Numărul românilor cu cancer de colon a crescut

cancer de colon

Medicii gastroenterologi și oncologi sunt din ce în ce mai îngrijorați de numărul mare al bolnavilor de cancer de colon. Ei spun că cifra s-a triplat din anul 1990 până în prezent, iar afecțiunea nu mai este specifică doar persoanelor trecute de 55‑60 de ani. Debutul se manifestă chiar la persoane sub 30 de ani. Medicii solicită de mai mulți ani Ministerului Sănătății bugetarea programului național de screening pentru acest tip de afecțiune.

Specialiștii spun că dacă nu vor fi luate măsuri de prevenire, în câțiva ani 5% din populația țării va avea această boală care, nedescoperită la timp, este fatală. Depistată și tratată, această boală poate fi însă vindecată în proporție de 95%.

Un program de screening ar diminua numărul bolnavilor

„Vârsta celor bolnavi de cancer colo-rectal a scăzut și pentru că au apărut tot felul de schimbări ale stilului de viață. Adică, din cauza televizorului și a calculatorului, lumea nu mai face sport, nici măcar mișcare. Responsabil este și numărul mare de fast-food-uri, dar și lipsa de timp. Și asta pentru că suntem într-o continuă goană după bani și joburi cât mai bănoase, în timp ce mâncăm tot felul de prostii, încă de tineri. Și atunci, simptomele acestei boli apar la vârste tot mai mici. Motivul? O alimentație proastă și lipsa de activitate fizică“, spune Diana Marghidan, medic oncolog.
Simptomele unei astfel de afecțiuni sunt durerile abdominale, balonarea, crampele, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate. „În cazuri mai grave pot apărea sângerări. Dar, de fapt, noi asta încercăm să evităm: ca pacienții să ajungă târziu la medic. Și din acest motiv este nevoie de un program de screening național, pe care îl solicităm ministerului de ani de zile“, spune Mihai Paraschiv, medic gastroenterolog.

Nu s-au găsit niciodată fonduri pentru un astfel de program

Există un program de screening pentru depistarea cancerului de colon, aprobat de Parlament conform normelor impuse de UE. Dar acesta este inutil deocamdată, pentru că nu s-a găsit finanțare pentru a fi aplicat. Marele avantaj al unui program de screening pentru cancerul colo-rectal este enorm.

„Inițial apar polipii de colon, care sunt leziuni benigne. La 50 de ani, aproape 15% din femei și 25% din bărbați au deja polipi colonici. Cifra este extrem de mare. Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament. Dar acesta nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni-pilot. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă, pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon“, a declarat Marcel Tanțău, șeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca.

Alții au găsit bani

Rezultatele unui astfel de program se pot vedea peste 10-15 ani din momentul în care este pus în practică. În acest mod ar putea fi evitate și supraaglomerările la cabinetele de endoscopie, iar toți pacienții ar putea să fie monitorizați și introduși într-o bază de date. Asemenea programe au avut succes în țările din Occident, unde numărul pacienților cu cancer colo-rectal a scăzut cu 20%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Asta demonstreaza grija care au avut-o guvernele si institutiile statului fata de populatia tarii.Au intrat in tara toate produsele cu pesticide , chimicale si alte otravuri experimentale,cu acceptul autoritatilor statului,cu nepasare ,indolenta,mita,fara sa faca nici un fel de analiza.Absolut nimeni nu a verificat alimentele ,numai cand cineva sau grupuri de persoane s-au imbolnavit imediat.Zici ca mananci sanatos si de fapt,cerealele sunt stropite cu glifosat,zarzavaturile cu pesticide, lactatele contin uleiuri hidrogenate si faina.,fructele [si cartofii] sunt stropite cu initium,experimental doar in tara noastra ,experimental pe populatia tarii noastre.S-a facut si se face un un genocid asupra populatiei.Scapa cine poate.

  2. ” Un program de screening ar diminua numărul bolnavilor „…Aiurea ! Trebuie evitata hrana otravita cu conservanti , produsele Modificate Genetic bayer monssantine … etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.