Nume nou pe lista băncilor sancționate pentru clauze abuzive

ING Bank, una din instituțiile bancare de la noi care nu a ținut capul de afiș al proceselor pierdute pe clauze abuzive, a fost sancționată de Judecătoria Mangalia în dosarul Ungureanu. Instanța a constatat existența clauzelor abuzive în contractul ING și a anulat parțial și executarea silită. „Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii invocată de intimată. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei de interes invocată de intimată. Respinge ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de intimată. Admite în parte contestaţia formulată de contestatorii Ungureanu Mariana şi Ungureanu Petru în contradictoriu cu intimată ING Bank NV Amsterdam. Constată caracterul abuziv şi dispune nulitatea absolută a următoarelor clauze din contractul de credit ipotecar euro clasic cu nr. 123508/12.01.2007: – Clauza referitoare la comisionul de comisionul de acordare credit, de 1% din suma creditului, prevăzut în punctul 2 – Condiţii speciale din contractul de credit. Respinge celelalte pretenţii ale contestatorilor referitoare la declararea nulităţii celorlalte clauze contractuale indicate că fiind neîntemeiate”, se arată în sentința dată de instanță. Avocatul Adrian Cuculis susține că până nu demult reprezentanții băncii au declarat că până de curând nu a pierdut niciodată procese pe clauze abuzive. „Afirmaţia aparţine unui reprezentant al băncii ING în timp ce doamna Ungureanu îi explica faptul că urmează să îi cheme în judecată. Se pare că la puţin timp şi-au înghiţit vorbele referitoare la lipsa clauzelor abuzive din contractele încheiate cu ING şi instanţa de judecată a dat soluţia. Sigur, în raport de alte bănci care au făcut o creditare frauduloasă pentru populaţie, ING Bank nu a făcut parte din capul de lista însă nici afirmaţia “nu am pierdit niciodată un proces pe clauze abuzive” şi “nu aveţi nicio şansă” nu se circumscriu în ipoteza avută în vedere de către instanţa ce a pronunţat hotărârea”, susține Cuculis.

Rapoartele făcute publice de ANPC, la cererea premierului Mihai Tudose, au scos în evidenţă multitudinea de nereguli existente în contractele de împrumut. Potrivit ANPC, doar 5 din cele 17 instituţii bancare verificate au respectat legea, elminând clauzele abuzive încheiate după apariţia OUG 50/2010. ANPC nu a făcut public numele băncilor amendate, însă în ultimii ani au fost iniţiate circa 17.000 de procese pe clauze abuzive împotriva băncilor Alpha Bank, SC Piraeus Bank SA, BRD-Group Societe Generale SA, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank şi Volksbank. Potrivit rapoartelor ANPC, în urma controalelor efectuate în perioada noiembrie 2015 – martie 2016, 12 bănci dintre cele 17 verificate au fost amendate cu 1,74 milioane lei (sumă infimă în raport cu cele pe care le gestionează sistemul bancar) pentru că şi după intrarea în vigoare a OUG 50/2010 au păstrat în contractele de credit numeroase clauze abuzive. Astfel, pentru includerea în contractului de credit a unui comision de retragere au fost amendate 9 bănci, cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.