Numărul alegătorilor români așteptați la prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că un număr de 18.313.698 de cetățeni români au drept de vot pe 2 noiembrie în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar 18.321.512 pe 16 noiembrie la turul al doilea.

„Față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă s-a înregistrat o scădere a numărului total de alegători cu 22.556 pentru 2 noiembrie și 22.559 pentru 16 noiembrie (18.336.254 cetățeni români cu drept de vot la data de 18 august 2014 vs. 18.313.698 cetățeni români cu drept de vot la data de 12.09.2014 pentru 2 noiembrie, respectiv 18.344.071 cetățeni români cu drept de vot la data de 18 august vs. 18.321.512 cetățeni români cu drept de vot la data de 12.09.2014 pentru 16 noiembrie)”, se arată într-un comunicat al AEP.

Conform sursei citate, diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în registrul electoral aferent localităților conduse de aceștia și a unui import de date programat de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.

În ceea ce privește numărul cetățenilor români cu drept de vot care au domiciliul în străinătate, potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Pașapoarte pe 15 septembrie, pentru 2 noiembrie numărul este 530.158, iar pentru 16 noiembrie 530.532.

Potrivit legislației, listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc de către primari pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral.

Listele electorale permanente se întocmesc pe localități și cuprind toți cetățenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite, potrivit mențiunilor din actele de identitate emise de statul român. Datele limită pentru tipărirea copiilor de pe listele electorale pentru alegerile prezidențiale din acest an sunt 31 octombrie, respectiv 14 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.