×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:47
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Nulitatea juridică a Republicii
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Acceptarea regimului instalat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I ţine strict de mortificarea sentimentului naţional şi a corectitudinii istorice. Trăim într-o societate pe care mulţi, în frunte cu dl. Ion Iliescu şi prietenii d. sale, o consideră democratică. Fiecare cu motivele lui, se-nţelege, mai ales la noi în degradarea actuală, însă ar trebui făcut un efort de a vedea peste gardurile din preajmă. Forma actuală de guvernământ a României este doar rezultatul halucinant al unei iniţiative propagandistice puse în aplicare de persoane care, în esenţa lor profesională şi civică, au pentru democraţie un resentiment pe care îl dovedesc de cum deschid gura sau după cum au construit irespirabilul sistem actual. Majoritatea gardienilor de paie ai actualei forme de guvernământ au o complicată şi incriminantă relaţie cu istoria.

Într-o proporţie inimaginabilă, România este victima propriilor instituţii lipsite de legalitate, de unde şi criza de autoritate, rezultat al unei fisuri istorice ajunse esenţă a corupţiei atotmistuitoare. Aroganţa afişată de tot mai mulţi amploaiaţi ai sistemului, care au distrus instituţii, au delapidat, au compromis însăşi disciplina statală arondându-şi întreaga ţară, a fost posibilă datorită minunatei noastre republici. Nu că monarhia constituţională ar fi automat mai bună, însă din start răul actual ar fi puternic destabilizat şi sistemul politic în partea lui întunecată nu ar mai fi conectat la o pretinsă autoritate, în adevărul ei găunoasă. Puterea publică s-ar baza decisiv pe lege şi responsabilitatea celor care ar constitui-o şi ar aplica-o.

Instituţia prezidenţială nu a fost doar compromisă, ci s-a dovedit inutilă, coautoare a dezastrului legislativ, reactivând totalitarismul securist. Revenirea României la monarhia constituţională ţine de obligaţia românilor de-a fi de partea corectă a istoriei după eşecul absolut de după 1990. Două ipostaze mai pot dinamiza ţara, dintre care unul este de nedorit. Monarhia sau un regim autoritar. Cât priveşte regimul autoritar, acesta nu poate ţine decât exclusiv de dictatură şi-ar fi un dezastru. Însă cu actuala formă de guvernământ suntem, ne îndreptăm în direcţia unei dictaturi ca formă de salvare pusă în scenă tocmai de adversarii democraţiei. Rescrierea statului român în context european prin prisma primordială a interesului naţional nu se poate întâmpla decât prin intermediul monarhiei constituţionale, singura care ar pune capăt unui dezacord istorico-metafizic al românilor. România a fost aruncată într-o poveste care i-a relativizat fiinţa istorică şi modernizarea socială într-un mod tragic.

Constatarea nulităţii juridice a Republicii actuale nu poate fi un fapt de drept pe teritoriul României. Magistraţii sunt numiţi de către şeful statului, garantul actualei Constituţii. Nicio instanţă din România nu are competenţa de-a se pronunţa în această speţă care este mai mult decât urgentă şi cu un probatoriu implacabil. Pronunţarea în sine nu ţine neapărat de schimbarea formei de guvernământ cât de repunere în drepturi a unei naţiuni în forma continuităţii istorice. Orice instanţă importantă din Uniunea Europeană sau Curtea Penală Internaţională de la Haga poate tranşa această chestiune ale cărei consecinţe sunt de natură umanitară şi criminalitate politică. Răspunsul pozitiv ar pune în paranteze definitiv crima istorică începută cu dictatura antonesciană şi regimul totalitar comunist, cu apogeul său din anii ’50.

Aducerea acestui dosar pe masa justiţiei româneşti actuale este o iniţiativă imposibilă şi ar trebui evitată cu orice preţ.

