Numărul victimelor continuă să crească

Bilanțul victimelor a ajuns de la 250 de morți, vineri dimineaţă, la 267 şi aproximativ 400 de răniţi, câteva ore mai târziu

Joi, guvernul a declarat stare de urgență în zonele afectate și a deblocat o primă tranșă în valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea situaţiei.

Cutremurul de 6,2 grade a deteriorat sau distrus 293 de clădiri cu valoare culturală, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini.

În acest context, prim-ministrul italian Matteo Renzi a subliniat că în materie de protecție anti-seismică, pentru Italia, care deține cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o temă ușor de rezolvat.

„Italia trebuie să aibă o viziune care nu se limitează la gestionarea situațiilor de urgență”, a explicat premierul, care a anunțat lansarea planului „Casa Italia”, un plan de prevenție, punct central de acțiune al guvernului său.

Situaţia persoanelor dispărută rămâne în continuare o problemă, astfel că, la mai bine de 48 de ore de la tragedie, nu se cunoaşte numărul exact al acestora. Trei sate au fost parţial distruse, iar Arquata del Tronto este cel mai grav afectat.

Mii de voluntari și profesioniști au continuat joi căutările printre ruine în speranţa găsirii de supravieţuitori.

Primarul din Arquata del Tronto a lansat chiar un apel în acest sens către toți supraviețuitorii care au părăsit satul, în condiţiile în care, vara, populația acestor sate turistice creşte, o evaluare privind numărul cetăţenilor fiind dificilă.

De asemenea, procurorul din Rieti, oraș din apropiere de locul seismului, a deschis o anchetă privind o posibilă deturnare de fonduri din Amatrice, dar și din alte sate, în condiţiile în care şcoala din localitate a căzut la pământ deşi fusese renovată, în urmă cu patru ani, pentru a rezista la cutremure.

Protecția Civila a declarat joi că, începând de miercuri de la ora locală 3.36, au fost salvate 215 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.