Număr impresionant de copii fără acces la educație în urma conflictelor din Orientul Mijlociu

Peste 13 milioane de copii sunt privați de acces la educație în acest an din cauza conflictelor care afectează mai multe țări din Orientul Mijlociu, arată UNICEF într-un raport dat publicității joi, în care denunță o „situație dezastruoasă”, relatează AFP.

Raportul vizează șase state și teritorii aflate în război sau instabile (Siria, Irak, Yemen, Libia, Teritoriile palestiniene, Sudan) și trei țări care găzduiesc un mare număr de refugiați sirieni (Iordania, Liban și Turcia).

„Impactul distrugător al conflictelor este resimțit de copiii din toată regiunea. Nu este vorba doar despre distrugeri materiale în școli, ci și despre disperarea încercată de o generație de elevi care își vede speranțele și viitorul sfărâmate”, spune directorul UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Peter Salama.

Conform raportului, peste 8.500 de școli din Siria, Irak, Yemen și Libia nu mai pot primi elevi pentru că au fost avariate sau distruse, adăpostesc familii refugiate ori sunt ocupate de combatanți.

În Fâșia Gaza, copiii folosesc școlile drept refugii, deoarece locuințele le-au fost distruse. În Siria, Sudan și Yemen, ca și într-o mare parte din Libia, părinții nu își mai trimit copiii la școală de teamă pentru siguranța lor, spune UNICEF, care a numărat în regiune 214 atacuri împotriva unor școli în 2014.

Conform raportului, în Siria, unde 7,6 milioane de persoane sunt refugiate în interiorul țării și peste 4 milioane în afara ei, „conflictul a distrus două decenii de muncă în favoarea lărgirii accesului la educație”.

În statele vecine care îi găzduiesc, peste 700.000 de copii sirieni nu merg la școală, mai ales în Turcia și în Liban, unde instituțiile de învățământ sunt suprapopulate și cu mare deficit de resurse, relevă UNICEF.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.