Ioan VieruPublicat Sâmbătă, 13 mai 2017
2922
 | 39
 | 22
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
atenianul
+6
ca sa ai rege trebuie sa fi regat, ca sa fi regat trebuie sa fi stat independent, ca sa fi independent trebuie sa nu ai vecini,,buni,, Oricum europa este foarte hegemonica( imperialista) . singurii vecini buni sunt americanii dar sunt departe si costa mult si nu au in istorie regi, deci fara sanse. dar sa speram ca nu fac greseli geografice si nu confunda bucurestiul cu budapesta si ne fac stat. Ca in fapt noi nu suntem inca stat ( in sensul real ) ci un maidan, o piata, o zona de frontiera a unor imperii; mai nou un teritoriu cu o populatie destul de omogena etnic, controlat de mafioti...)
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
0
Monarhia a fost adusa pe sest in ROMANIA si a disparut in mod penibil in 1947! Monarhia este o plaga sociala de care noi nu mai avem nevoie! O forma PARAZITISM SOCIAL!
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Anonim
+5
Apa batuta in piua. Exista o constitutie republicana votata democratic. Nu a fost contestata. Initiativa, precum si articolele care o sustin, fac parte dintr-o campanie ale carei resorturi nu sint la vedre. Nu forma de guvernamint este esentiala ci sistemul politic. Or, sub acest aspect, monarhistii nu prezinta nimic si nici nu au argumente. Regimul monarhic nu a fost mai curat decit cel republican de azi. Din punct de vedere, singurul regim care a tinut coruptia in friu a fost cel comunist, republican. Monarhistii nu se deranjeaza sa vorbeasca nici de refacerea economiei tarii, lucru care este primordial. Abia dupa ce vor prezenta un astfel de proiect, alcatuit in termeni credibili, monarhia va fi ea insasi credibila. Pina atunci, jonglarea cu sofisme juridice nu poate decit sa exapereze, asa cum o face si prezentul articol.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Constitutia republicana @ Anonim
+6
votata democratic " de toti cei care nici macar n-au citit-o, crezandu-l pe cuvant pe "papasa" Ilici si securistii lui. Siktir !! ( Harakiri )
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Anonim @ Anonim
+4
Multumesc de 'felicitare'. Cam de atit sint in stare monarhistii si cam astea sint argumentele lor.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Anonim
+5
Domnule Vieru, cu ce v-a deranjat comentariul meu de nu v-ati deranjat sa-l publicati?
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
nicu cohen @ Anonim
+3
Parca numai al tau ! Oi fi zis adevarul si asta supara ...
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Clv
+8
Am citit de curand memoriile Reginei Maria. Va recomand sa le cititi, o sa va treaca cheful de monarhie. Daca mai adaugati balamucul facut de Carol al ll-lea cu dictatura regala, e suficient.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
romanul
+11
marii voevozi romani>mircea, iancu, stefan, mihai, erau domni si voevozi, nu regi!
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Q
+5
Corect articolul. Duda ramane marea problema totusi.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Cata
+9
sa propui schimbarea unui rau cu altul este, intr-adevar, un lucru de toata isprava... vai noua! criminali din toate tarile, uniti-va!
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Cata
+2
Așa e , nu ne mai facem bine ... !
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
0
Nu, draga ! în primul rând e vorba de absenta scolii, a culturii, si de saracia, uneori, crunta, si-abia dupa aia, de restul. De îmbogatitii peste noapte, de afaceristi si speculanti, asa cum dintotdeauna s-a-ntâmplat în cazul revolutiilor sociale.
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu' @ Ileana Rollason
+7
Su dupa Primul Razboi Mondial s-a umplut Romania de imbogatiti de razboi ! (dupa al 2lea nu ... si nu numai din cazua de sovietici ci si din cauza de Maresal care dadea peste deste si taia unghiile prea lungi! Ca d;aia si trebuia camarila lu Misu sa scape de el - ca nu puteau fura putorile naibii!!!)
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+8
Este dezarmant ce spuneți domnule Vieru , al dracului de adevărat ... dar ...totul pînă la Duda ... ! Că dacă spui revenire la regalitate , spui Duda , ce să o mai dăm după agud ... ! Și asta ar însemna din lac în ... puț dacă avem în vedere cine e mama și tata lu'prinț ! Nu mă refer la păriniții biologici ...
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 41 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 18 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 6 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 33 minute
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 5 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 40 minute