Numeroși răniți, în stare critică

Atacurile din Marea Britanie s-au soldat cu mai multe arestări, în vreme ce viața a numeroase victime este în pericol. În ce-i privește pe atacatori, autoritățile nu au oferit detalii.

Update: Dintre persoanele rănite în atacuri, 21 se află într-o stare critică, a anunțat autoritatea sanitară din Marea Britanie. În atacuri au murit șapte oameni, iar 48 de persoane au fost transportate la spital. Poliția a dat totodată detalii din timpul atacurilor. „Opt agenţi de poliţie au tras aproximativ 50 de gloanţe spre suspecţi. Cei trei autori ai atentatelor au fost împuşcaţi mortal. Agenţii se confruntau cu o situaţie de viaţă şi moarte. Cei trei bărbaţi înarmaţi păreau să aibă veste explozive. Ei deja atacaseră şi omorâseră civili şi trebuiau opriţi imediat”, a explicat Mark Rowley, şeful Departamentului antiterorist al Scotland Yard. Totodată, acesta a anunțat că un civil a fost rănit de poliţişti care au tras sâmbătă noaptea.

Update: Poliţia a arestat duminică 12 persoane, în estul Londrei, în legătură cu atacurile de sâmbătă seara. Arestările au fost făcute la Barking. „Ofițeri din cadrul comandamentului de combatere a terorismului al poliției metropolitane au arestat duminică dimineața 12 persoane la Barking, estul Londrei, în legătură cu incidentul produs noaptea trecută pe Podul Londrei și în zone Pieței Borough. Continuă căutările unor adrese”, a anunțat Poliția într-un comunicat. Patru femei, ale căror fețe erau acoperite, au fost luate de poliție dintr-un bloc de locuințe din Barking, a transmis un fotoreporter Reuters. Polițiștii au percheziţionat apartamentul unuia dintre cei trei atacatori. De asemenea a avut loc o descindere la o adresă din East Ham, suburbie din estul Londrei, potrivit unui fotoreporter Reuters.

Identitatea teroriștilor care au pus pe jar capitala Marii Britanii noaptea trecută era învăluită în continuare în mister duminică după-amiază. Nu se știe dacă atentatorii erau britanici sau cetățeni străini. Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, s-a rezumat să spună doar că autorii atentatului de la Londra sunt cel mai probabil teroriști islamiști radicali. ”Așa cum a spus și primul ministru, credem că este vorba despre teroriști islamiști radicali și încercăm să aflăm mai multe despre cum s-a produs radicalizarea lor”, a declarat Rudd. Ministrul a refuzat să dezvăluie dacă autorii atacurilor teroriste erau cunoscuţi de autorităţi. „Operaţiunile continuă şi vom afla mai multe despre aceşti trei indivizi”, a spus Amber Rudd.

Poliția a ucis trei presupuși atacatori sâmbătă noapte după incidente.

Între timp, premierul britanic Theresa May a anunţat duminică, în urma unei şedințe a Comitetului de urgenţă COBRA al Guvernului, că luni se va relua campania electorală, iar alegerile vor fi organizate așa cum sunt programate, respectiv joi.

May a spus că autoritățile au dejucat cinci posibile atentate din 22 martie, după atacul de la Westminster, și a pledat în favoarea încheierii unui acord internaţional care să ”reglementeze spaţiul cibernetic”, în care extremiştii găsesc ”spaţii sigure”.

”Nu putem permite acestei ideologii spaţiul sigur de care are nevoie pentru a se reproduce. Cu toate acestea, este exact ceea ce furnizează Internetul şi marile companii care furnizează servicii pe Internet”, a afirmat premierul britanic.

Partidul Conservator britanic şi-a suspendat pentru o zi campania electorală duminică în vederea alegerilor generale anticipate de joi, în urma atacului de sâmbătă seara.

Și Partidul Laburist și-a anunțat duminică suspendarea campaniei „până în aceasta seară, după consultarea cu alte părți, ca semn de respect pentru cei care au decedat sau au fost răniți”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a apreciat la rândul său că alegerile parlamentare din 8 iunie nu ar trebui amânate din cauza acestor atentate.

Campania electorală a mai fost suspendată timp de mai multe zile și după atentatul sinucigaş de la Manchester Arena, soldat cu 22 de morţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.