×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 28 martie 2017, 11:14
EUR (€)
-0.0052 ↘
4.5500 RON
USD ($)
-0.0279 ↘
4.1870 RON
• • •
Medicii constănțeni semnalează o situație dramatică
Numărul cazurilor de cancer la copii s-a triplat

Numărul copiilor bolnavi de cancer din județul Constanța este în continuă creștere. Medicii sunt îngrijorați de amploarea fenomenului și cred că principalele cauze care contribuie la declanșarea bolii sunt proasta alimentație, poluarea și nivelul ridicat de radiații.

Medicii oncologi din Constanța semnalează faptul că doar într-un singur an numărul copiilor bolnavi de cancer din județ s-a triplat. De la 11 cazuri, câte erau înregistrate în 2015, s-a ajuns la 30, în 2016. La centrul specializat din cadrul spitalului județean sunt în evidențele medicilor și ținuți sub observație 118 copii afectați de cancer în diferite stadii.

Boala nu alege după vârstă

Simona este o fetiță de 8 ani și a fost recent diagnosticată cu cancer: tumoră Wilms (tumoră canceroasă pe rinichi, care nu are nicio legătură cu cancerul renal al adulților), nefroblastom. Totul a debutat cu constipație și febră. Boala i-a fost descoperită în urmă cu doi ani, iar de atunci stă numai prin spitale pentru analize și tratamente. „De doi ani stăm prin spitale cu ea, sărăcuța. Am fost pentru confirmarea diagnosticului și la «Marie Curie», în București și la Timișoara, și toți au spus că este vorba de nefroblastom la rinichiul stâng“, spune mama copilului.

Într-unul din saloane se află și Toma, un puști de 6 ani, care râde mai mereu și-și face de joacă din orice. Este foarte optimist și știe că într-o bună zi, care nu este departe, se va face bine. A fost diagnosticat cu o formă de anemie ce poate apărea ca o consecință directă a cancerului. Boala a debutat cu simptome specifice unei gripe, iar băiatul a fost diagnosticat recent. „A început cu tuse și răceală. Apoi au apărut și alte simptome și ne-am speriat. Ne-au zis că este vorba de anemie aplastică“, spune mama lui Toma. Pentru ca diagnosticul să fie confirmat, este nevoie de o deplasare la o clinică specializată din Viena, care presupune însă 5 mii de euro, cost în care ar intra drumul, consultația și analizele. Toți copiii bolnavi de cancer din județul Constanța se află în evidența unui singur pediatru oncolog.

Părinții ajung cu copiii la medic din ce în ce mai târziu

În cazul în care copiii diagnosticați cu cancer sunt tratați în stadii incipiente, șansele de supraviețuire sunt maxime. Dar „tendința din ultimii ani este aceea de diagnosticare din ce în ce mai întârziată, în stadii avansate care scad semnificativ șansele de supraviețuire. Asta se întâmplă, în primul rând, din cauza prezentării tardive la medicul de familie sau a lipsei de recunoaștere a simptomelor. Apoi, mai este carența informațiilor, ori familiile amână, resping sau nu respectă tratamentul de specialitate, sperând în leacuri miraculoase sau o minune de la Dumnezeu“, spune Maria Apostol, medic oncolog. Potrivit Societății Europene de Oncologie Pediatrică (SIOPE), rata actuală de supraviețuire a copiilor și adolescenților cu cancer este de aproximativ 80%. Există însă unele diferențe semnificative de supraviețuire chiar și în UE, între diferitele tipuri de tumori. Leucemia acută limfoblastică, boala Hodgkin sau tumora Wilms a rinichiului au o rată de vindecare de 90-95%. Tumorile cerebrale, neuroblastomul, sarcomul au procente mai mici, de aproximativ 50-60%.

Numărul de cazuri de cancer la copii este în jur de 2% din totalul de cazuri de îmbolnăviri cu cancer din țara noastră. În fiecare an, în Europa se înregistrează 35.000 de cazuri noi la copii și tineri, dintre care 15.000 înainte de vârsta de 15 ani. Se estimează că 300.000-500.000 de cetățeni ai UE sunt supraviețuitori ai unui cancer în copilărie, iar dintre aceștia, 20-40% sunt afectați de efecte secundare ale tratamentelor. Numărul anual de cazuri noi (incidența) este în creștere. În ultimii 20 de ani, numărul cazurilor noi în Europa a crescut în medie cu 1% pe an (ACCIS, 2006). Până în anul 2008, în România se estima un număr relativ constant de cca. 500 de cazuri noi pe an pentru copii şi adolescenți (0-19 ani). Tendința de creștere a incidenței este însă relevată de estimările pentru România ale Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (organism al OMS), care în anul 2012 prognozează pentru copii (0-14 ani) 444 de cazuri noi pe an în perioada 2012-2016, față de 377 în perioada 2008-2012, respectiv o creștere a incidenței de la 11,6 la 13,7% la 100.000 de locuitori.

Andreea TudoricăPublicat Vineri, 17 februarie 2017
809
 | 1
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
CONTESTATARUL
0
CE potzi sa le CERI unor Indivizi, in MAJORITATE infectatzi de Manelism si Cocalarism ?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
lili
-2
Las' ca a venit PSDul care poarta "grija" romanilor! Las' ca o rezolva PSD si asta! Le "rezolva" PSD pe toate!
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+7
Nu "proasta alimentație " este cea care a procat aparitia cancerului ci produsele modificate genetic aduse in tara de iubitii americani .
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
No shit, Sherlock! @ nicu cohen
+4
Codex alimentarius ...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Bomboana pe colivă...
0
= VACCINURILE controversate...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
romanul
+7
Pai, sa facem o *delimitare*, proasta alimentatie sau ... *alimentatie cu produse alimentare cancerigene !!!*, situatie de care ... nu-i pasa NIMANUI, nici chiar clasei politice, parlamentului, guvernantilor. Romania a devenit o tara in care alimentele sunt *resturi alimentare transformate prin adaugarea de aditivi alimentari in ... *hrana pentru oameni - romani, nu pentru caini !. Romania, o tara in care *99 % din populatie a devenit COBAI pentru tyestarea resturilor alimentare transformate in mancare. CE spun guvernantii la un loc cu parlamentarii ???.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
10 articole/ Actualizat Sâmbătă, 18 martie 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 26 martie 2017
alarm off
România din Piaţa Chibrit
67 articole/ Actualizat Miercuri, 22 martie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
105 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 40 minute
Dumitru Constantin

Nu cred deloc că edilii Capitalei noastre ştiu că în Bucureşti există o librărie cât o dugheană de ace, brice şi mosoare ce poartă numele marelui scriitor...

Dumitru ConstantinPublicat acum 15 ore şi 51 minute