Numărul DONATORILOR voluntari români de celule stem

Un număr de 20.570 donatori de celule stem s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) până la începutul lunii martie, precizează un comunicat al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de celule Stem, conform AGERPRES.

Prima bancă de celule stem hematopoietice la un spital de stat a început să funcționeze în cadrul Institutului Clinic Fundeni. ”Banca de celule stem reprezintă un compartiment special dedicat în totalitate procesării şi stocării de celule stem hematopoietice, asigurând o puritate a aerului de peste 99% pentru spaţiul unde se desfăşoară activităţile de prepararea şi validare a grefonului medular”, explica la începutul lunii mai 2012, dr. Carmen Orban, managerul Institutului. Banca de celule stem asigură condiţii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplant medular la institut, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate aici, informează Agerpres.

Studiile efectuate de specialişti arată că în scurt timp calviţia ar putea avea în sfârşit un antidot care să nu presupună implant sau metode mai mult sau mai puţin chimice, informează realitatea.net. Mai exact, studiile realizate pe şoareci arată că celulele stem din stratul gras al pielii ar putea declanşa creşterea părului în zonele din care acesta a dispărut. Cercetătorii ştiu că bărbaţii care suferă de calviţie au încă celulele stem responsabile cu creşterea părului, dar că acestea sunt inactive şi nu pot stimula această creşterea. Se ştie, de asemenea, că celulele stem din foliculi au nevoie de semnale din piele pentru a declanşa creşterea părului. Iar întrebarea este de unde vin exact aceste semnale. Studiile arată că un element cheie în acest proces este grăsimea din piele. Fapt dovedit de faptul că la şoareci cu probleme foliculii de păr au rămas inactivi, dar şi-au reluat activitatea după ce animalelor le-au fost injectate celule de grăsime prelevate de la şoareci sănătoşi. Astfel, la două săptămâni de la injectare, firele de păr au început să crească din nou în zonele de unde iniţial dispăruseră. Celulele de grăsime funcţionează, practic, ca un factor de creştere a părului, calculele arătând că pot stimula 86% dintre foliculii inactivi. Acum, cercetătorii trebuie să demonstreze că acest proces funcţionează şi la oameni la fel ca la şoareci, iar dacă vor reuşi cu siguranţă acesta va fi un pas important către descoperirea unor noi tratamente contra pierderii părului. „Dacă vom putea face celulele de grăsime din piele să transmită semnale celulelor stem inactive de la baza foliculilor de păr, am putea face părul să crească din nou”, a explicat Valerie Horsley, profesor asistent de biologie moleculară, celulară şi de dezvoltare la Yale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.