Nume celebre, sinonime cu cinematograful, ca Jean Gabin sau Lino Ventura

Filme rare şi de referinţă, din anii ’40-’50, TV5 MONDE a pregătit un regal al peliculelor regizate de Jacques Becker, în fiecare duminică a lunii.

Programul reţelei de televiziune cuprinde, de asemenea, filme de comedie ale ultimilor ani, alături de tradiţionalele deja documentare inedite marca TV5MONDE, şi de emisiuni de divertisment realizate în decoruri grandioase.

Astfel, duminică, 6 aprilie, de la ora 22.00, puteţi viziona “Goupi Mains Rouges”, o producţie Franţa, 1942, regizată de Jacques Becker, cu Fernand Ledoux (Goupi Mains-Rouges), Georges Rollin (Goupi Monsieur).

Acasă la Goupi, fraţi, surori, unchi, mătuşi şi verişori trăiesc sub acelaşi acoperiş, iar certurile sunt la ordinea zilei. Atunci când unul dintre ei moare, cresc şi resentimentele.

Duminică, 13 aprilie, de la ora 22.00, este programat “Antoine et Antoinette”, distins cu “Palme d’Or” la Cannes în 1947.

Antoine, muncitor, şi Antoinette, vânzătoare, sunt fericiţi. Într-una din zile, Antoinette câştigă la loteria naţională. Antoine porneşte să încaseze banii, însă îşi rătăceşte portofelul şi toate visele lor se spulberă…

Regia: Jacques Becker (Franţa, 1946), cu Claire Mafféi (Antoinette), Roger Pigaut (Antoine), Annette Poivre (Juliette).

Duminică, 20 aprilie 2014, de la 22.00, “Touchez pas au Grisbi”, producţie Franţa/Italia, 1954, avându-i în distribuţie pe Jean Gabin (Max), care a fost recompensat pentru acest rol cu Premiul “Copa Volpi” pentru “Cel mai bun actor”, la Festivalul de la Veneţia, în 1954, René Dary (Riton), Lino Ventura (Angelo).

Max şi Riton fură împreună 50 de milioane din Orly, în lingouri. Lumea mafiotă, ignorând adevăraţii vinovaţi ai furtului, vrea să afle adevărul de la Josy, amanta lui Riton…

Duminică, 27 aprilie, de la 22.00, “Falbalas”, peliculă din 1944, în alb-negru, cu Micheline Presle (Micheline), Raymond Rouleau (Philippe Clarence).

Secvenţă din pelicula Falbalas

Philippe Clarence, un mare creator de modă, o întâlneşte pe Micheline şi se îndrăgosteşte. Treptat, interesul lui Clarence pentru tânăra femeie se transformă într-o pasiune distructivă…

Joi, 10 aprilie, de la 22.00, sunteţi invitaţi la “Mobile Home”. După ce renunţă la locul de muncă de la oraş şi îşi părăseşte prietena, Simon se întoarce în satul natal. Îl regăseşte pe Julien, prietenul său din copilărie, care trăieşte împreună cu tatăl lui, grav bolnav. Într-o seară, cei doi bărbaţi de 30 de ani se hotărăsc să plece într-o aventură, călătorind cu o rulotă…

Filmul, producţie Belgia/Franţa/Luxemburg, 2011, este regizat de François Pirot şi îi are în distribuţie pe Arthur Dupont (Simon), Guillaume Gouix (Julien), Jean-Paul Bonnaire (Luc).

Joi, 17 aprilie, de la 22.00, “Au galop”, nominalizat în cadrul “Semaine de la critique”, Cannes, 2012 şi a Premiul pentru “Cea mai mare speranţă feminină” (Alice de Lencquesaing) la “Premiile César”, 2013.

Ada, mama unui copil, aflată într-un cuplu, vede cum toate lucrurile pe care ea se baza în viaţă se pierd. Asta, până când îl întâlneşte pe Paul, un scriitor care locuieşte împreună cu fiica sa. Mama sa este cam invazivă, iar tatăl său a murit atunci când povestea era abia la început…

Regia: Louis-Do de Lencquesaing.

Cu: Marthe Keller (Mina), Valentina Cervi (Ada), Alice de Lencquesaing (Camille).

Documentarele lunii

Jean Gabin şi Lino Ventura

În fiecare duminică, de la 20.30, vor fi proiectate filme documentare marca TV5 Monde, sub genericul “360° GEO”.

Reporterii emisiunii “360° – Géo” cutreieră lumea în căutarea unor poveşti extraordinare şi a unor întâlniri inedite, din Scoţia până în Angola, deopotrivă în oraşe şi în sate.

Duminică, 30 aprilie, de la 22.00, puteţi urmări “Des racines et des Ailes – La Nouvelle Calédonie hors des sentiers battus”.

“La Nouvelle-Calédonie”, una dintre bijuteriile Pacificului. Cu vedere la mare, cea mai frumoasă lagună din lume este parte a patrimoniului mondial UNESCO din 2008 şi are una dintre cele mai bogate păduri din lume. Un cadru natural de excepţie, însă vulnerabil, slăbit de exploatările pentru nichel, de focuri sau de poluare…

Emisiunea de Divertisment a lunii

Un program de divertisment la care vă veţi amuza, Les Annees Bonheur

Sâmbătă, 12 aprilie, de la 22.00, programul “Les Années bonheure”, caracterizat prin nostalgie şi umor de calitate, este prezentat de Patrick Sébastien gazdă a numeroşi actori, cântăreţi, actori de comedie, recitatori care povestesc, spre marea noastră bucurie, micile secrete şi amintirile anilor trecuţi…

Participă Fabien Lecoeuvre, Christelle Cholet şi Antoine Duléry.

TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte şi a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.