Numai șase țări pregătite în caz de pandemii

Doar șase țări din lume – trei bogate și trei sărace – au făcut pași pentru a-și evalua abilitatea de a face față unei pandemii la nivel global, potrivit unui raport recent sponsorizat de Banca Mondială și citat de New York Times. Finlanda, Arabia Saudită și SUA (cele trei țări bogate) au fost evaluate la nivel extern pentru a se observa dacă fac față unei pandemii umane sau animale. Iar Eritreea, Pakistan și Tanzania (cele trei țări sărace) au făcut evaluarea și au descris planurile pe care le au pentru a găsi resursele financiare și pentru a elimina neajunsurile din sistem în astfel de situații.

Dezastre economice

Raportul citat, „De la panică și neglijență la investigații în siguranța sănătății“, a fost scris de experți ai Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și ai băncilor de dezvoltare din Africa și Asia, precum și de oficiali din diferite guverne ale lumii. Sub conducerea lui Jim Yong Kim, Banca Mondială a susținut crearea de urgență a fondurilor pentru lupta împotriva pandemiilor. Evaluările externe au fost efectuate în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (bolile care afectează numai animalele pot produce mari dezastre economice prin reducerea exporturilor de carne, de exemplu, sau prin creșterea prețului la mâncarea pentru animalele de companie).

Numărul epidemiilor care izbucnesc anual, din 1980 încoace, s-a triplat.

Pentru a convinge țările cât de necesare sunt costurile de pregătire în caz de epidemii și pandemii, raportul include estimări economice ale mai multor epidemii. De exemplu, pneumonia virală (SARS), care a ucis numai 774 de oameni, a cauzat Chinei o scădere a PIB cu 0,5 procente în 2003. De asemenea, o epidemie de gripă ar costa Afganistanul 12 dolari pentru fiecare cetățean, în timp ce în SUA costul s-ar ridica la 248 de dolari. America plătește 60% din cele 4 miliarde de dolari achitate în fiecare an pentru stoparea pandemiilor. Marea Britanie plătește 13%, iar Canada, Japonia, Australia, Coreea de Sud și Norvegia plătesc restul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.