Număr record de filme la Festivalul Filmului European

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Filmului European 2011, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) în perioada 5-29 mai în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara, aduce un număr record de filme: 59 de pelicule din 28 de ţări.

 

„Anul acesta sunt 28 de ţări participante, iar pentru prima oară participă şi Republica Moldova. Programul festivalului cuprinde 59 de filme, iar ambasador onorific va fi Radu Munteanu”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici.

El a precizat că îşi doreşte ca şi în acest acest an spectatorii să vină în număr mare să vadă filmele care vor fi prezentate, amintind că în ediţiile precedente numai în Bucureşti au participat peste 10.000 de spectatori.

În cadrul Galei de deschidere a festivalului, care va avea loc joi, 5 mai, va fi prezentat filmul polonez „Essential Killing”, în regia lui Lerzy Skolimowski, film distins cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, 2010, şi cu numeroase alte distincţii internaţionale.

În cea de-a doua zi a festivalului va fi prezentat în premieră documentarul românesc „Metrobranding” realizat de Ana Vlad şi Adi Voicu. La premieră vor fi prezenţi regizorii şi câteva personaje din film care la final vor răspunde întrebărilor publicului.

Premiatul thriller polonez „Casa rea”, în regia lui Wojciech Smarzowski, va putea fi vizionat pe 7 mai la Cinema Studio, în prezenţa regizorului şi a producătorului, cu o introducere de Angelo Mitchievici, seara urmând să se încheie cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Tot pe 7 mai, Cinemateca Eforie găzduieşte Ziua Filmului Studenţesc, eveniment în premieră pentru Festivalului Filmului European. Va fi prezentată o selecţie de filme realizate de studenţi la Academia de Arte din Chişinău alături de câteva scurtmetraje ale studenţilor de la UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti. Proiecţiile filmelor vor fi urmate de discuţii între regizorii români şi moldoveni, moderată de Sorin Botoşeneanu, decanul Facultăţii de Film din Bucureşti.

Ambasadorul onoric al festivalului, Radu Munteanu, şi Igor Cobileanski se vor alătura tinerilor regizori cu documentarul „Lindenfeld”, respectiv scurtmetrajul „(Plictis) şi Inspiraţie”.

Ziua a patra începe cu un medalion Milos Forman oferit de Arhiva Naţională de filme urmând să fie proiectate trei dintre filmele cele mai cunoscute realizate în Cehoslovacia înainte de exilul în Statele Unite.

Pe 12 mai, la Cinemateca Eforie, va avea loc proiecţia celui mai recent film al lui Radu Jude, „Film pentru prieteni”, în prezenţa regizorului.

Secţiunea „Filme de la distribuitori”, oferită de Clorofilm, adaugă la selecţia festivalului şapte titluri atractive – „In a better world”, câştigător al premiului oscar pentru film străin, „Armadillo”, „The house of Branching Love”, „R U There”, „On the Path”, Beyond” şi thrillerul „Easy Money”.

Închiderea ediţiei din Bucureşti a festivalului va avea loc pe 15 mai la Cinema Studio când va fi decernat şi Premiul Publicului. Acesta se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi ale publicului la proiecţiile din Bucureşti.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 5-29 mai în cinci oraşe din ţară – Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara – şi este organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme şi Clorofilm, cu sprijinul ambasadelor şi institutelor culturale ale statelor europene. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.