatral buzunarele, va ridica din umeri, și gata, il vom vedea la scara avionului. La anul pe vremea asta se intoarce la Bruxelles să-și reia ocupația de bază. Funcționar UE.

In fond cu această decizie luată pe ruta Cotroceni/Victoria guvernul de tehnocrați (așa își spune el încintat de sine ) și-a ratat de pe acum misiunea. Acesta a fost primul test si cel mai important. Treaba lui era in esență să ignore comandamentele electorale și să-și vadă strict de buget. A preferat altă soluție. Ca un guvern politic a capitulat în fața presiunilor politico-electorale. Eventual a străzii.

Noi, capul de locuitor, ce să facem, ne bucurăm. Zeii rămîn zei, noi muritorii, cu ale noastre – multe și mărunte. Nu contează că dacă pasența nu iese și nici nu se-ntimplă o minune, o să platim să ne sară ochii prin 2016-19. Și în 2009 s-au făcut pomeni cu nemiluita, iar în 2010 s-a tăiat un sfert din salarii ca să nu intrăm in faliment. Cum economia mondială nu se simte prea bine, e posibil orice scenariu. Deocamdată totuși zic să ne bucurăm că în portofele apar cîțiva bănuți în plus. Pentru globuri de pom de iarnă, pentru șorici, pentru o sticlă de vin mai bun, pentru un cadou la ăia mici. E de bine, aferim!

Pe 10 nov a.c. scriam pe blog vezi http://www.stelian-tanase.ro/aia-zece-la-suta/

www.stelian-tanase.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.